Sata-Häme Soi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sata-Häme Soi on Ikaalisissa vuosittain järjestettävä harmonikkamusiikin ympärille rakentuva festivaali, joka pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1972. Tapahtuman alkuunpanija oli silloinen Ikaalisten kansalaisopiston rehtori, innokas musiikkimies Heikki Eränen. Tärkeänä tekijänä juuri Ikaalisten kehittymiselle Suomen eräänlaiseksi harmonikkakeskukseksi on ollut vahva paikallinen musiikkiperinne. Sata-Häme Soi muodostui nopeasti Suomen suurimmaksi alan tapahtumaksi varsinkin sen ensimmäiseksi taiteelliseksi johtajaksi kutsutun Lasse Pihlajamaan ansiosta. [1] Vuonna 2007 tapahtumassa kävi yli 30 000 festivaalivierasta, joista konserttilipun lunastaneita oli 13 500.

Festivaaliin kuuluu Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan kilpailut. Kansainvälinen Primus Ikaalinen -kilpailu oli suunnattu nuorille varietee- ja viihdemusiikin taitajille.

Sata-Häme Soi -juhlien toiminnanjohtajana on toiminut vuodesta 2012 Ulla Majuri.[2] Juhlien taiteellinen johtaja on Niko Kumpuvaara.

Festivaali järjestää vuosittain maaliskuussa Suuren Harmonikkaristeilyn Turusta Tukholmaan Silja Europalla samaan tapaan kuin kansanmusiikin ja -tanssin harrastajat järjestävät Folklandia-risteilyn.

Vuonna 2018 kerrottiin Sata-Häme Soi -tapahtuman olevan vakavissa talousvaikeuksissa ja koko festivaalin olevan vaarassa loppua kokonaan. Taustalla ovat Ikaalisista johdetun Suomen Harmonikkaliiton ja Sata-Häme Soi ry:n hallituksen välille syntyneet erimielisyydet vuosittain järjestettävän Suuren Harmonikkaristeilyn tuottojen jaosta. Riidan vuoksi Suomen Harmonikkaliitto järjesti tammikuussa 2018 oman harmonikkaristeilynsä, joka vei noin puolet Sata-Häme Soin maaliskuisen risteilyn osallistujista. Tämän seurauksena Sata-Häme Soi -festivaalin liikevaihto putosi vuoden 2017 560 000 eurosta vuoden 2018 410 000 euroon. Samalla festivaali putosi pois valtion avustamien suurten festivaalien joukosta. Vuonna 2018 Sata-Häme Soi -tapahtumalla oli tappiota ja ostovelkoja noin 166 000 euroa ja lisäksi velkaa Ikaalisten kaupungille noin 64 000 euroa. Ikaalisten kaupunginhallituksen ja -valtuuston on tarkoitus päättää festivaalin kohtalosta syksyn 2018 aikana.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka Gronow, Jukka Lindfors ja Jake Nyman: Suomi soi 1 – Tanssilavoilta tangomarkkinoille, s. 217. Helsinki: Tammi, 2004.
  2. Sata-Häme Soi -festivaalin toiminnanjohtajaksi Ulla Majuri hs.fi. 14.3.2012. Helsingin Sanomat. Viitattu 3.4.2012.
  3. Aulis Alatalo: Sata-Häme Soi -festivaali uhkaa loppua kokonaan. Aamulehti 12. syyskuuta 2018, s. A8. Alma Media.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]