Suppilopoimulehti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suppilopoimulehti
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Rosoideae
Suku: Poimulehdet Alchemilla
Laji: cymatophylla
Kaksiosainen nimi

Alchemilla cymatophylla
Juz.

Katso myös

  Suppilopoimulehti Wikispeciesissä
  Suppilopoimulehti Commonsissa

Suppilopoimulehti (Alchemilla cymatophylla) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon, poimulehtien (Alchemilla) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen, ruohovartinen ja yleisesti ottaen keskikokoiseksi kasvava poimulehtilaji. Sen tunnusomaisia piirteitä ovat alaspäin suuntautuneiden karvojen peittämät varret ja lehtiruodit, kaljut kukkapohjukset sekä mattapintaiset ja sinisenvihertävät lehdet. Karvoituksensa perusteella suppilopoimulehti muistuttaa seitsenkulmapoimulehteä (Alchemilla heptagona), mutta on erotettavissa siitä lehtien ulkonäön perusteella.[1]

Suppilopoimulehti voi kasvaa lähes puoli metriä korkeaksi. Sen varsissa ja lehtiruodeissa on selkeästi alaspäin siirottavia karvoja, mutta varret ovat vain alaosistaan karvaisia. Lehdet ovat hieman aaltoilevia, harvakarvaisia, mattapintaisia sekä väriltään sinisenvihertäviä. Lehdissä on seitsemästä yhdeksään liuskaa ja jokaisen liuskan laidoilla on 15–19 kapeaa sekä teräväkärkistä hammasta. Kukat ovat kellanvihreitä ja sijaitsevat jokseenkin harvoina rykelminä haaraisessa kukinnossa. Kukkaperät ja kukkapohjukset ovat kaljuja. Suppilopoimulehti kukkii kesä–heinäkuussa.[1]

Suppilopoimulehti kasvaa kulttuurivaikutteisessa ympäristössä, kuten niityillä ja teiden varsilla[1]. Suomessa suppilopoimulehteä on tavattu melko harvoilta paikoilta, lähinnä Kainuusta itärajan tuntumasta[2].

Suppilopoimulehden tieteellisen nimen lajinimi (cymatophylla) tulee kreikan kielen sanoista kyma (suom. aalto) ja fyllon (suom. lehti) tarkoittaen aaltoilevia lehtiä[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Den virtuella floran: Vågdaggkåpa (Alchemilla cymatophylla) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 1.9.2021. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Suppilopoimulehti (Alchemilla cymatophylla) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 1.9.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]