Seydou Cissokho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Seydou Cissokho (6. syyskuuta 1929 Bakel10. maaliskuuta 1986 Moskova) oli senegalilainen opettaja ja poliitikko.

Cissokho syntyi sepän perheeseen. Hän valmistui opettajaksi ja työskenteli Senegalin maaseudulla, Kaolackissa ja Dakarissa. Cissokho liittyi opiskeluvuosinaan kommunistisiin opintoryhmiin ja myöhemmin hänestä tuli Rassemblement démocratique africain -puolueen jäsen.

Cissokho oli mukana perustamssa Länsi-Afrikan ensimmäistä kommunistista puoluetta Parti africain de l’indépendancea (PAI) vuonna 1957. Kun puolue kiellettiin vuonna 1960, hän osallistui sen maanalaiseen toimintaan ja menetti sen takia työpaikkansa.

Cissokho valittiin PAI:n varapääsihteeriksi Bamakon puoluekokouksessa vuonna 1962. Hänet nimitettiin Majhemout Diopin tilalle puolueen väliaikaiseksi pääsihteeriksi vuonna 1967. Päätös vahvistettiin PAI:n toisessa edustajainkokouksessa Thièsissä vuonna 1972. Cissokho edusti puolueessa jyrkkälinjaista neuvostomyönteistä marxismi-leninismiä.

PAI:n toiminta sai lailliset puitteet vuonna 1981 nimellä Parti de l’indépendance et du travail. Cissokho jatkoi puolueen pääsihteerinä, ja vuonna 1984 hänet valittiin sen puheenjohtajaksi. Cissokho kuoli vieraillessaan NKP:n 27. edustajainkokouksessa.