Seychellienpöllönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seychellienpöllönen
GymnoscopsInsularisKeulemans.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Pöllöset Otus
Laji: insularis
Kaksiosainen nimi

Otus insularis
(Tristram, 1880)[2]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Seychellienpöllönen Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Seychellienpöllönen Commonsissa

Seychellienpöllönen (Otus insularis) on harvinainen pöllöihin kuuluva lintu. Sitä tavataan vain Morne-Seychelloisin kansallispuistossa Mahéen saarella Seychelleillä.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seychellienpöllösen pituus on 19–22 cm. Siipienväli on noin 17 cm. Se on väriltään punaruskea, mutta siinä on mustia nuolimaisia raitoja. Alapuoli ja naamakiehkura ovat punaruskeat. Pitkissä harmaissa jaloissa ei ole höyheniä. Silmät ovat suuret ja kullankeltaiset. Korvatupsut ovat hyvin pienet. Sen ääni, rahiseva "voh" jossa on joukossa "tok tok" -ääniä, kuuluu kaukaa ja etenkin pimeällä. Se syö gekkoja, puusammakoita ja hyönteisiä, esimerkiksi heinäsirkkoja.

Status[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seychellienpöllösen aiempi levinneisyys kuvattiin 1880 Scheyhelleiltä Praslin-, Mahé- ja Silhouette-saarilta. Vuoristoisten pilvimetsien hävittämisen ja vieraslajien, kuten rottien, kissojen ja tornipöllöjen tulon vuoksi populaatio on pienentynyt niin voimakkaasti, että sitä luultiin vuonna 1906 hävinneeksi. Vuonna 1959 sen löysi uudestaan ranskalainen luonnontieteilijä Philippe Loustau-Lalanne vuoristoisesta pilvimetsästä 200 metrin korkeudesta mpy Mahén saarelta. Ensimmäinen pesä löytyi 1999, mutta pesintä ei onnistunut. Vuonna 2000 saatiin ensimmäinen infrapunakuva naaraasta poikasineen.

Koska populaatiosta ei ollut tietoa, IUCN piti lajia pitkään äärimmäisen uhanalaisena. Uusien populaatioiden löytymisen vuoksi todettiin 2002, että populaatio on vakaa, noin 318 yksilöä. Nykyisin sitä esiintyy 159 alueella, joiden laajuus on 33 km².

Uuden tiedon ja Mahélla tehtyjen suojelutoimien ansiosta se on voitu vuonna 2004 luokitella erittäin uhanalaiseksi.[1]

IUCN:n sivulla sen populaation kooksi on arvioitu alle 250 yksilöä, ja se asettuu siten siihen rajaan, jolla se määritellään erittäin uhanalaiseksi. Sen elinaluetta on Mahén saari, jolla se on kotoperäinen[1].

Sen elinpiiriä ovat subtrooppiset ja trooppiset alavat metsät.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d BirdLife International: Otus insularis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 19.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Otus insularis (TSN 202272) itis.gov. Viitattu 6.1.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]