Se (hahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pennywise-klovni Tim Curryn esittämänä vuoden 1990 minisarjassa.

Se (tunnetaan myös nimillä Pennywise-klovni tai Robert "Bob" Gray[1]) on nimikkohahmo ja pääantagonisti Stephen Kingin vuonna 1986 ilmestyneessä kauhuromaanissa Se. Se on muotoaan muuttava pahantahtoinen demoninen kokonaisuus, joka ilmestyy aina 27 vuoden välein Mainen pikkukaupunkiin Derryyn saalistamaan lapsia, ja voidakseen tappaa heidät, Sen on otettava kunkin uhrinsa suurin pelko omaksi muodokseen. Eikä Se vain pelkästään vaihda olomuotoaan, vaan Se voi myös manipuloida ihmisiä voidakseen saavuttaa omia pahoja tarkoitusperiään.

Lilliputin esittämä Pennywise-klovni vuoden 1997 Woh -sarjassa.

Vuonna 1990 televisioon tehdyssä minisarjassa Stephen Kingin Se hahmon klovnimuotoa, Pennywisea, esitti Tim Curry. Vuonna 2017 ilmestyneessä elokuvasovituksessa ja sen vuoden 2019 jatko-osassa Pennywisea tulkitsee ruotsalaissyntyinen Bill Skarsgård. Näiden lisäksi Pennywise on nähty myös vuoden 1997 intialaisessa TV-sarjassa Woh, jossa hahmoa esittää intialainen koomikko M.M. "Lilliput" Faruqui.[2]

Stephen King oli omien sanojensa mukaisesti kehitellyt hahmon esiintyvän pääasiassa klovnin hahmossa syystä, että kirjoittamisen aikaan King oli tuuminut silloin lasten pelkäävän niitä eniten. Asetelma laittaa klovniksi tekeytyvä hirviö elämään kaupungin viemäreissä oli Kingin mukaan syntynyt Kolmesta pukista kertovasta sadusta, jossa oli sillan alla lymyilevä nälkäinen peikko.[3]

Bill Skarsgårdin tulkinta Pennywisena vuoden 2017 elokuvassa.

Kuvitteellinen elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Se sai tuntemattomissa olosuhteissa alkunsa "kuolemanvaloiksi" kutsutusta pimeästä voimasta, mutta Sen todellista olemusta ei ole koskaan paljastettu. Tämän takia seitsemästä päähenkilöstä koostuva "Häviäjien kerho" alkoi käyttää siitä nimeä Se. Hirviö on eniten mieltynyt sadistiseen klovnihahmoon, joka liikkuu nimellä Pennywise, tanssiva klovni. Pelleksi muuttuminen on Sille tärkeää, koska siten Se saa houkuteltua lapsia luokseen. Derryn viemäreissä, Sen kodissa, tämä ottaa muodokseen hirviömäisen raskaana olevan, mustan naarashämähäkin. Tämän muodon on oletettu olevan lähimpänä Sen todellista fyysistä olomuotoa. Pitäen Derryn kaupunkia vahvasti otteessaan monet Sen suorittamista lapsimurhista ovat jääneet ratkaisemattomiksi, koska Derryn aikuiset käyttäytyvät kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Parin "Häviäjien kerhoon" kuuluneen lapsen kerrotaan nähneen mahdollisen näyn Sen saapumisesta Maahan asteroidin muodossa esihistoriallisella ajalla laskeutumalla paikkaan johon myöhemmin tulisi Derry, jääden lepotilaan odottamaan ihmisten saapumista paikkaan ja asuttavansa seudun. Se heräsi syömään uudisasukkaita ja asettui jälleen lepotilaan, jonka jälkeen Se nukkui lähes kolmen vuosikymmenen ajan ja herättyään toimi yli kahden vuoden ajan ennen seuraavaa lepoa. Ja aina kun Se heräsi, Derryssä tapahtui jotain äärimmäisen väkivaltaista.

Yksi tarinan päähenkilöistä, Mike Hanlon, joka kuuden muun ystävänsä kanssa kävi taistelua Sitä vastaan vuosien 1957 ja 1958 aikana, ryhtyi aikuisena Derryn kirjastonhoitajaksi ja historioitsijaksi, tutkien pikkukaupungin synkkää ja väkivaltaista historiaa. Näin hän oppi Sen syklin:

