Pilvimetsä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pilvimetsää Sri Lankassa

Pilvimetsä on vuoristoissa esiintyvä kasvillisuustyyppi trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä. Sitä esiintyy erittäin kosteassa ilmastossa vuoriston merenpuoleisella rinteellä, tyypillisesti 500–2500 metrin korkeudella.[1]

Vuoristossa on viileämpää kuin alavilla mailla, minkä vuoksi vesihöyry tiivistyy vuoristossa uduksi, sumuksi tai pilviksi, ja kasvillisuus on pilvimetsää. Puiden oksat ovat sammalten, orkideojen ja muiden päällyskasvien peittämät. Puusaniaisia, palmuja ja bambuja voi kasvaa.

Pilvimetsää kasvaa Afrikan, Keski- ja Etelä-Amerikan, Indonesian, Uuden-Guinean ja Madeiran vuoristojen rinteillä. Tietyillä alueilla lauhkealla vyöhykkeellä voi kasvaa pilvimetsää suuresti muistuttavia metsiä.

Maailman pilvimetsien yhteenlaskettu pinta-ala oli vuonna 2004 noin 400 000 neliökilometriä. Niitä uhkaavat sekä ilmaston lämpeneminen että maankäytön muutokset.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pavel Krasilnikov: ”Montane Cloud Forests”, Reference collection in Earth Systems and Environmental Sciences. Elsevier, 2019. Science Direct (viitattu 7.7.2020).
  2. YK: Pilvimetsät ovat vaarassa Kaleva. 2004. Viitattu 6.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.