Sarda

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sarda (kala))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarda
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Makrillit Scombridae
Alaheimo: Scombrinae
Suku: Sarda
Laji: sarda
Kaksiosainen nimi

Sarda sarda
(Bloch, 1793)

Katso myös

  Sarda Wikispeciesissä
  Sarda Commonsissa

Sarda (Sarda sarda) on keskikokoinen, tonnikaloja muistuttava makrillien heimon kala, joka elää Atlantin valtameren rannikkovesissä. Sarda on voimakasrakenteinen parvissa liikkuva petokala, joka syö muuta kalaa ja mustekaloja. Se on ammattimaisen ja urheilukalastuksen kohde.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarda kasvaa noin 75-senttiseksi ja 5–6-kiloiseksi, ennätyskalat jopa 90 sentin ja 11 kilon mittaan.[2][3]

Sarda on tukevarakenteinen kala, joka muistuttaa paljon pientä tonnikalaa tai boniittia. Koko iho on pienten suomujen peittämä. Pyrstön tyvi on huomattavan kapea, ja kaksi selkäevää ovat lähes kiinni toisissaan. Sardalle tyypillisesti sen etummainen selkäevä on kuitenkin kolmiomainen, evän yläreuna on suora eikä kovera. Selkäpuolella on tummia vinoja raitoja; raidat ovat jyrkemmässä kulmassa kuin muilla Sarda-suvun lajeilla.[2]

Sarda on Atlantin valtameren lämpimien ja lauhkeitten rannikkovesien kala, joka esiintyy 80–200 metrin syvyydessä mutta voi myös nousta estuaareihin. Atlantin itärannikolla sen levinneisyys ulottuu Etelä-Norjasta Etelä-Afrikkaan, ja sitä tavataan myös Välimeressä ja Mustassameressä. Amerikassa sardaa tavataan Nova Scotiasta etelään Argentiinan pohjoisosaan saakka, muttei juuri Karibianmerellä.[3][4]

Sarda on tavattu harhailijana Itämerestä, kerran myös Suomen vesillä.[5]

Kalastus ja käyttö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sardaa pyydetään muun muassa avorysällä ja etenkin Mustanmeren alueella, ja sitä saadaan sivusaaliina uistellessa. Maailman vuosisaaliit ovat olleet 20 000 ja 40 000 tonnin välillä. Tärkein pyyntimaa on Turkki.[4] Sarda on öljyisempi kuin varsinaiset tonnikalat eikä ehkä yhtä arvostettu ruokana. Sitä myydään mm. purkkisäilykkeenä.

  1. Collette, B., Amorim, A., Boustany, A., Carpenter, K., Dooley, J., Fox, W., Fredou, F., Fritzsche, R., Graves, J., Hazin, F., Herdson, D., Juan Jorda, M.J., Leite, N., Lessa, R., Matsuura, K., Minte-Vera, C., Nelson, J., Nelson, R., Oxenford, H. & Travassos, P.: Sarda sarda IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.8.2013. (englanniksi)
  2. a b Henry B. Bigelow, William C. Schroeder (1953) Common bonito Sarda sarda (Bloch) 1793[vanhentunut linkki]. Fishes of the Gulf of Maine. Fishery Bulletin vol. 74, p. 337.
  3. a b Sarda sarda (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  4. a b Species Fact Sheets: Sarda sarda (Bloch, 1793) FAO Species Identification and Data Programme
  5. Lauri Koli: Suomen kalat. WSOY, 1990. ISBN 951-0-23123-1.