Seleukos II Kallinikos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Seleukos II Kallinikos tai Pogon oli Seleukidien valtakunnan kuningas vuosina 246225 eaa. Hän seurasi Antiokhos II Theosta. Hänen nimensä epiteetit tarkoittavat ”kaunista voittajaa” ja ”parrakasta”.

Seleukoksen äiti, entinen kuningatar Laodike julisti poikansa kuninkaaksi, kun hänen tukijansa Antiokiassa murhasivat uuden kuningattaren Bereniken ja tämän pojan. Antiokhos oli mennyt naimisiin Bereniken kanssa vahvistaakseen rauhan Egyptin Ptolemaios II:n kanssa, jonka tytär Berenike oli. Tämän selkkauksen tuloksena Ptolemaios III, Bereniken veli, julisti uudelleen sodan. Egyptiläisjoukot marssivat voitokkaasti aina Tigrikselle asti ja pidemmällekin. Seleukidivaltakunnan itäiset provinssit antautuivat egyptiläisille ja Egyptin laivasto ahdisteli Anatolian rannikoita. Anatolian sisäosat säilyivät Seleukoksen joukkojen hallinnassa. Kun Ptolemaios palasi Egyptiin, Seleukos palautti hallintaansa myös Syyrian pohjoisosat ja lähinnä olleet Iranin osat. Kuitenkin Laodiken kannattajat nostivat Seleukoksen nuoremman veljen Antiokhos Hieraksin Seleukoksen kilpailijaksi Anatoliassa.

Seleukos kärsi murskaavan tappion Ankarassa vuoden 235 eaa. tienoilla. Tämän seurauksena hän jätti maat Taurusvuorista itään veljelleen ja niemimaan muille valloille. Tämän jälkeen Seleukos pyrki saamaan separationistisen Parthian takaisin seleukidien valvontaan tässä onnistumatta. Joidenkin lähteiden mukaan Parthian kuningas jopa vangitsi hänet useiksi vuosiksi tällä retkellä. Toisten lähteiden mukaan hän teki rauhan Arsakes II:n kanssa.

Vähässä-Aasiassa Pergamonin asema vahvistui Attalos I:n alaisuudessa. Antiokhos Hieraksin omat alueet pienenivät ja hän teki epäonnistuneen yrityksen kaapata veljensä alueet. Antiokhos Hieraksi menehtyi pakolaisena Traakiassa vuonna 228 eaa. tai seuraavana vuonna.

Noin vuotta myöhemmin Seleukos kuoli pudottuaan hevosen selästä. Hänen vanhin poikansa Seleukos III Keraunos nousi valtaan.

Encyclopaedia Britannica 11th ed. (1911). Encyclopaedia Britannica Company, Cambridge, Englanti.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
  Edeltäjä:
Antiokhos II Theos
Seleukidit
 
Seuraaja:
Seleukos III Keraunos