Se toinen nainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Se toinen nainen
The Other Woman
Ohjaaja Nick Cassavetes
Käsikirjoittaja Melissa Stack
Tuottaja Julie Yorn
Säveltäjä Aaron Zigman
Kuvaaja Robert Fraisse
Leikkaaja Jim Flynn
Alan Heim
Pääosat Cameron Diaz
Leslie Mann
Kate Upton
Nikolaj Coster-Waldau
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä 20th Century Studios
InterCom
Netflix
Disney+
Ensi-ilta 25. huhtikuuta 2014
Kesto 109 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 000 000 dollaria[1]
Tuotto 127 730 000 dollaria[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Se toinen nainen (The Other Woman) on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut Nick Cassavetesin ohjaama romanttinen komediaelokuva. Se kertoo kolmesta naisesta, joilla toisistaan tietämättä on sama mies. Yhdelle naisista paljastuu, että hänen poikaystävällään onkin aviovaimo. Sitten käy ilmi, että kumpaakin petetään. Niin naiset liittoutuvat yhteen ja laativat pirullisen kostosuunnitelman. Elokuvan pääosissa ovat Cameron Diaz, Leslie Mann, Kate Upton, Nikolaj Coster-Waldau, Nicki Minaj, Taylor Kinney ja Don Johnson.

Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa ja Suomessa 25. huhtikuuta 2014.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Cameron Diaz  Carly Whitten  
 Leslie Mann  Kate King  
 Kate Upton  Amber  
 Nicki Minaj  Lydia  
 Nikolaj Coster-Waldau  Mark King  
 Taylor Kinney  Phil  
 Don Johnson  Frank Whitten  
 Olivia Culpo  Raven-Haired Beauty  
 Madison McKinley  tarjoilija  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carly Whitten (Cameron Diaz) on menestyvä asianajaja, jonka uusi poikaystävä ei juuri jätä toivomisen varaa. Mies on menestyvä ja varakas, mutta silti huomaavainen, antelias, romanttinen ja seksikäskin. Että sattuukin olemaan vapaalla jalalla!

Carlyn assistentti Lydia (Nicki Minaj) utelee pomonsa miesasioita ja huomauttaa, että suhde taitaa olla vakava, kun kerran Carly kutsuu miestä (Nikolaj Coster-Waldau) etunimellä Mark, eikä tavalliseen tyyliin jollain hassulla lempinimellä kuten niitä muita. Carly tulee kertoneeksi, että tällä kertaa hänellä ei ole muita seuralaisia samaan aikaan, ja hän ja Mark ovat sopineet tapaamisen Carlyn isän Frankin kanssa (Don Johnson). — Eli on se tosi vakavaa, kuittaa Lydia.

Carly ja Mark päätyvät romanttisilta illallisilta Carlyn kotiin, missä Mark kippaa naisen vuoteeseen. Kamera-ajo siirtyy aamuun, kun Mark herää sängystä — vaimonsa vierestä.

Seuraavaksi nähdään hetki Markin ja hänen vaimonsa Kate Kingin (Leslie Mann) arkea. Aamutoimissa Kate toruu miestä tämän ruokavaliosta, koska hän luki jutun miehestä, jonka pää poksahti kun tämä söi sikaa; kana on terveellisempää! Ja niin Kate höpöttää ummet ja lammet kuinka pää todella voi poksahtaa, jos syö sikaa. Keittiössä Mark ottaa esiin nipun dokumentteja, jotka Katen pitäisi allekirjoittaa "niin kuin aina ennenkin". Kate vilkaisee papereita ja parahtaa turhautuneena, ettei ymmärrä papereista yhtään mitään. Mies vastaa ettei se haittaa, koska hän itse on ne kuitenkin lukenut, eli nimi alle vaan. Vaimo vaikeroi että tarvitsisi aivoterapiaa, koska ei tunnu tajuavan asioita enää. Mark naureskelee ja kysyy mitä se sellainen aivoterapia oikein on. Kate selittää taas vuolaasti ja mainitsee, että aivoterapiaan kuuluu muun muassa se, että nauttii gingko balboaa. Aviomies virnistelee ja korjaa, että "Se on muuten Gingko biloba eikä balboa, Balboa on Rocky!" "Siinäs näet, todella tarvitsen sitä aivoterapiaa!" Samassa pariskunnan jättimäinen koira pyyhältää keittiöön, ja Mark valittaa vaimolle että koira tarvitsee kuria — lapsia heillä ei ole.

