Se (vuoden 2017 elokuva)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Se (elokuva))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Se
It
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Andrés Muschietti
Käsikirjoittaja
Perustuu Stephen Kingin romaaniin
Tuottaja
Säveltäjä Benjamin Wallfisch
Kuvaaja Chung-hoon Chung
Leikkaaja Jason Ballantine
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lin Pictures
Vertigo Entertainment
KatzSmith Productions
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippuSuomen lippu 8. syyskuuta 2017
Kesto 135 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 35 000 000 $[1]
Tuotto 700 381 748 $[1]
Seuraaja It Chapter 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Se (engl. It) on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen kauhuelokuva, joka perustuu Stephen Kingin tunnettuun samannimiseen romaaniin. Elokuvan ohjauksesta vastaa Mama-elokuvastaan tunnettu Andrés Muschietti ja sen yksi pääosaesittäjistä on ruotsalaissyntyinen Bill Skarsgård, joka esittää elokuvan nimihahmoa ja antagonistia Pennywise-klovnia. Elokuva sai ensi-iltansa 8. syyskuuta 2017.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa vuodesta 1988, kun Bill Denbrough tekee seitsemän vuotiaalle pikkuveljelleen Georgielle paperiveneen. Georgie sitten vie paperiveneen ulos sateeseen kokeillakseen sen kelluvuutta. Hän ei ehdi saamaan venettä kiinni ja se valuu sadevesiviemäriin. Yrittäessään saada venettä takaisin, hän tutustuu klovniin nimeltä Pennywise. Pennywise ystävystyy Georgien kanssa ja antaa lopulta hänelle paperiveneen. Georgien kurottautuessa ottamaan sen, Pennywise puraisee hänen kätensä poikki ja vetää tämän sadevesiviemäriin.

Kelataan vuosi eteenpäin, kun Bill ja hänen ystävänsä Richie Tozier, Eddie Kaspbrak ja Stanley Urik pääsevät viimeiseltä koulupäivältään Derryn alakoulusta pois viettämään kesälomaa. He kuitenkin törmäävät kiusaajan Henry Bowersin johtamaan jengiin, jotka lupaavat tehdä heidän kesästään helvettiä. Samaan aikaan Beverly Marshia kiusataan koulun vessassa hänen "lutkamaisuuden" vuoksi. Hän törmää taaseen Ben Hanscomiin, joka on uusi koulussa ja kuuntelee New Kids on the Blockia. Beverly huomaa Benin vuosikirjan olevan tyhjä nimikirjoituksista, joten hän kirjoittaa siihen omansa. Ben salaa ihastuu häneen.

Sillä aikaa kotikouluun pakotettu ja maalla asuva Mike Hanlon näkee hallusinaation hänen vanhempiensa kuolemasta viedessään lampaanlihaa lihakauppaan. Veljensä kuolemasta traumatisoitunut Bill yrittää uskotella isälleen, että Georgie olisi viemäreiden avulla joutunut paikkaan nimeltä Aavikko. Benin tehdessä tutkimusta Derryn historiasta, hänkin näkee hallusinaation päättömästä pojasta. Stanley kohtaa pahimman pelkonsa, joka tulee erään maalauksen muodossa.

Myöhemmin Henry ja hänen jenginsä löytävät Benin ja kiduttavat tätä. Ben kuitenkin pakenee metsään ja sieltä juoksee pitkin puroa, jonka varrelta hän löytää Billin ja hänen kaverinsa. Yksi Henryn jengiläisistä Patrick Hockstetter eksyy viemäriin ja joutuu Sen tappamaksi. Kaverukset yrittävät parantaa Benin haavan, mutteivat saa ostettua siihen tarvikkeita. He kohtaavat Beverlyn, joka suostuu hämäämään apteekin myyjää ja samalla ostaa tupakkaa. Palatessaa kotiin, Eddien kimppuun hyökkää Neibolt Streetin autiotalon kohdalla sairastunut spitalisti, jonka jälkeen hän kohtaa Pennywisen. Beverly taas kuulee Derryssä kadonneiden lasten huutoja kylpyhuoneen lavuaarista, jonka jälkeen hänen aiemmin leikatut hiukset sitova hänet lavuaariin kiinni, joka peittää hänet yltäpäältä vereen. Hänen väkivaltainen isänsä ei taas näe verta, joka luulee Beverlyn seonneen. Bill taas kohtaa Georgien kellarissa, jossa Pennywise yrittää tappaa hänet.

Mike joutuu Henryn jengin kohteeksi, mutta Luusereiden Kerho löytää heidät ja ryhtyvät kivisotaan kiusaajien kanssa. He sitten ystävystyvät Mikeen. Muutaman viikon päästä, Kerho hoksaa tulleensa Sen riivaamaksi. Se herää joka 27 vuosi syödäkseen lapsia. Se ilmenee uhrien pelkojen muodossa ja se voi toteuttaa kenen tahansa pahimmat painajaiset. Pelko tekee lapsista helpompia saaliita ja toimii mausteena Sille. Billin autotallissa he selvittävät Sen käyttävän Derryn viemäriverkostoja pysyäkseen piilossa. Se hyökkää heidän kimppuunsa, mutta he onnistuvat välttämään sen. Luusereiden Kerho päättää kohdata Sen Neibolt Streetin talossa olettaen Sen piileskelevän siellä. Se käyttää muuntautumiskykyjään erottaakseen ystävykset yksi kerrallaan. Eddie murtaa kätensä ja Se miltei syö hänet, mutta Beverly työntää rautakangen Sen kallosta läpi. Se haavoittaa Beniä, jonka jälkeen Se pakenee talon kellarissa olevan vanhan kaivon kautta viemäreihin. Eddie kotiutetaan hänen murtuneen kätensä takia. Koko Kerho erkaantuu Billin epäilysten takia ja hajaantuu omille poluilleen.

