Sata-Häme Soi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sata-Häme Soi on Ikaalisissa vuosittain järjestettävä harmonikkamusiikin ympärille rakentuva festivaali, joka pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1972. Tapahtuman alkuunpanija oli silloinen Ikaalisten kansalaisopiston rehtori, innokas musiikkimies Heikki Eränen. Tärkeänä tekijänä juuri Ikaalisten kehittymiselle Suomen eräänlaiseksi harmonikkakeskukseksi on ollut vahva paikallinen musiikkiperinne. Sata-Häme Soi muodostui nopeasti Suomen suurimmaksi alan tapahtumaksi varsinkin sen ensimmäiseksi taiteelliseksi johtajaksi kutsutun Lasse Pihlajamaan ansiosta. [1] Vuonna 2007 tapahtumassa kävi yli 30 000 festivaalivierasta, joista konserttilipun lunastaneita oli 13 500.

Festivaaliin kuuluu Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan kilpailut. Kansainvälinen Primus Ikaalinen -kilpailu oli suunnattu nuorille varietee- ja viihdemusiikin taitajille.

Sata-Häme Soi -juhlien toiminnanjohtajana on toiminut vuodesta 2012 Ulla Majuri.[2] Juhlien taiteellinen johtaja on Niko Kumpuvaara.

Festivaali järjestää vuosittain maaliskuussa Suuren Harmonikkaristeilyn Turusta Tukholmaan Silja Europalla samaan tapaan kuin kansanmusiikin ja -tanssin harrastajat järjestävät Folklandia-risteilyn.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka Gronow, Jukka Lindfors ja Jake Nyman: Suomi soi 1 – Tanssilavoilta tangomarkkinoille, s. 217. Helsinki: Tammi, 2004.
  2. Sata-Häme Soi -festivaalin toiminnanjohtajaksi Ulla Majuri 14.3.2012. Helsingin Sanomat. Viitattu 3.4.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]