Senioripysäkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Senioripysäkki tarjoaa ilmaista ryhmäkeskusteluapua yksinäisille, masentuneille, ahdistuneille tai muun tuen tarpeessa oleville yli 60-vuotiaille HelsinkiMission tiloissa Albertinkatu 33:ssa.

Tampereella ja Turussa toimintaa toteuttavat TampereMissio ja Tukenasi ry.

HelsinkiMissio on kehittänyt ryhmäterapian ammattilaisten avulla uuden ja kevyemmän Senioripysäkki-ryhmämenetelmän. HelsinkiMissio kouluttaa menetelmän mukaisesti ryhmänohjaajia eri puolilla Suomea. Koulutettavat työskentelevät niissä organisaatioissa, joille HelsinkiMissio myöntää sopimuksella oikeuden käyttää suojattua Senioripysäkki-nimeä. Senioripysäkki-ryhmiä toimii ympäri Suomea yli 30 paikkakunnalla.

Senioripysäkki aloitti toimintansa Helsingissä 2001.

Senioripysäkin ryhmämallia on tutkittu laajasti ja siitä on saatu hyviä tutkimustuloksia. Tulokset on julkaistu mm. teoksessa Marjovuo, Ari - Pitkälä, Kaisu - Routasalo, Pirkko (toim.) Ikääntyneiden yksinäisyys. Senioripysäkin ryhmäterapia psykososiaalisena kuntoutuksena. Geriatrisen kuntoutuksen tutkimus- ja kehittämishanke. Tutkimusraportti 8. Vanhustyön keskusliitto. Hki.

Samassa tutkimushankkeessa todettiin myös, että ikääntyneiden ryhmät vähensivät muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä enemmän kuin mitä ryhmien toteuttaminen maksaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pitkälä, Kaisu & Routasala, Pirkko & Kautiainen, Hannu & Savikko, Niina & Tilvis, Reijo (2005). Psykososiaalisen ryhmäkuntoutuksen vaikuttavuus. Vanhustyön keskusliitto. Hki.
  • RVselvennä 51-52 / 2005, s. 4: Senioripysäkillä vanhusten yksinäisyys sulaa pois.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]