Pian Mark on työasioissa New Yorkissa, ja miehen puhelin soi — vaimo soittaa. Kate muistuttaa joistain tuttavista, jotka ovat tulossa heille syömään. "Eikös se ollut ensi viikolla? Olen töissä", mies vastustelee. Kate selittää taas juurta jaksain, kehittelee samalla luovia ongelmanratkaisuja ja lopulta tarjoutuu tulemaan itse sinne keskustaan. Silloin mies torppaa vaimon aikeet ja sanoo, että tulee sittenkin kotiin.

Mark lähtee hakemaan Carlya ja selittää tälle autossa, ettei pääse tapaamaan naisen isää: "Taloudenhoitaja soitti. Kotona on hajonnut vesiputki, kellari tulvii, pakko palata Connecticutiin, sori kulta." Carly myrtyy ja Mark jättää hänet ravintolan eteen, siellä isä jo odottaa.

Vaimo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank-isä antaa Carlylle tilannekatsauksen omista kiemuraisista ihmissuhteistaan. Miehellä on ilmeisesti jo viides avioliitto meneillään, ja nykyään nämä vaimot tuppaavat olemaan nuorenpuoleisia. Sitten isä kyselee Carlyn poikaystävästä ja Carly selittää allapäin miksei mies tullut tapaamiseen. Hänestä Markin selityksessä oli jotain omituista. "No höh, älä anna sen lannistaa, yllätä hänet: Mene perässä ja rassaa sen miehen putket kuntoon!" Carly virnistää isän ehdotukselle, josta hän tuntuu innostuvan.

Illalla Carly saapuu taksilla Markin talolle. Hän on pukeutunut pieneen mustaan mekkoon ja heiluttelee karhupumppua kädessään samalla kun astahtelee kohti etuovea täynnä viettelyintoa. Ovikello soi ja kohta oven avaa nainen kylpytakki yllä. Nopeasti käy ilmi, ettei Mark ole kotona ja että ovella seisova nainen ei ole taloudenhoitaja vaan vaimo. Carly kauhistuu ja kertoo etsivänsä yhtä toista Markia. Hän selittelee, yrittää poistua nopeasti, korkokenkä jää jumiin, hän kompastuu ja heittää volttia pitkin nurmikkoa. Korko katkenneena hän lähtee linkuttamaan paikalta, mutta henkisesti sattuu enemmän kuin fyysisesti: Markin perhana on huijannut häntä! Hän perääntyy muutenkin: "Ukkomiehet eivät ole mun juttu!" hän tilittää seuraavana päivänä assistentti Lydialle.

Carly ei silti pääsekään noin vain tilanteesta eroon: Kate on nopeasti selvittänyt Carlyn olinpaika. Markin vaimo ilmestyy nyt lakitoimiston kerrosaulaan tivaamaan Carlylta, että pettääkö mies häntä ja arvelee, että juuri Carly on tämä toinen nainen. Carly myöntää kaiken ja pahoittelee, sillä hänelle selvisi vasta edellisenä iltana, että Mark onkin oikeasti varattu mies. Kate saa paniikkikohtauksen. Ääni nousee, hän on romahduspisteessä ja yrittää saada ikkunan auki, jotta voi joko haukata happea tai heittäytyä pilvenpiirtäjästä alas. Nainen hepuloi ja toimiston väki häiriintyy metelistä, eikä Carlylla ole muuta mahdollisuutta kuin viedä Kate muualle — eli läheiseen baariin.