 • 1715-1716: Se heräsi ensimmäisen kerran.
 • 1740-1743: Se heräsi ja tappoi 300 uudisasukasta.
 • 1769-1770: Se heräsi.
 • 1850: Se heräsi ja manipuloi miehen myrkyttämään oman perheensä ja sitten tekemään itsemurhan.
 • 1876-1879: Se heräsi ja meni takaisin lepotilaan, aiheuttaen kuolleiden puunhakkaajien ryhmän ilmestymisen lähellä Kenduskeag-jokea.
 • 1904-1906: Se heräsi ja saatuaan erään metsurin mielen hallintaansa tämä pakotti metsurin tappamaan kirveellään kolme ihmistä Derryn baarissa. Palattuaan lepotilaan Se tuli aiheuttaneeksi pääsiäisenä Kitchenerin rautaruukkin räjähtämisen. 240 henkilöä kuoli, 200:n ollessa lapsia, jotka olivat samalla hetkellä Kitchenerin avoimien ovien päivän kunniaksi järjestetyssä pääsiäismunan etsintä tapahtumassa tehtaan sisällä.
 • 1924-1930: Se heräsi, kun joukko gangstereita ammuttiin kuoliaaksi useiden Derryn asukkaiden toimesta, ja Se asettui levolle kun Derryn Ku Klux Klaaniin kuuluvat jäsenet sytyttivät palamaan afroamerikkalaisten ylläpitämän yökerhon, "Mustan täplän".
 • 1957-1958: Se heräsi, aiheuttaen suuren myrskyn ja sitä seuranneen tuhoisan tulvan. Sen murhat alkoivat George Denbrough -nimisestä pikkupojasta, joka on tarinan yhden päähenkilön Bill Denbroughin pikkuveli. Koulukiusatut Bill, Ben Hanscom, Beverly Marsh, Richie Tozier, Eddie Kapsbrack, Mike Hanlon ja Stan Uris tapasivat toisensa tarinan edetessä, ja muodostivat Sitä vastaan taistelevan "Häviäjien kerhon". He kohtasivat Sen useaan otteeseen, ja myöhemmin he lähtivät viemäreihin yrittääkseen tappaa olennon. He onnistuivat satuttamaan Sitä melkein kuolettavasti, ja he uskoivat Sen olevan kuollut, mutta tosiasiassa hirviö pakeni syvemmälle astettuakseen lepotilaan, joka kesti vuoteen 1984 saakka.
 • 1984-1985: Se heräsi viimeisen kerran, kun ryhmä kiusaajia kävi väkivaltaisesti käsiksi homoseksuaaleihin Adrian Melloniin ja Don Haggartyyn, aiheuttaen Mellonin kuoleman ja hänen joutumisensa heränneen Sen ruuaksi. Uuden murha-aallon alettua aikuisiksi kasvaneet päähenkilöt palasivat Derryyn ja sen viemäreihin, kohdaten Sen viimeisen kerran, ja lopulta he onnistuivat tappamaan Sen. Tämän aikana koko Derry joutui valtaisan, kuolonuhreja aiheuttaneen myrskyn runtelemaksi, tämän merkitessä Sen varmaa, lopullista kuolemaa.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Hypnosisointi/mielenhallinta/manipulointi
 • Ulkomuodon muuttaminen
 • Kyky luoda ja tuhota asioita
 • Kyky muokata ympäristöä
 • Kyky luoda hallusinaatioita
 • Teleporttaaminen
 • Muuttua näkymättömäksi

Viittauksia muissa Stephen Kingin teoksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kingin vuonna 1987 kirjoittamassa romaanissa Kolkuttajat eräs päähenkilöistä muistelee nähneensä pellen kurkistavan viemäristä olleensa kerran Derryssä. Asiasta ei ole varmuutta, mutta on mahdollista, että hän näki Sen.

Romaanissa Unensieppaaja tarinan antagonisti Mr. Gray (mikä on viittaus Sen käyttämään Bob Gray-valenimeen), Derryssä vieraillessaan lukee vuoden 1985 myrskyn uhreille kunnioitukseksi pystytetyn muistolaatan. Muistolaatassa lukee myös Häviäjien kerhon nimet ja viesti "Pennywise elää", mikä voi olla viittaus siihen, että Se ei oikeasti kuollut.

Romaanissa 22.11.63 päähenkilö Jake Epping menee vuoteen 1958 ja päätyy Derryn kaupunkiin. Hän tapaa siellä Beverly Marshin ja Richie Tozierin, jotka kuuluivat Sitä vastaan taistelleen Häviäjien kerhoon. He kertovat kaupungin ilmapiirissä vallitsevan jotain pahaa, jonka Se aiheuttaa läsnäolollaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. ‘It’ Star Bill Skarsgård Joins Hulu’s Stephen King Multiverse Series ‘Castle Rock’ Slash Film. Viitattu 21.7.2019.
 2. WOH: The Indian IT. birthmoviesdeath.com. Retrieved on 2017-09-07.
 3. StephenKing.com - IT Inspiration stephenking.com.