Tandemshakki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tandemshakki
Peli käynnissä
Peli käynnissä
Pelaajia 4
Ikäsuositus 10+
Pelin kesto minuutti – 15 minuuttia
Monimutkaisuus monimutkainen
Strategisuus korkea
Satunnaisuus ei lainkaan

BoardGameGeek

Tandemshakki tai Bughouse on shakkivariantti, joka pelataan kahdella laudalla nelinpelinä.[1] Se on kehitetty todennäköisesti 1960-luvulla.[2] Kaikki normaalin shakin siirrot ja säännöt ovat voimassa, sillä erotuksella, että lyödyt nappulat annetaan joukkuetoverille, joka voi halutessaan asettaa ne omalle laudalleen.

Peliä pelataan useimmiten pikashakkina, jotta kukaan pelaajista ei voisi jäädä odottelemaan huonossa tilanteessa, tai saadakseen jonkun tietyn nappulan itselleen kaveriltaan. Nopean pelin takia peli näyttää usein kaoottiselta, kun pelaajat antavat toisilleen ja laittavat nappuloita laudalle. Pelin englanninkielinen nimi Bughouse onkin tullut slangisanasta, joka tarkoittaa mielisairaalaa.

Tandemshakissa järjestetään useita turnauksia kansainvälisesti joka vuosi.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio Tandemshakkipelistä

Tandemshakkia pelataan kahdella vierekkäisellä laudalla neljällä pelaajalla, niin että pelaajat ovat aina vastustajaansa vastassa ja joukkuetoverinsa vieressä. Molemmilla joukkueilla on yhdet valkoiset nappulat ja yhdet mustat nappulat.[3]

Lyödyt nappulat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja antaa lyömänsä nappulat partnerilleen. Tämä pitää nappuloita pöydällään niin kauan kuin haluaa. Reservissä olevien nappuloiden tulee olla kaikkien pelaajien näkyvissä koko pelin ajan. Millä tahansa vuorollaan hän voi, normaalin siirron pelaamisen asemasta, pudottaa tietyin ehdoin nappulan tyhjään ruutuun laudalla. Normaaleja shakkisääntöjä pitää noudattaa nappulaa pudottaessa, shakki pitää torjua. Sotilaita ei voi asettaa ensimmäiselle eikä viimeiselle riville. Toiselle riville asetettu sotilas voi liikkua kaksi ruutua kerrallaan ensimmäisellä siirrollaan ja alkuasemapaikalleen pudotetun tornin kanssa voi linnoittautua.

Sotilas toimii korottuessaan korottaneen pelaajan ilmoittamana nappulana (kuningas tai sotilas eivät ole sallittuja), mutta on laudalla ja lyötynä reservissä taas sotilas. Sotilaan voi kaataa tai asettaa ruudun sivuun indikoidakseen, että se on korotettu, mutta tämä ei ole pakollista.

Kello ja siirtäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tandemshakkia pelataan lähes aina kelloilla, mikä estää pelaajia odottamasta jotain tiettyä nappulaa. Kellot asetetaan lautojen ulkoreunoille, niin että kaikki pelaajat näkevät molemmat kellot. Pelin alussa mustat pelaajat laittavat kellot käymään samaan aikaan. Peliä pelataan usein kellosiirrolla, mikä tarkoittaa sitä, että pelaajat saavat koskea mihin nappuloihin tahansa ja siirto katsotaan tehdyksi vasta kun pelaaja painaa kelloa. Kosketussääntöä käytetään harvemmin.

Jos tandemshakkia pelataan ilman kelloja, on usein käytössä sääntö, jonka mukaan pelaaja ei saa viivyttää siirtoaan enemmän kuin niin kauan että hänen partnerinsa tekee kolme siirtoa.

Pelin päättyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli päättyy, kun jommankumman kuningas on matissa. Peli voi siis päättyä shakkimattiin, luovutukseen, ajan loppumiseen tai laittomaan siirtoon. Peli voidaan sopia tasapeliksi, jos kahdelta pelaajalta loppuu aika samanaikaisesti. Peli voi loppua myös aseman toistumiseen kolmesti.