Baarissa Kate huitaisee shotteja nopeaan tahtiin kitaansa ja tenttaa samalla Carlylta suhteen yksityiskohtia: Kauanko mies on pettänyt häntä — mitä, kaksi kuukautta! Montako kertaa on ollut seksiä; yksi kerta on eri juttu kuin kymmenen. Ai viisikymmentä kertaa — eikö sulla ole töitä tai muita harrastuksia!? Kate itkee ja raivoaa ja kiusaantunut Carly tukee naista ja sanoo, ettei pettäjä siitä muuksi muutu, vaikka vaimo mitä tekisi. Kate sanoo jättäneensä oman uransa Markin tähden. Lapsiakaan hän ei ole vaatinut, ettei sitoisi miestä liikaa. Illan päätteeksi Carly yrittää saada umpihumalaisen ja villisti vikuroivan Katen taksiin. Kun se vihdoin onnistuu ja taksi lähtee liikkeelle, entisen poikaystävän nykyinen vaimo kurottelee taksin ikkunasta, kiljuu ja kiittää Carlya kivasta illasta.

Seuraavana päivänä Kate ilmestyy Carlyn toimistolle taas. Nyt Carly toimittaa Katen nopeasti ulos. Ulkona hän tekee naiselle selväksi, ettei hän halua kuulla enää mitään Kingien parisuhteesta, häntä ei kiinnosta. "Emme ole ystäviä, jätä minut rauhaan ja häivy!"

Ei kulu kauaakaan, kun Carlyn ovikello soi. Ovisilmästä näkyy Katen naama lähikuvassa. Nainen anoo että saisi tulla juttelemaan, hän toi ruokaakin. Carly heltyy ja ovesta tulee asuntoon Katen lisäksi tämän isokokoinen koira.

Tyttöystävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina etenee Carlyn vastahakoisuudesta vähitellen Carlyn ja Katen kumppanuudeksi. Kate vetoaa Carlyyn, että nainen on ainoa jolle hän voi miehen petoksesta puhua, koska jos hän puhuu muille, asia tulee heti myös Markin tietoon. Hän surkuttelee itseään ja sanoo, ettei hän tiedä mitä voi tehdä tai minne mennä, eikä hänellä ole rahaakaan. Silloin Carlyn juristi-minä ottaa ohjat. Carly toteaa että "Onhan sinulla rahaa, kun otat eron. Sinun pitää vain valmistella asiaa kaikessa hiljaisuudessa." Carlyn neuvo valuu hetkessä kuin vesi hanhen selästä: Kate purkaa pahaa oloaan vetämällä golf-mailalla Markin työhuoneen remonttikuntoon. Taas hän on hukassa ja soittaa Carlylle itkuisen puhelun, joten tämä ryntää sparraamaan Katea. Vierailulla Carly tapaa Katen "hottisveljen" Philin (Taylor Kinney), joka tulee uusimaan työhuonetta. Philille ei kerrota vielä totuutta kuka Carly on tai mitä Mark on tehnyt.

Mark saapuu kotiin ja kehuu vaimoaan, sillä joku Katen idea jonka Mark on esitellyt liiketutuilleen, on otettu innostuneesti vastaan. Hän haluaa juhlistaa asiaa vaimonsa kanssa ravintolassa. Mies hipelöi Katen käsiä ja puhuu nätisti, ja Katen on vaikea pysyä tiukkana. Kotiin tullessa hän on jo sulanut miehen käsittelyssä, ja pari pinkoo kiihkeästi ylös makuuhuoneeseen. Kate pyytää miestä varttuman hetken. Hän viuhahtaa kylpyhuoneeseen ja aloittaa karvasavotan: Carly on kertonut hänelle, etteivät miehet pidä karvaisia naisia haluttavina. Kate höylää nyt vimmalla kintuista ja kainaloista karvaa pois. Mark saa vaimoa odotellessa puhelun, jota hän siirtyy puhumaan toiseen huoneeseen. Valmistautunut Kate kuulee siitä osan ja tajuaa, että Mark puhuu Carlylle — suhdehan jatkuu! Mies hipsii takaisin makuuhuoneeseen. Siellä vaimo toteaa että viini aiheutti hänelle päänsäryn ja kääntää kylkeä.