Eräänä syksyisenä päivänä, Beverly onnistuu tappamaan isänsä vessanpöntön kannella ennen kuin hän raiskaa tämän. Se ilmestyy ja vie Beverlyn mukanaan. Bill organisoi pelastusoperaation ja he palaavat Neiboltiin. Samaan aikaan, Se houkuttelee Henryn tappamaan isänsä veitsellä, jonka Henry menetti jahtaessaan Beniä. Hän tekeekin niin televisio-ohjelman yllytyksen vuoksi ja muuttuu psykopaatiksi. Ystävykset laskeutuvat vanhan kaivoon viemäreihin pääsemiseksi, mutta Miken kimppuun hyökkää Henry. Mike onnistuu tappamaan Henryn työntämällä hänet kuiluun, jonne hän putoaa. Stan haavoittuu, kun maalauksesta tuttu nainen yrittää syödä hänen naamaansa. Bill taas eksyy seuraamaan Georgieta paikkaan, mihin monet lapset ovat todennäköisesti kadonneet. Loput ystävyksistä saapuvat samaan paikkaan, jossa he löytävät katatonisessa tilassa olevan Beverlyn. Ben saa hänet havahtumaan suutelemalla häntä, jonka jälkeen he tapaavat Billin.

Bill kohtaa kädettömän Georgien, joka pyytää päästä kotiin. Bill hoksaa Georgien olevan pelkkä harhautus, ja hän ampuu Miken pulttipistoolilla Georgien. Tämä muuttuu Pennywiseksi, joka hyökkää ystävysten kimppuun. He epäonnistuvat puolustamaan itseään, ja Bill joutuu Pennywisen kaappaamaksi. Richie uskottelee Billin olevan syypää kaikkeen, mutta hän käyttää tätä tilaisuutena lyödä Pennywisea päähän pesäpallomailalla. Kerho pelottomana hyökkää Sen kimppuun ja he onnistuvat näin päihittämään Sen. Pennywise voimattomana pakenee pimeään kuiluun, nälkäisenä ja nöyryytettynä. Bill löytää Georgien sadetakin ja hyväksyy tämän kohtalon itkien muiden lohduttamana.

Luusereiden Kerho vannoo, että jos Se tulisi takaisin 27 vuoden päästä, he palaisivat takaisin ja tuhoasivat Sen ikuisesti. He pitävät toisiaan kädestä kiinni piirissä, jonka jälkeen yksi kerrallaan ystävykset lähtevät kotiin. Ennen kuin Beverly lähtee, Bill tunnustaa rakkautensa tätä kohtaan ja suutelee Beverlyä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jaeden Lieberher  … Bill Denbrough  
 Jeremy Ray Taylor  … Ben Hanscom  
 Sophia Lillis  … Beverly Marsh  
 Finn Wolfhard  … Richie Tozier  
 Chosen Jacobs  … Mike Hanlon  
 Jack Dylan Grazer  … Eddie Kaspbrak  
 Wyatt Oleff  … Stanley Uris  
 Bill Skarsgård  … Se/Pennywise  
 Nicholas Hamilton  … Henry Bowers  
 Owen Teague  … Patrick Hockstetter  
 Jackson Robert Scott  … Georgie Denbrough  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
JulkaisuPisteet
Metacritic70/100[2]
Arvostelupisteet
JulkaisuPisteet
Episodi4/5 tähteä[3]
Helsingin Sanomat3/5 tähteä[4]
V2.fi5/5 tähteä[5]
Film-O-Holic4/5 tähteä[6]
Kaleva5/5 tähteä[7]
Hufvudstadsbladet3/5 tähteä[8]

Katsojamäärät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Se oli ensi-iltaviikonloppunaan viikonlopun katsotuin elokuva. Alle 16-vuotiailta kielletty elokuva keräsi viikonlopun aikana 38 370 katsojaa 67 salissa ja teki vuoden seitsemänneksi parhaan avaustuloksen.[9]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva-arvosteluja keräävän Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 86 % kriitikoista on antanut elokuvalle positiivisen arvosanan keskiarvolla 7,2/10. Keräys perustuu 213 arviointiin.[10] Metacriticissä elokuvalla on 70 pistettä 100:sta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b It (2017) Box Office Mojo. Viitattu 2.3.2018.
  2. a b It Metacritic. 2017. Viitattu 10.9.2017.
  3. Vikman, Jouni: SE Episodi. 7.9.2017. Viitattu 10.9.2017.
  4. Typpö, Juho: Tappajapelle tulee taas. Helsingin Sanomat, 7.1.2017. Artikkelin verkkoversio Viitattu 10.9.2017.
  5. Peltonen, Jari Tapani: Se V2.fi. 7.9.2017. Viitattu 10.9.2017.
  6. Lahtonen, Jussi: Se arvostelu – Onnistunut King-filmatisointi syrjityistä lapsista, ulkopuolisuuden tunteista ja tappajaklovnista. Film-O-Holic. 8.9.2017. Viitattu 10.9.2017.
  7. Nurmi, Juhani: Klovnipelkoisen pahin painajaisuni. Kaleva, 8.9.2017, 245. vsk, s. 38–39. Oulu: Kaleva Oy.
  8. Uggeldahl, Krister: En av de bättre King-årgångarna. Hufvudstadsbladet, 8.9.2017, s. 21. Artikkelin verkkoversio Viitattu 28.11.2017.
  9. Stephen Kingin Se on suurmenestys: ensi-iltaviikonloppuna liki 40 000 katsojaa Elokuvauutiset.fi. 11.9.2017. Viitattu 15.9.2017.
  10. It (2017) Rotten Tomatoes. 2017. Viitattu 10.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.