Satiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kangasta. Satiini voi viitata myös kiiltäväkarvaisiin lemmikkijyrsijärotuihin, esimerkiksi satiini (kanirotu).
Kiiltävää satiinia.
Satiinin sidoskaava. Yksi mallikerta korostettu harmaalla.

Satiini eli pomsi tai atlas on yksi kudotun kankaan perussidoksista. Muita perussidoksia ovat palttina ja toimikas. Toimikas ja satiini erotetaan toisistaan siten, että satiinissa kankaan sidospisteet eivät kosketa toisiaan.

Satiinikankaan kiilto johtuu kankaan pinnassa olevista loimi- tai kudelankajuoksuista, jotka heijastavat valoa. Satiinista puhuttaessa tarkoitetaan usein kiiltävää, juhlapuvuissa käytettävää polyesterikangasta tai silkkikangasta. Satiinikangas voi kuitenkin olla mitä tahansa materiaalia, sillä nimityksen perusteena on kankaan rakenne, ei materiaali.

Satiini keksittiin keskiajalla Kiinassa, jossa sitä tehtiin yksinomaan silkistä. Satiinia tuotiin Eurooppaan Silkkitietä pitkin Quanzhoun kaupungista, jonka silloinen arabiankielinen nimi oli Zaitun, josta nimi "satiini" juontaa juurensa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jacobs, Mark: "What Is Satin Fabric? A Guide to the Types, Characteristics, and Uses for Satin" MasterClass. 18.6.2019. Viitattu 2.10.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.