Shenouda III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shenouda III

Shenouda III (arab. شنودة الثالث‎, Šanūda aṯ-Ṯānī; synt. Nazir Gayed Roufail, arab. نظير جيد روفائيل‎, Naẓīr Jayid Rūfā’īl; 3. elokuuta 1923 Asyuti, Egypti – 17. maaliskuuta 2012, Kairo[1]) oli 117. Aleksandrian paavi ja Aleksandrian koptilais-ortodoksisen kirkon johtaja vuodesta 1971.

Gayed suoritti historian tutkinnon Kairon yliopistossa ja työskenteli päivisin englanninopettajana ja opiskeli samaan aikaan koptilaisessa seminaarissa. Hän valmistui seminaarista 1949.

Vuonna 1954 Gayed muutti luostariin Länsi-Egyptin aavikolle ja sai nimen isä Antonyos El-Suryaani. Hän asui 1956–1962 kuusi vuotta erakkona aavikolla itse kaivertamassaan luolassa. Vuonna 1962 paavi Kyrillos III kutsui hänet pyhitettäväksi kristillisen koulutuksen piispaksi ja koptilaisen ortodoksisen seminaarin johtajaksi. Tuolloin hän sai Shenoudan nimen. Hän oli myös El-Keraza-lehden toimittajana ja kirjoittanut yli sata kirjaa eri aiheista. Paavi Kyrillos VI erotti hänet 1966 johtuen hänen ja oppilaiden kampanjoinnista antaa kansalle oikeus valita piispat ja papit.

Shenoudasta tuli patriarkka Shenouda III lähes yhdeksän kuukautta patriarkka Kyrillos VI:n kuoleman jälkeen.

Vuonna 1973 paavi Shenouda III tapasi roomalaiskatolilaisen kirkon paavin Paavali VI:n ja he antoivat yhteisen julistuksen kristologiasta. Tapaaminen kirkkojen johtajien välillä oli ensimmäinen 1500 vuoteen. Shenouda kannatti ekumeniaa ja toivoi kristittyjen kirkkojen yhdistymistä. Hänen aikanaan koptilaisesta kirkosta tuli Kirkkojen maailmanneuvostonVuonna 1974 Haile Selassien vallasta syössyt marxilainen juntta vangitsi ja teloitti Etiopian paavin Abune Tewophilosin. Paavi Shenouda III kieltäytyi tunnustamasta hänen seuraajaansa. Etiopian hallitus kieltäytyi tunnustamasta paavin teloitusta, jolloin koptilainen kirkko piti häntä edelleen laillisena patriarkkana. Tämän johdosta Egyptin ja Etiopian kirkon välit katkesiv.

Vuonna 1974 Etiopian keisari n Haile Selassien vallasta syössyt marxilainen sotilasjuntta vangitsi ja teloitti Etiopian paavin Abune Tewophilosin. Paavi Shenouda III kieltäytyi tunnustamasta hänen seuraajaansa kun taas Etiopian hallitus kieltäytyi tunnustamasta paavin teloitusta, jolloin koptilainen kirkko piti häntä edelleen laillisena patriarkkana. Tämän johdosta Egyptin ja Etiopian kirkon välit katkesivat.

3. syyskuuta 1981 Egyptin presidentti Anwar Sadat määräsi paavin karkotukseen Pyhän Bishoin luostariin. Tämän lisäksi kahdeksan piispaa ja 24 pappia ja lukuisia muita kopteja pidätettiin. Tapaus oli osa Egyptin hallituksen islamistien ja muiden uskonnollisten ääriryhmien kurissapitoyritystä. Sadat nosti kirkon johtoon viiden piispan neuvoston ja viittasi Shenoudaan nimellä ”entinen patriarkka”. 2. tammikuuta 1985, yli kolme vuotta Sadatin salamurhan jälkeen presidentti Hosni Mubarak päästi paavin karkotuksesta ja nimitti hänet uudelleen Aleksandrian paaviksi.

Shenouda III:n aikana kirkko on laajentunut maailmanlaajuisesti. Vuonna 1971 Pohjois-Amerikassa oli neljä kirkkoa, nyt yli sata. Vuonna 1996 Shenouda nimitti ensimmäiset kaksi piispaa Yhdysvaltoihin, toisen Los Angelesiin, toisen etelävaltioihin. Karibialla kirkko on levinnyt Yhdysvaltain Neitsytsaarille, Etelä-Amerikkaan São Pauloon ja Boliviaan. Vuonna 1999 nimitettiin ensimmäinen Melbournen, Australian ja Uuden-Seelannin piispa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Edeltäjä:
Kyrillos VI
Aleksandrian paavi Seuraaja:
Tawadros II