Sharif ul-Hashim

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sharif ul-Hashim
Abubakar
Sulun sulttaani
1457–1480[1]
Seuraaja Kamal ud-Din
Henkilötiedot
Syntynyt1425, Johor
Kuollut1480
Tiedot
Uskonto islam

Sharif ul-Hashim eli Abubakar oli Sulun sulttaanikunnan perustaja ja hänet tunnetaan islamin aseman vakiinnuttamisesta alueillaan nykyisillä Filippiineillä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sharif ul-Hashim eli Abubakar syntyi vuonna 1425 ja saapui Johorista Buansaan vuonna 1450, jossa hänet otti vastaan paikallinen hallitsija Rajah Baguinda. Abubakarin mukaan hän polveutui profeetta Muhammadista ja hän oli tunnettu islaminoppinut. Abubakar käännytti paikalliset tausug-heimot ja ohjeisti nämä lahjomaan kukkuloiden pakanuutta harjoittaneet heimot ruualla ja vaatteilla. Tempaus toimi ja pian myös kukkuloiden heimot olivat kääntyneet islamin uskoon. Sittemmin Abubakar meni naimisiin Rajah Baguindan tyttären Paramisalin kanssa ja sai hallittavakseen Sulun saaren ja otti arvonimen sulttaani Sharif ul-Hashim. Kaikki alueet jonne kuninkaallisen gongin ääni kantoi julistettiin suoraan sulttaanille kuuluviksi ja loppu alue jaettiin viiteen osaan, joita hallitsivat sulttaanin alaisuudessa arvonimellä Panglimas tunnetut hallitsijat. Islamista tuli Sulun sulttaanikunnan valtionuskonto ja maan lait säädettiin Koraanin mukaan.[2] Sharif ul-Hashim hallitsi Sulun sulttaanikuntaa vuoteen 1480, jolloin hänen seuraajakseen nousi Kamal ud-Din.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Josiah C. Ang: Historical Timeline of the Royal Sultanate of Sulu SEAsite. Northern Illinois University. Viitattu 27.8.2017. (englanniksi)
  2. Barbara A. West: Encyclopedia of the Peoples of Asia and Oceania, s. 215. Facts On File, 2009. ISBN 0-8160-7109-8. (englanniksi)