Shawn Kemp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shawn Kemp
Shawn Kemp Concord High School 1988.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Shawn T. Kemp
Syntynyt 26. marraskuuta 1969 (ikä 50)
Elkhart
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Koripalloilija
Lempinimi Reign Man
Pelipaikka Iso laitahyökkääjä/Sentteri
Pituus 208 cm
Paino 104 kg
NBA-varaus 17. varaus Seattle SuperSonics, 1989
Pelaajaura
Seurajoukkueet
1989–1997
1997–2000
2000–2002
2002–2003
Seattle SuperSonics
Cleveland Cavaliers
Portland Trail Blazers
Orlando Magic
Maajoukkueet
1994 Yhdysvallat
Aiheesta muualla
reignman.com
FIBA
Mitalit
Maa:  Yhdysvallat
Miesten koripallo
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Kanada 1994 Yhdysvallat

Shawn T. Kemp (s. 26. marraskuuta 1969 Elkhart, Indiana) on yhdysvaltalainen uransa lopettanut koripalloilija. Isona laitahyökkääjänä pelannut Kemp valittiin urallaan kuudesti NBA:n tähdistöotteluun. Hän edusti 14 kautta kestäneellä urallaan Seattle SuperSonicsia, Cleveland Cavaliersia, Portland Trail Blazersia ja Orlando Magicia.

Kemp osallistui NBA:n donkkikilpailuun neljästi ja sijoittui parhaimmillaan toiseksi vuonna 1991 ja kolmanneksi vuonna 1994. Kemp voitti myös koripallon maailmanmestaruuden vuonna 1994 Yhdysvaltain maajoukkueessa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen ammattilaisuraansa Kemp pelasi Concordin lukion joukkueessa. Hän siirtyi Kentuckyn yliopistoon, mutta jätti koulun marraskuussa 1988 saatuaan syytteen joukkuekaverinsa Sean Suttonin kultakorun varastamisesta. Kemp siirtyi Trinity Valleyn korkeakouluun vaikka Sutton ei nostanut syytettä.[1] Kemp ei pelannut kummankaan koulun joukkueissa ja ilmoitti ensimmäisen lukuvuoden jälkeen olevansa kelvollinen vuoden 1989 NBA:n varaustilaisuuteen.

Seattle SuperSonics[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seattle SuperSonics varasi Kempin vuoden 1989 NBA-varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen 17 valinnalla. Hän nousi heti toisella kaudellaan joukkueensä tärkeimmäksi pelaajaksi yhdessä Gary Paytonin kanssa ja sai seuran kuuluttajalta Kevin Calabrolta lempinimekseen "Reign Man". SuperSonics menestyi hyvin vuosina 1994–1997, kun se voitti divisioonansa kolmesti ja kerran läntisen konferenssin. Tuolloin Kemp teki noin 19 pistettä ottelua kohden. Lisäksi se pelasi NBA:n loppuottelussa kaudella 1995–1996, jossa se kuitenkin hävisi Chicago Bullsille otteluvoitoin 4-2. Kemp jätti seuran kahdeksan kauden jälkeen palkkariitojen vuoksi. NBA:n palkat kokivat nopean kasvun, jonka seurauksena hän pyysi palkankorotusta tehtyään vuosia sitten monivuotisen sopimuksen, jonka palkkataso oli suhteessa tasoonsa nähden heikko.

Cleveland Cavaliers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemp kaupattiin syyskuussa 1997 Cleveland Cavaliersiin, jossa hän sai viiden miljoonan dollarin palkankorotuksen. Kemp kärsi kuitenkin läpi Cavaliersissä vietetyn uran aikana paino-ongelmista. Siitä huolimatta hän oli joukkueen paras pistemies ja teki parhaimmillaan yhdellä kaudella 20 pistettä ottelua kohden.

Portland Trail Blazers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2000 Kemp kaupattiin Portland Trail Blazersiin ja Cavaliers sai vaihdossa Gary Grantin. Kempin ura kuitenkin kärsi laskusuunnan. Paino-ongelmien lisäksi hän syyllistyi alkoholin ja kokaiinin väärinkäyttöön ja vietti ensimmäisen kautensa päihdekuntoutuskeskuksessa. Kahden kauden jälkeen Portland purki Kempin sopimuksen kesken kauden.

Orlando Magic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2002 Kemp siirtyi vapaana-agenttina Orlando Magiciin ja joutui tekemään huomattavan palkanalennuksen. Hän auttoi joukkueensa pudotuspeleihin ja oli Magicin sisäisen pistepörssin viidenneksi paras. Magic putosi kuitenkin ensimmäisellä pudotuspeli kierroksella hävittyään Detroit Pistonsille voitoin 4-3.

Paluuyritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemp yritti palata takaisin NBA:han kaudella 2005–2006 ja oli harjoitellut usean kuukauden ajan ollakseen valmis siirtymään Dallas Mavericksin miehistöön pudotuspelejä varten. Kemp ei kuitenkaan ilmestynyt paikalle, jonka syytä ei julkistettu. Mavericks yritti järjestää toisen harjoituksen, mutta NBA:n liitto ei suostunut myöntämään lupaa ellei joukkue olisi tarvinnut 16 pelaajaa loukkaantumisten myötä. Sittemmin Kemp yritti palata kaudeksi 2006–2007 ja kävi neuvotteluja Denver Nuggetsin ja Chicago Bullsin kanssa, mutta kumpikaan seuroista ei tehnyt sopimusta Kempin kanssa.

Elokuussa 2008 Kemp allekirjoitti vuoden mittaisen sopimuksen Italian pääsarjassa pelanneen Premiata Montegranaron kanssa. Hän pelasi kolme harjoitusottelua, kunnes palasi takaisin kotiin Houstoniin Hurrikaani Iken aiheuttamien tuhojen myötä. Kemp ei palannut takaisin Italiaan ja hänen sopimuksensa purettiin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sports People; Kemp Leaves Kentucky The New York Times 8.11.1988 Viitattu 4.8.2010 (englanniksi)
  2. Shawn Kemp's return to pro basketball cut short TSN 28.9.2008 Viitattu 4.8.2010 (englanniksi)