Seitsemäs manner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seitsemäs manner
Der Siebente Kontinent
Der siebente Kontinent -elokuvajuliste.jpg
Ohjaaja Michael Haneke
Käsikirjoittaja Michael Haneke
Johanna Teicht
Tuottaja Veit Heiduschka
Säveltäjä Alban Berg
Kuvaaja Anton Peschke
Leikkaaja Marie Homolkova
Pääosat Dieter Berner
Birgit Doll
Leni Tanzer
Valmistustiedot
Valmistusmaa Itävalta
Ensi-ilta 1989
Kesto 104 min.
Alkuperäiskieli saksa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Seitsemäs manner on vuonna 1989 valmistunut Michael Haneken ohjaama elokuva. Tämä Haneken esikoiselokuva perustuu tositapahtumiin, ja Haneke pyrkii kuvauksessaan välttämään tapahtuman selittämistä.[1]

Elokuva on ensimmäinen osa trilogiasta, johon kuuluvat lisäksi Bennyn video (1992) ja Amok – 71 katkelmaa (1994). Tällä elokuvalla hän laskee perustan elokuvissaan toistuvalle elokuvalliselle kielelle, tyylipiirteille ja aiheiden valinnalle, jotka ovat vastedes hänen elokuviensa tunnusmerkkejä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumat sijoittuvat suunnilleen 1980-luvun lopun Itävaltaan. Kertomus jakautuu kolmeen jaksoon. Itävaltalainen keskiluokkainen perhe tuhoaa omaisuutensa ja tappaa lopuksi itsensä. Perheeseen kuuluvat isä George, äiti Anna – nimien muunnelmat esiintyvät monissa Haneken elokuvissa – ja heidän tyttärensä Eva. Keskiluokkaisen ydinperheen elämä kulkee arjen rutiineissa, eivätkä päivät eroa toisistaan. Epätoivoisessa yrityksessään saada vanhemmilta huomiota ja rakkautta tytär Anna teeskentelee sokeutuvansa. Tyttären tilanne ja arjen apeus, jotka kuvastavat parikunnan onnetonta avioliittoa, saavat maljan vuotamaan yli, ja he myyvät autonsa, irtisanoutuvat työpaikoistaan ja päättävät päästä eroon ahdistavasta elämästä tappamalla itsensä.

Elokuvasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ensiesitys oli 20. toukokuuta 1989 Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa. Elokuvan tempo on rauhallinen, vuorosanoja on vähän, ja enimmäkseen elokuva koostuu pitkistä pysähtyneistä kuvista ja tarkkailevista otoista, jotka ovat ominaisia useimmille Haneken elokuville. Elokuva on leikattu samalla tavalla kuin 71 katkelmaa, siten että leikkaukset ovat äkillisiä ja jokaisen kohtauksen välissä on lyhyt tauko. Käsikirjoitus oli aluksi tarkoitettu televisiolle, jolle hän oli aiemmin työskennellyt, mutta mikään kanava ei ollut kiinnostunut siitä, joten Haneke päätti tehdä siitä pitkän elokuvan.[2]. Elokuvan aihe perustuu lehtiuutiseen.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva on saanut kaksi palkintoa:

Pääosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Dieter Berner  … Georg, perheen isä  
 Leni Tanzer  … Anna, perheen äiti  
 Birgit Doll  … Eva, perheen tytär  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Haneken haastattelu elokuvan DVD-julkaisulla, Seitsemäs manner, Future Film
  2. Michael Hanekesta (englanniksi)