Sfnet

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sfnet on suomenkielinen uutisryhmähierarkia, joka perustettiin vuonna 1985[1]. Toisin kuin finet, sfnet-hierarkia on hallinnoitu, mikä tarkoittaa että vain määrätyt koordinaattoreiksi kutsutut henkilöt voivat lisätä tai poistaa ryhmiä. Hierarkian hallinnointi päättyi 2013.

Sfnet liittyi alkuvaiheessaan kiinteästi Suomen Unix-käyttäjäyhdistykseen (FUUG), jota perustamassa olivat mm. Juha Heinänen, Akif Ali ja Timo Kunnas; Julf Helsingius toimi yhdistyksen puheenjohtajana. Varsinaisen sfnet-hierarkian luontikäskyn antoi Hannu-Matti Järvinen. Hänen lisäkseen koordinaattorina toimi myös Harri Salminen Funetista. Viitteessä kaikki edellä mainitut on mainittu sfnetin perustajina.[1] Salmisen tilalla 2000-luvulla koordinaattoreina toimivat myös Kalle Kivimaa ja Tuuli Saarikoski.

Kaikkien sfnet-ryhmien nimet alkavat "sfnet"-etuliitteellä. Käytössä olevia tai olleita ryhmiä ovat esimerkiksi sfnet.keskustelu.seksi, sfnet.tiede.historia ja sfnet.viestinta.irc.

Nimi sfnet juontaa juurensa Suomen vanhaan maatunnukseen autoissa, joka oli SF (= Suomi-Finland). Vuonna 1985 kansainvälinen standardointijärjestö ISO oli jo julkistanut kansainväliset 2- ja 3-kirjaimiset maalyhenteet (FI, FIN), mutta tämä tieto ei ollut saavuttanut sfnetin perustajia. Mikko J. Salminen huomautti tästä vuonna 1986 Julf Helsingiukselle, mutta tässä vaiheessa ei ollut enää mahdollisuuksia vaihtaa ryhmien nimiä. ".fi"-domaintunnus tuli käyttöön 1986 ja sitä ennen ".sf"-tunnusta "koekäytettiin" domain-tunnuksena rajoitetusti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b TiVin uutinen Sfnetin 20-vuotissyntymäpäivästä TiVi. 30.9.2005. Alma Media. Viitattu 12.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]