Carly haluaa tavata Katen kahvilassa. Hän pyytää anteeksi kun oli tyly, kun Kate soitti ravintolasta ja kertoi, että Markin kanssa on tilanne päällä. Kate vastaa kylmästi. Myöhemmin naiset yhdessä hoksaavat, että Markilla on toinenkin toinen nainen. Markia jäljitetään Miamiin ja vakoillaan rannalla, jossa mies on tyttöystävän kanssa. Tämä on mahdottoman kaunis, nuori (20 vuotta Diazia ja Mannia nuorempi) ja isorintainen. Mark häipyy kuntosalille. Katen kiellosta piittaamatta Carly lähtee rantaviivaa pitkin hölköttävän tyttöystävän perään, joten Kate vuorostaan jahtaa Carlya. Kate saavuttaa Carlyn, ja alkaa kova hiekkapaini. Markin tyttöystävä kääntyy vihdoin — ja kohta Amber (Kate Upton) on osa juonivaa koplaa, onhan häntäkin petkutettu.

Kosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki naiset kääntyvät Markia vastaan. Kate syöttää miehelle estrogeenia niin että rinnat muuttuvat, uittaa tämän hammasharjan vessanpytyssä ja lisää shampooseen karvanpoistoainetta. Markilta lähtee suuri tukko hiuksia — myöhemmissä kohtauksissa hiustenlähtö ei silti näy mitenkään. Carly virittää suhdetta uudelleen ravintolassa, ja kun Mark saa puhelun, Carly terästää Markin vesilasin laksatiivilla. Suhteen lämmittely unohtuu, kun Markille tulee kiire vessaan — seuraa parin kohtauksen verran ulostushuumoria.

Käy ilmi ettei Kate olekaan niin hyvässä turvassa avioeron tullen: vaimo ei saa mitään, jos mies on "hukannut" eli piilottanut omaisuutensa. Carly ja Amber alkavat tutkia Markin rahavirtoja.

Kate on tällä välin miehensä mukana liiketuttujen illallisilla. Mark esittelee Katen kumppanilleen Nickille ja kehuu, että vaimolta hän saa ideansa. Nick taas mainitsee nimeltä jonkun firman, jonne hän lupautuu Markin houkuttelemana sijoittamaan muutaman miljoonan.

Kun Kate sitten saapuu juonimaan yhdessä kahden muun naisen kanssa, nämä esittelevät hänelle ison valkotaulullisen firmojen nimiä — kaikilta Mark on varastanut rahaa. Taululla Kate huomaa Nickin mainitseman Bahamasaarilla sijaitsevan yrityksen nimen ja tuohtuu: "Olette väärässä, Mark ei varasta!" Ja niin Kate häipyy paikalta.

Kun sekä Amber että Kate eivät pidä Carlyyn yhteyttä, hän käy illallisella Katen veljen Philin kanssa.

Kotona Mark jälleen lähestyy Katea allekirjoitettavilla papereilla. Hän on lähdössä työmatkalle taas, nyt Bahamalle. Papereissa lukee tutun firman nimi. Alussa aivosumua valitellut vaimo onkin vihdoin jyvällä asioista ja haistaa palaneen käryä. Pian Kate on kostokumppaneittensa luona, sanoo että nämä olivat oikeassa ja läväyttää paperia pöytään. Naiset lähtevät Markin perään. Bahamalla selviää ainakin se, että Markilla on "naisia joka satamassa". On tullut aika viimeistellä kosto.

