Sateenkaaritoka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sateenkaaritoka
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Hammaskarppikalat Cyprinodontiformes
Alalahko: Cyprinodontoidei
Heimo: Toat Goodeidae
Suku: Characodon
Laji: lateralis
Kaksiosainen nimi

Characodon lateralis
Günther, 1866

Katso myös

  Sateenkaaritoka Wikispeciesissä
  Sateenkaaritoka Commonsissa

Sateenkaaritoka (Characodon lateralis) on tokiin kuuluva kalalaji. Laji elää uhanalaisena makeissa vesissä Meksikossa. Toisinaan sitä pidetään myös akvaarioissa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sateenkaaritoka voi kasvaa 4–6 cm pitkäksi. Sateenkaaritokakoiraan suomut ovat harmaat tai oliivinruskeat ja muuttuvat sen ikääntyessä punertaviksi. Vatsassa on myös keltaisia ja punaisia alueita. Naaras on harmaa ja vatsastaan vaaleampi. Molemmilla sukupuolilla on kyljissään 3–11 tummaa täplää. Sateenkaaritoan selkä-, perä- ja pyrstöevissä on mustia, keltaisia ja punaisia juovia, muut evät ovat läpikuultavat. Naaraan evät ovat läpikuultavat.[2][3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sateenkaaritokaa tavataan luonnonvaraisena Meksikosta Durangon osavaltiosta. Se elää makeavetisissä lähteissä ja suolammikoissa, joissa on runsaasti vesikasvillisuutta. Sen ravintoa ovat hyönteisten toukat ja muut selkärangattomat vesieläimet, levät ja vesikasvit. Kalan lisääntymisaika on keväällä ja kesällä ja naaras synnyttää eläviä poikasia, joita on tyypillisesti 5–20. Sateenkaritokakantaa uhkaa elinympäristön häviäminen, koska lähteistä otetaan vettä maataloutta varten, ja sitä saalistavat vieraslajit kuten ravut ja kalat. Sateenkaaritoka luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi.[1][3][5]

Akvaarioissa sateenkaaritokia suositellaan pidettäväksi kolmen yksilön ryhminä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Koeck, M.: Characodon lateralis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.12.2020. (englanniksi)
  2. Characodon lateralis (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 17.12.2020. (englanniksi)
  3. a b Anne Hildyard (päätoim.): Endangered Wildlife and Plants of the World, s. 639. Marshall Cavendish Corporation, 2001. ISBN 978-0-7614-7199-5. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 17.12.2020). (englanniksi)
  4. a b David Alderton: Encyclopedia of Aquarium and Pond Fish, s. 159. Dorling Kindersley Ltd, 2019. ISBN 978-0-2314-6424-6. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 15.10.2020). (englanniksi)
  5. a b Characodon lateralis Goodeid Working Group. Viitattu 17.12.2020. (englanniksi)