Shtreimel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shtreimel
Jerusalemilainen juutalainen, jolla on päässään shtreimel.

Shtreimel (jidd. שטרײַמל) on juutalaiseen uskontoon kuuluva miesten käyttämä turkishattu. Shtreimelia käytetään yleensä vain avioliiton jälkeen, paitsi joissakin Jerusalemin juutalaisyhteisöissä, joissa pojat käyttävät sitä bar mitsvan jälkeen.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Encyclopædia Britannican mukaan shtreimel on peräisin tataareilta.[1] Joidenkin teorioiden mukaan sen alkuperä on joko tataareilta, turkkilaisilta tai venäläisiltä, mutta selkeää alkuperää ei ole saatu vahvistettua. Joidenkin tarinoiden mukaan alkuperäinen syy shtreimelin käytön omaksumiseen oli Venäjän tsaarin määräys, jonka mukaan juutalaisten on pukeuduttava pakanojen tavoin. Shtreimel on rakenteeltaan verrattavissa turkishattuihin, joita aateliset tai henkilöt, jotka eivät olleet juutalaiseen uskoon kuuluvia, käyttivät historian saatossa Euroopassa, Skandinaviassa ja Venäjällä.[2] [3] Puolalaisen Jewish Historical Instituten mukaan shtreimel voisi olla peräisin 1600-luvulta, jolloin Puola-Liettuan aateliset pitivät itämaisia pukuja muodikkaina.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juutalaiset miehet peittävät päänsä juutalaisen lain mukaan. Shtreimelin alle puetaan aina kipa. Shtreimelin kaltaisia päähineitä käytetään erityistilaisuuksissa, kuten sapattina tai synagogassa. Shtreimel kuuluu myös rabbien asusteisiin. Ortodoksijuutalaismiehet voivat olla erittäin konservatiivisia päähineiden suhteen ja jotkut perinteiset juutalaiset pukeutuvat yhä myös erityyppisiin lierihattuhin.[4]

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shtreimel on tyypillisesti räätälöity käyttäjän mukaan. Shtreimel on aitoa turkista ja päähine valmistetaan tavallisesti soopelin, kivinäädän tai harmaaketun häntien kärjistä. Shtreimel on melkeinpä aina hinnaltaan kallein hasidijuutalaisen vaatetuksen osa.[5] Israelissa on yleisempää käyttää synteettisesti valmistettua shtreimel-päähinettä. Shtreimelin ostaa tavallisesti morsiamen isä, joka antaa päähineen sulhaselle käytettäväksi. Nykyisin Amerikassa on tapana ostaa kaksi shtreimel-päähinettä, joista toinen on halvempi versio, jota kutsutaan nimellä regen (suom. sade) shtreimel. Tätä päähinettä käytetään, kun ei haluta kalliimman version vaurioituvan. Israelissa useimpien hasidijuutalaisyhteisön jäsenten taloudellisista olosuhteista johtuen, suurin osa shtreimelin käyttäjistä omistaa vain yhden shtreimelin. On tarkoin varjeltu salaisuus, missä shtreimelin valmistajat kauppaavat tuotettaan.[6]

Shtreimelin käyttötilaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shtreimelia käytetään vain yhdessä muiden vaatteiden kanssa, jotka ovat "sapattivaatteita". Sitä ei koskaan käytetä arkivaatteiden kanssa.

Vaikka shtreimelin käyttötilanteita ei ole virallisesti säännelty, sitä käytetään yleensä seuraavissa tilanteissa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Encyclopædia Britannica (1963) Nide 23 sivu 113
  2. http://www.jewishtreats.org/2009/06/shtreimels-and-spodiks.html
  3. http://www.jhi.pl/psj/sztrajmel
  4. Orthodox Jewish black hat religionnews.com.
  5. Feldmar, Jamie: Williamsburg Hooligan Hoists Holy Hasidic Hat! gothamist.com. 20.9.2011. Viitattu 22.3.2019.
  6. Arnon p.208
  7. Shtreimel www.jewishvirtuallibrary.org. Viitattu 29.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bibliografia
  • Arnon, Dan: A Hat for all Season. Tel Aviv: Am Oved, 1995.
  • Philippi, Dieter: Sammlung Philippi - Kopfbedeckungen in Glaube, Religion und Spiritualität. St. Benno Verlag, Leipzig, 2009.