Schleswig-holsteininhevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Schleswig-holsteininhevonen

Schleswig-holsteininhevonen, jota kutsutaan myös schleswiginhevoseksi, on Pohjois-Saksassa 1800-luvun lopussa jalostettu raskas kylmäverinen hevosrotu.

Rotumääritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schleswiginhevosen säkäkorkeuden kuuluisi olla 150 cm ja 160 cm välillä. Keskimääräinen korkeus on tammoilla 156 cm ja oreilla 158 cm. Selkeästi yleisin väri on rautias, mutta myös ruunikko ja kimo väri sallitaan.

Schleswiginhevosen rakenne on roteva ja yleisilme sympaattinen. Pää on kookas ja tavanomainen, ja sen sivuprofiilin tulisi olla suora. Silmät ovat ilmeeltään ystävälliset. Hevosella on hyvin asettunut, lyhyt ja voimakas vetohevosen kaula. Se kiinnittyy voimakkaisiin, ei liian jyrkkiin lapoihin. Runko on syvä ja melko pitkä. Lyhyt ja voimakas selkä jatkuu lihaksikkaaseen takaosaan. Lyhyehköissä raajoissa on hyvät ja kuivat nivelet ja ohuehko vuohiskarvoitus. Kaviot ovat pyöreät, kovat ja hyvälaatuiset.

Erinomainen rakenne antaa schleswiginhevoselle hyvät, matkaavoittavat askellajit. Erityisen hyviä ovat käynti ja ravi. Myös erinomainen kestävyys ja suorituskyky sekä tehokas ruoansulatus ovat tämän rodun rakenteellisia ansioita. Luonteeltaan schleswiginhevonen on oppivainen, sosiaalinen ja hyvähermoinen.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schleswiginhevosta käytetään työ- ja vetohevosena, ajohevosena sekä harraste- ja terapiaratsuna. Alun perin rotu jalostettiin työ- ja vetohevoseksi.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schleswiginhevosia jalostetaan ainoastaan pohjoissaksalaisissa Schleswig-Holsteinin ja Ala-Saksin osavaltioissa, lähinnä ensin mainitussa. Yksittäisiä hevosia elää myös muissa Saksan osavaltioissa. Ulkomailla ei ole mainittavia määriä schleswiginhevosia.

Yhdistystoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schleswiginhevosten kasvatusta ja käyttöä edistää Verein Schleswiger Pferdezüchter, joka vapaasti suomennettuna on schleswiginhevosten kasvattajayhdistys. Se edistää rodun kasvatustoimintaa ja järjestää valmennustapaamisia ja erilaisia tapahtumia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]