Shakkivariantti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Shakkivariantti on shakista kehitetty tai muunneltu peli. Erilaiset erikoisshakit voidaan luokitella seuraavin perustein:

  • Erilainen lauta, variantit, joissa käytetään esimerkiksi pienempää, isompaa, erimuotoista tai N-ulotteista lautaa
  • Erilaiset nappulat, variantit, joissa käytetään eri tavoin liikkua ja/tai lyöviä nappuloita
  • Erilainen määrä pelaajia, pelaajia voi olla myös enemmän kuin kaksi, kolmishakki ja erilaisia nelinshakkeja tunnetaan.
  • Erilaiset säännöt, varianteissa voi olla esimerkiksi eri päämäärä, erilainen siirtojärjestys tai erilaiset lyöntisäännöt.

Ehkä tunnetuin shakkivariaatio on entisen maailmanmestari Bobby Fischerin kehittämä Fischer Random, joka tunnetaan myös nimellä Chess960. Siinä upseereiden asema takarivillä arvotaan ennen ottelua. Tarkoitus on vähentää avausteorian merkitystä.[1] Pelitapa on saavuttanut suosiota etenkin nettipelaamisessa.

Internetin kautta useat variantit ovat saavuttaneet uutta suosiota, esimerkiksi syöttöshakki (engl. loser's chess jossa pyritään syöttämään kaikki nappulat) sekä Tandemshakki (kaksi kahden hengen tiimiä pelaavat kahdella laudalla). Variantiksi voidaan myös kutsua tilannetta, joissa vahvempi pelaaja antaa tasoitusta, esimerkiksi ratsun verran.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fischer Random shakki.net. Viitattu 13.6.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.