Seitsenkulmapoimulehti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seitsenkulmapoimulehti
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Poimulehdet Alchemilla
Laji: heptagona
Kaksiosainen nimi

Alchemilla heptagona
Juz.

Seitsenkulmapoimulehti (Alchemilla heptagona) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon ja poimulehtien (Alchemilla) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja yleisesti ottaen keskikokoinen ruohovartinen kasvi. Muista poimulehtilajeista seitsenkulmapoimulehti muistuttaa eniten suppilopoimulehteä (Alchemilla cymatophylla).[1]

Seitsenkulmapoimulehti voi kasvaa noin 50 cm korkeaksi ja sen varsissa sekä lehtiruodeissa on lajille tyypillinen karvoitus. Vanhempien varsien yläosat sekä kukinnot ovat kuitenkin kaljuja. Seitsenkulmapoimulehden lehdet ovat suunnilleen tasaiset, harvakarvaiset ja puhtaanvihreät sekä kiiltävät. Lehtilavan ulkomuoto on tyypillisesti jokseenkin kulmikas, mihin lajin nimikin viittaa. Lehdissä on seitsemästä yhdeksään pyöreäkärkistä ja hammaslaitaista liuskaa, jotka ovat lähestulkoon yhteenkasvaneita. Kunkin liuskan laidoissa on 13–17 kapeaa ja teräväkärkistä hammasta. Seitsenkulmapoimulehden kukat ovat tiiviissä sekä monihaaraisissa kukkarykelmissä, joissa yksittäiset kukat ovat pieniä sekä keltavihreitä. Kukkaperät ja kukkapohjukset ovat kaljuja. Seitsenkulmapoimulehti kukkii kesä–heinäkuussa.[1]

Seitsenkulmapoimulehti kasvaa ihmisvaikutteisilla ruohostomailla, ojanvarsilla sekä tienpientareilla[1]. Suomessa[2] ja Ruotsissa[1] seitsenkulmapoimulehti on harvinainen. Suomessa sitä on tavattu muutamilta paikoilta lähinnä Kainuusta, itärajan tuntumasta[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Sjuhörnig daggkåpa (Alchemilla heptagona) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 15.11.2017.
  2. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Seitsenkulmapoimulehti (Alchemilla heptagona) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 15.11.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]