Sergei Ahromejev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergei Ahromejev

Sergei Fjodorovitš Ahromejev (ven. Серге́й Фёдорович Ахроме́ев; 5. toukokuuta 192324. elokuuta 1991) oli Neuvostoliiton marsalkka maaliskuusta 1983 lähtien sekä Neuvostoliiton sankari vuodesta 1982 lähtien.[1]

Vuosina 1984–1988 hän toimi Neuvostoliiton asevoimien komentajana. Näin hän oli mukana neuvotteluissa jotka lopulta lopettivat Kylmän sodan. Hän oli kuitenkin tyytymätön Mihail Gorbatšovin uudistuksiin armeijasta ja jätti paikkansa. Syy eroamiseen oli Gorbatšovin päätös purkaa armeijan uusin ja tarkin ballistinen ohjus, SS-23 Spider.

Maaliskuussa 1990 hänestä tehtiin Neuvostoliiton presidentin neuvonantaja.

Vuoden 1991 vallankaappausyrityksen aikana Ahromejev palasi lomaltaan Sotšista ja tarjosi apuaan vallankaappaajille. Vaikka hän ei lopulta osallistunutkaan yritykseen, sen epäonnistuttua Ahromejev hirttäytyi Kremlin toimistossaan. Itsemurhaviestissään hän kertoi, ettei voinut enää elää, kun instituutiot, joille hän oli omistanut elämänsä, olivat tuhoutumassa. On myös ollut huhuja että hänet olisi murhattu, jotta häntä olisi estetty paljastamasta toisten kumppanuutta vallankaappausyrityksessä.

Pian hänen kuolemansa jälkeen hänen hautansa vandalisoitiin ja hänen ruumiinsa riisuttiin univormusta jossa hänet oli haudattu. Syyllisiä ei löydetty, eikä tiedetä oliko kyseessä pelkkä häpäiseminen vai aiottiinko puku tai sen koristeet myydä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geroi strany – Ahromejev Sergei Fjodorovitš warheroes.ru. Viitattu 6.3.2013. (venäjäksi)
Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.