Mark tulee tapaamaan Carlya työpaikalle. Treffien sijasta häntä odottaa neuvotteluhuone — ja vaimo, kaksi tyttöystävää ja avioeroilmoitus. Mies vakuuttaa välittömästi, että rakastaa vain vaimoaan, ei ketään muuta, olivat ihan merkityksettömiä muut — "paitsi tietenkin sinä, Carly." Naiset tiukkaavat Markilta kuinka monta muuta naista hän pyörittää heidän lisäkseen. Melkein housut kintuissa kiinni jäänyt mies velloo ensin valheissaan, mutta kiukustuu sitten ja täräyttää, että "Saan enemmän persettä kuin vessanistuin!"

Avioeroon liittyvä omaisuuden jako kun tulee puheeksi, mies on ensin ylimielinen. Sitten Carly vetää esiin paperin, jonka mukaan Mark on saamassa nolla dollaria. Kaikki tilit, joille mies oli siirtänyt varoja, olivat Katen nimissä. Niinpä Kate nosti Bahamalla tilit tyhjiksi. Mark saa hepulin. Ensin hän uhkaa vetää maton samalla myös Katen jalkojen alta, koska nainenhan on yritysten toimitusjohtaja, eli vastuukin on vaimon. Carly huomauttaa että Kate on palauttanut rahat oikeille omistajille. Mark raivoaa ja alkaa riehua, ja silloin liikekumppani Nick astuu esiin. Mark vetoaa mieheen, mutta Nick toteaa että tekee mieluummin yhteistyötä sen oikean ideatehtaan kanssa. Mark rähjää, törmää neuvottelutilan ikkunaan, rähjää lisää ja kävelee lopulta vihoissaan päin neukkarin lasiseinää, joka romahtaa murusiksi pitkin toimistoa. Mies poistuu, mutta ulkona hänen autonsa on kiinni hinausautossa. Mark raivoaa: "Voiko enää pahemmaksi mennä!?" Silloin Carlyn isä koputtaa Markia selkään ja täräyttää häntä nokkaan.

Elokuvan päätös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lopuksi esitellään lyhyesti kuinkas naisten sitten kävikään. Alun kiljuva, kimittävä, homssuinen ja heikon itsetunnon riivaama Kate on astunut bisnesmaailmaan, eikä aivosumusta ole enää tietoakaan. Hän johtaa yhdessä Nickin kanssa lukuisia menestyviä yrityksiä.

Carly on löytänyt itselleen uuden ja maanläheisemmän kumppanin — Katen veljen Philin. Pariskunta odottaa lasta ja Carly juo aamukahvia Philin rakentamalla terassilla.

Myös nuori Amber on löytänyt itselleen miesystävän — Carlyn isän Frankin. Pari matkustelee siellä missä aurinko paistaa. Mutta äidiksi Carly ei suostu Amberia kutsumaan.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Päivi Valotien mielestä kostofarssi hukkaa mahdollisuutensa kipakkana sukupuolisodan kuvaajana, kun kliseisestä käsikirjoituksesta puuttuvat nokkeluudet ja paperisilta henkilöhahmoilta ominaisuudet. ”Lopputulos valkokankaalla vaikuttaa vain infantiililta kohkaukselta aina kuluneita biisivalintojaan myöten.” [2]

Time-lehden Richard Corliss toteaa, että kun huumori jää ohueksi, otetaan elokuvaan eläin mukaan. Kate Kingin koiralla ei tunnu olevan elokuvassa muuta virkaa kuin kakata lattialle tai huiskaista Cameron Diazia muka palleilla naamaan, kun koira kömpii auton takapenkille. Diazin Carly Whitten myös kuvaa naisten roolijaon melko tarkalleen: (fiksu) juristi, (hölmö ja homssuinen) vaimo ja tissit. Itse kostojuoni taas on toteutettu jo monet kerrat, kuten elokuvissa Yhdeksästä viiteen (1980) tai Hylättyjen vaimojen kerho (1996).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Other Woman Box Office Mojo. Viitattu 12.5.2014. (englanniksi)
  2. Valotie, Päivi: Kolme naista ja miehenketale Turun Sanomat. 25.4.2014. Arkistoitu 20.4.2019. Viitattu 20.4.2019.
  3. https://time.com/73412/the-other-woman-movie-review/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.