Vaihtoehtoisesti, kun peli toisella laudalla on loppunut, toinen lauta voidaan pelata vielä loppuun ja laskea tulokset yhteen. Reservissä olevat nappulat voi vielä käyttää, mutta lisää ei saa. Peliä jatketaan kuitenkin vain hyvin harvoin enää ensimmäisen laudan pelin päätyttyä.

Kommunikointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajat saavat kommunikoida toistensa kanssa pelin aikana. He voivat esimerkiksi pyytää jotain tiettyä nappulaa tai käskeä partneriaan vaihtamaan paljon materiaalia, jotta pääsisivät hyökkäämään paremmin. On kuitenkin kiellettyä vaikuttaa fyysisesti toisen laudalla, esimerkiksi koskemalla nappuloihin.

Variaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tandemshakista, vaikka se on jo itsessäänkin variaatio shakista, on monenlaisia variaatioita. Erityisesti nappuloiden pudottamisesta on erilaisia sääntöjä. Esimerkkejä:

 • Korottaessaan pelaaja saa ottaa haluamansa upseerin, kuningasta lukuun ottamatta, häntä ristiin olevan vastustajan laudalta. Jos tällä ei sattuisi olemaan yhtään upseeria laudallaan, pelaaja ei voi korottaa sotilastaan. Pelaaja, jolta upseeri otettiin, saa korotetun sotilaan itselleen reserviin.
 • Nappuloita ei voi pudottaa shakkaamaan tai matittamaan.
 • Nappuloita voi pudottaa vain omalle puolelle lautaa.
 • Sotilaita ei voi pudottaa seitsemännelle, ja joskus kuudennelle, riville.
 • Sotilaita voi pudottaa ensimmäiselle riville.
 • Peli jatkuu kunnes molemmat laudat on pelattu loppuun.
 • Kuninkaat voi lyödä, ja peli jatkuu kunnes yhdellä joukkueella on kaikki kuninkaat laudoillaan.

On myös mahdollista pelata tandemshakkia vain kahdella pelaajalla. Tällöin molemmat pelaajat hallitsevat kahta lautaa. Tätä voidaan kutsua simultaanitandemiksi (engl. simultaneous bughouse).

Tandemshakkia voidaan myös pelata useammalla kuin kahdella laudalla. Peli etenee kuten normaalikin tandemshakki, mutta nappulat voivat joko kiertää tiettyyn suuntaan tai pelaaja saa päättää kenelle joukkueessaan nappuloita antaa.
Kolmen pelaajan tandemshakissa keskimmäinen pelaaja on avainasemassa, sillä hän saa nappuloita molemmilta vierustovereiltaan, mutta joutuu päättämään aina kummalle antaa lyömänsä nappulat. Keskimmäinen lautaa ruuhkautuukin usein pahasti samalla kun reunalaudoilla on vain vähän nappuloita.

Strategia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Materiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Normaalissa shakissa pienikin materiaalietu voi olla ratkaiseva, kun nappuloita vaihdetaan ja peli muuttuu loppupeliksi. Tandemshakissa loppupeliä ei kuitenkaan esiinny ja siksi materiaalietukaan ei ole niin tärkeää. On todella yleistä uhrata nappuloita hyökkäyksen tai puolustuksen vuoksi, tai saadakseen partnerilleen hänen tarvitsemansa nappulan.

Normaalissa shakissa nappuloiden arvo määräytyy suurimmilta osin sen mukaan, millainen liikkuvuus nappuloilla on laudalla. Sotilas lasketaan yhdeksi, ratsu ja lähetti kahdeksi, torni viideksi ja kuningatar on yhdeksän arvoinen.

