Valkotaulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyhjä valkotaulu.

Valkotaulu tai tussitaulu on kiiltäväpintainen, valkoinen kirjoitustaulu. 1970-luvun puolivälissä valkotaulut alkoivat korvata liitutauluja kouluissa, toimistoissa ja muissa työympäristöissä. Valkotaulut toimivat samaan tapaan kuin liitutaulut. Tauluun tehtäviin merkintöihin käytetään erityisiä valkotaulutusseja, joiden jättämä jälki voidaan kuivapyyhkiä.

Valkotauluja valmistetaan muun muassa melamiinihartsista, polyesterillä päällystetystä sekä emaloidusta teräksestä. Teräksisien taulujen materiaali mahdollistaa myös tauluihin tarttuvien magneettien ja magneettisten pyyhkimien käytön. Emaliteräksiset taulut ovat valkotauluista kestävimpiä. Maalatut melamiini- ja terästaulut tummuvat ajan myötä tussien sisältämän väriaineen hiljattaisen imeytymisen takia. Termiä käytetään joskus myös fyysisiä valkotauluja simuloivista tietokoneohjelmista.[1] Valkotaulun käyttöön liittyy myös haittoja. Yleisesti käytetyt tussit ovat niin kapeakärkisiä, että niillä tehdyt viivat eivät useinkaan näy luentosalin etuosaa pidemmälle, varsinkin jos käytetään värillisiä tusseja. Ohuet viivat houkuttelevatkenen mukaan? luennoitsijan kirjoittamaan lisäksi niin pientä tekstiä, että siitä ei saa kunnolla selvää.kenen mukaan? Valkotaulu sopiikin parhaiten pieniin neuvotteluhuoneisiin ja toimistoihin, kun taas liitutaulut sopivat parhaiten luentosaleihin. Taulutussien ongelmana on se, että ne kuivuvat huomaamatta käyttökelvottomiksi, mikä haittaa luentoja, ellei kuivumiseen ole varauduttu.

Nykyään valkotauluja voidaan toteuttaa myös tussitaulumaalilla tai valkotaulutapetilla.[2] Maali muodostaa pinnalle kirkkaan ja taulumaisen kerroksen, johon voi kirjoittaa aivan kuten tavalliseen valkotauluunkin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Termiharava. (interaktiivinen valkotaulu ; dokumenttikamera ; dataprojektori ; verkkoprojektori ; lähiprojektori ; piirtopöytä) Terminfo, 2010, nro 3, s. 20. Tekniikan sanastokeskus. ISSN 0358-7517. (suomeksi)
  2. a b Tussitaulumaalit ja valkotaulutapetit smartersurfaces.fi.