Senegalin maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Senegalin maantiede kertoo Senegalin maantieteestä. Senegalin pohjoispuolella sijaitsee Mauritania, itäpuolella sijaitsee Mali ja eteläpuolella sijaitsevat Guinea ja Guinea-Bissau. Senegalin keskeltä maata halkaisee kapean kiilan tavoin Gambia. Senegalin länsipuolella on Atlantin valtameri. Suurin osa Senegalin pinta-alasta on alankoa. Korkein ylänkö on Fouta Djalonin ylänkö, jonka maan kaakkoisosassa sijaitseva reunakohouma on noin 400 metriä korkea. Senegalin alueella virtaavat joet Sine, Saloum ja Casamance, joiden suistoissa kasvaa mangrovekasvillisuutta. Maan pohjoisosassa merenrannikkoalueella paikoin pitkiä kallioniemiä, joiden välissä on pitkiä lahden poukamia sekä hiekkadyynejä, jotka ovat suolan peittämiä.

Senegalin ilmasto on trooppinen ja kesän aikana on pitkä sadekausi. Maan eteläosassa ilmasto on kostein ja pohjoisosassa kuivin.

Senegalin kuiva pohjoisosa on osa Sahelin savannialuetta, missä kasvillisuus on enimmäkseen piikkipensaita. Maan keskiosassa yleisimpiä puita ovat apinanleipäpuut ja afrikantulppaanipuut. Maan eteläosassa Casamancen alueella kasvillisuus on rehevää metsäsavannia, missä esiintyy kapokkipuita, kookospalmuja, eukalyptuksia ja mangoja.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Detlef Wienecke-Janz: Maailmalla, Afrikka ja Oseania, s. 80. Suomentanut Elina Eichhorn, Arto Häilä, Eija Kämäräinen, Riitta Virkkunen. Weilin+Göös, 2009. ISBN 978-951-0-33477-5.