Tandemshakissa tämä ei kuitenkaan päde, sillä nappuloilla on reservissä sama liikkuvuus, koska ne voidaan laittaa mille tahansa sopivalle ruudulle. Sotilaan arvo onkin siis suurempi, koska sen "liikkuvuus" on suurempi reservissä ja se ylenee helpommin. Tornin ja kuningattaren arvo taas on pienempi, sillä sotilasrakenne muuttuu jatkuvasti ja on todennäköisempää saada torni tai kuningatar piiritettyä. Useimmiten käytetyn laskusysteemin mukaan sotilaan on yksi, ratsun, lähetin ja tornin arvo kaksi ja kuningattaren neljä. [4]

Koordinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska lyödyt nappulat siirtyvät toisella laudalle ja jossain vaiheessa takaisinkin, se mitä tapahtuu toisella laudalla vaikuttaa toiseen lautaan. Siksi on luonnollista, että joukkuetoverit kommunikoivat keskenään. Esimerkiksi pelaaja, joka on hyökkäyksen kohteena voi pyytää partneriaan pidättäytymään vaihdoista, ettei hyökkääjä saa lisää materiaalia, tai ilmoittaa "Torni matittaa minut", jotta partneri ei vaihtaisi torneja.
Siksi kannattaakin aina katsoa ennen kuningattaren vaihtamista, mitä toisella laudalla tapahtuu.

Toinen yleinen tilanne tulee, kun joku pelaajista ei halua siirtää. Tämä voi tapahtua esimerkiksi, kun vastustaja saisi matitettua hänet seuraavalla siirrolla. Pelaaja koittaa odottaa, jos toisella laudalla peli päättyisi ennen kuin hänen aikansa loppuu. Tällöin kuitenkin myös toisen laudan vastustajajoukkueen pelaajan kannattaa viivytellä, jos hänellä on huonompi asema. Saksankielinen termi tälle on sitzkrieg, istumissota. Tässä tilanteessa se pelaajista kummalla on enemmän aikaa kellossa jäljellä voi odottaa kauemmin siirtämistä. Siksi ristikkäisellä aikaerolla onkin suurempi merkitys kuin saman laudan pelaajien aikaerolla.

Hyökkääminen ja puolustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tandemshakissa kaikki pyörii kuninkaan ympärillä. Kuninkaan lähiruutujen suojeleminen on elintärkeää. Pelaajan näkökulmasta mattihyökkäyksellä on tärkeitä etuja materiaalin voittamisyritykseen nähden:

 • Nappuloiden pudottamisen ansiosta onnistunut hyökkäys voi johtaa nopeasti mattiin.
 • Hyökkäävällä pelaajalla on aloite. Hän kontrolloi lautaa samalla kun vastustaja reagoi siirtoihin.
 • On helpompi hyökätä kuin puolustaa. Virhe puolustuksessa voi johtaa suoraan mattiin, kun hyökkäysvirhe menettää korkeintaan vain materiaalia. Puolustajan pitääkin olla siirroissaan tarkempi, mikä johtaa usein aikaetuun hyökkääjälle.

On hyvin tavallista uhrata paljonkin materiaalia hyökkäyksen eteen. "Nappulamyrskyt", joissa pudotetaan nappula toisensa jälkeen laudalle shakkaamaan, ovat hyvin tavallisia. Tärkeitä aseita hyökkäyksessä ovat "kontaktishakit", joissa shakataan nappulalla, joka laitetaan kuninkaan viereen. Tällöin vastustaja joutuu siirtämään kuningastaan, eikä voi pudottaa lisää materiaalia laudalle. Myös ratsushakit toimivat samoin.
Hyvin tavallinen hyökkäys tandemshakissa on lähetin uhraaminen heikkoon f2/f7-ruutuun. Tämän takia kuningas joutuu siirtymään keskemmälle lautaa, ja usein seuraakin ratsushakki g5:stä tai e5:stä (g4 tai e4 mustalla). Puolustava pelaaja ei voi enää perääntyä helposti sillä siirtyminen takaisin e8:aan kohtaa sotilaan pudottamisen f7:aan ja mahdollisen matin tai mattihyökkäyksen.

Hyvä koordinointi pelaajien välillä on tärkeää Tandemshakissa. Yleensä on hyökkääjän kannalta hyvä, jos toisella laudalla vaihdetaan paljon materiaalia. Tällöin puolustaja joutuu vaikeuksien eteen, kun hyökkääjä voi uhrata kasoittain nappuloita matin eteen. Siksi puolustavan pelaajan pari pyrkiikin usein välttämään vaihtoja ja hyökkäävän pelaajan pari taas vaihtaa kaiken mahdollisen.

Avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tandemshakissa esiintyy huomattavasti vähemmän avauksia kuin normaalissa shakissa. Tämä johtuu osittain siitä, että kaikki gambiittiavaukset ovat tavattoman heikkoja häviten heti materiaalia. Toinen syy on se, että muiden kuin d- tai e-sotilaiden siirtäminen ei ole järkevää, koska se loisi liian suuria heikkouksia pelaajan asemaan.[5] Avauksessa ei voi viivytellä, sillä ensimmäisten vaihtojen tapahtuessa mattihyökkäys on jo mahdollinen. Tandemshakissa nopea kehitys ja keskustaruutujen hallinnointi onkin paljon tärkeämpää kuin normaalissa shakissa.

Toisin kuin perinteisessä shakissa, tandemshakissa ei yleensä kannata linnoittaa. Linnoittautuminen johtaa siihen, että kuningas on sidottu laudan kulmaan, jossa ei yleensä ole kuin muutama sotilas edessä ja vähän pakoruutuja.

Notaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tandemshakin nopean tahdin ja kahden laudan samanaikaisen pelin takia pelejä on vaikeaa merkitä muistiin myöhemmin analysoitavaksi tai muuta tarkoitusta varten. Tietokoneshakin yleistyminen on kuitenkin tarjonnut mahdollisuuden laittaa pelejä muistiin myöhempiä analyyseja varten.
Samat merkintätavat pätevät kuin normaalistikin, mutta nappulan pudottamista voidaan merkitä monella eri tavalla. Yleisin on @-merkin lisääminen ruutua vastaavan koordinaatin eteen. Tätä käyttävät Internetin suurimmat shakkipalvelimet FICS ja ICC. Esimerkiksi kuningattaren pudottaminen shakilla ruutuun e6 merkitään D@e6+. Sotilaan pudottaminen voidaan merkitä vain @e6 tai S@e6 (engl. P@e6).

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tandemshakkia voi pelata niin laudan kuin tietokoneenkin ääressä. Vuodesta 2000 lähtien on järjestetty vuosittainen kansainvälinen turnaus Genevessä, joka houkuttelee maailman parhaat tandemshakin pelaajat turnaukseen.[6]

Internetissä tandemshakkia voi pelata shakkipalvelimilla ICC ja FICS. FICS on kaikista aktiivisin palvelin tandemshakissa, ja siellä pelaa suuri osa maailman parhaista pelaajista, kuten Levon Aronian, Maarten Aronsson, Igor Bjelobrk, Jeremy Keller, Kazim Gulamali, André Nilsson, Peter Minear ja Linus Olsson.[7]

Peliä pelataan Internetissä samoin kuin muutenkin, mutta muutamat asiat ovat kuitenkin eri tavalla. Laudan ääressä kommunikoinnin kuulevat kaikki, mutta Internetissä voi keskustella kahden kesken joukkuetoverinsa kanssa, mikä nostaa kommunikoinnin merkitystä. On myös helpompi tarkkailla toisen laudan tapahtumia näytöltä. Internetissä peliin vaikuttaa myös yhteyden viive.

Tandemshakkia varten on myös kehitetty sitä pelaavia tietokoneita, joiden kanssa voi pelata samalla puolella. Nämä ovat paljon ihmisiä nopeampia siirtämään, mutta kommunikoinnin ja lautojen välisten suhteiden kannalta vielä paljon jäljessä parhaita ihmispelaajia. Esimerkkejä tandemshakkikoneista ovat Sunsetter, Sjeng ja TJchess.[8][9][10]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.chessvariants.com/multiplayer.dir/tandem.html
 2. Pritchard (2007), s. 327
 3. Yhdysvaltain shakkiliiton Tandemshakin säännöt
 4. von Zimmerman (2006) s. 17
 5. von Zimmerman (2006), s. 21–24
 6. http://www.pion.ch/Bug/gath.html
 7. von Zimmerman (2006), s.5–9, 16, 25, 95 ja 240
 8. http://sunsetter.sourceforge.net/ Sunsetterin kotisivu
 9. http://www.sjeng.org/indexold.html Sjengin kotisivu
 10. http://www.tonyjh.com/chess/ TJchessin kotisivu