Sandman (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sandman on nimitys usealle DC Comicsin sarjakuvissa esiintyneelle hahmolle. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran New York World's Fair Comics #1 numerossa huhtikuussa 1939 ja hänet loivat Gardner Fox ja Bert Christman. Hahmon toinen versio esiintyi The Sandman #1 lehdessä joulukuussa 1974. Sandman on nimetty kansanperinteen hahmon mukaan, jonka sanotaan tuovan lapsille miellyttäviä unia, jokaisella on ollut jonkinlainen temaattinen yhteys unelmoimiseen, ja ne on pyritty yhdistämään yhteiseksi jatkuvuudeksi DC-universumissa.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Sandman oli Wesley Bernard "Wes" Dodds niminen kemisti ja keksijä, joka pukeutuu vihreään työpukuun, fedoraan ja kaasunaamariin ja käyttää unikaasua vapauttavaa asetta rikollisten rauhoittamiseen. Doddsilla on profeetallisia unia, jotka tulevat hänelle salaperäisinä, moniselitteisinä näkyinä rikoksista. Alun perin selittämätöntä alkuperää olevat unet liitettiin myöhemmin Doddin ja Dream-nimellä tunnetun kokonaisuuden kohtaamiseen retconin kautta. Visiot vaivaavat Doddsia, joka käyttää innokasta älyään ja amatöörietsiväkykyjään tulkitakseen niitä oikein. Hän aloittaa "mysteerimiehenä", mutta kehittyy lopulta tavallisemmaksi supersankariksi, ja hänestä tulee Justice Society of America -järjestön perustaja. Myöhemmin hän käyttää hiekkaa ja puhalluslamppua, joilla hän pystyi luomaan nopeasti seinät, ja pukeutuu violettiin ja kultaiseen asuun. Myöhemmin hän otti itselleen apulaisen, Sandy the Golden Boyn, josta tuli myöhemmin hänen seuraajansa. Sandman esiintyi Adventure Comicsissa nro 40 (heinäkuu 1939) - nro 102 (helmikuu 1946) saakka.

Toinen Sandman oli tohtori Garrett Sanford, UCLA:n psykologian professori, joka joutui vangiksi uniulottuvuuteen pelastaessaan suuren miehen hengen. Tämä Sandman oli alun perin tarkoitettu suositun myytin varsinaiseksi Sandmaniksi, "ikuiseksi ja kuolemattomaksi", huolimatta hänen supersankarimaisesta ulkonäöstään ja seikkailuistaan. Häntä avustaa kaksi elävää painajaista nimeltä Brute ja Glob, jotka hän vapauttaa kupolisoluista taikapillin avulla. Turvavalvontalaitteiden avulla Sandman pääsee "Univirtaan" tai "Todellisuusvirtaan" (jossa hän käyttäytyy kuin supersankari, jolta hän näyttää), ja hänellä on unipölypussi, jolla hän voi saada kenet tahansa nukkumaan ja unelmoimaan. Sandmanin päätehtävänä on suojella lapsia painajaishirviöiltä heidän unissaan, erityisesti yhtä nuorta poikaa nimeltä Jed, joka asuu isoisänsä Ezra Paulsenin kanssa, sekä varmistaa, että lapset näkevät painajaisia ​​riittävästi sen sijaan, että he joutuisivat käsittelemään tällaisia ​​ahdistuksia oikeassa elämässä.

Sandmanista tulee myös Oikeuden Puolustajien kunniajäsen Justice League of America Annual #1:ssä (1983) (kirjoittaneet Paul Levitz ja Len Wein), jossa he taistelivat Doctor Destinyä vastaan, joka oli vanginnut Sanfordin ja Oikeuden Puolustajat putkeen, jollaisia ​​käytettiin Bruten ja Globin vangitsemiseen. Sanford kieltäytyi täysjäsenyydestä, koska hän ei voi poistua Dream Dimensionista yli tunniksi kerrallaan. Tarinassa Infinity Inc. #50 toukokuussa 1988 paljastetaan, että Sanford oli sittemmin tullut hulluksi uniulottuvuuden yksinäisyyden vuoksi ja tehnyt itsemurhan.

Kolmas Sandmanin nimeä käyttänyt oli Hector Hall, josta tuli myöhemmin kolmas Tohtori Kohtalo. Hänen pojastaan Danielista tuli myöhemmin uusi Dream Morfeusin kuoltua ja viides Sandman.

Neljäs Sandman oli unen ja tarinankertomisen henkilöitymä, joka tunnetaan useilla nimillä, yleisimpänä Morfeus, joka esiintyi The Sandman sarjakuvissa.

Kuudes Sandman oli Sanderson "Sandy" Hawkins, joka oli alunperin alkuperäisen Sandmanin apulainen, joka otti myöhemmin hänen paikkansa uutena Sandmanina. Mentorinsa tavoin Hawkins sai profeetallisia unia. Myöhemmin hän sai silikonipohjaisen ruumiin, joka on joustava, erittäin kestävä ja pystyy muuttumaan hiekaksi.

Seitsemäs Sandmanin nimeä käyttänyt oli valokuvajournalisti Kieran Marshall, joka ottaa lyhyesti Sandmanin identiteetin taistellakseen kapinallisia vastaan ​​Afganistanissa inspiroituneena Wesley Doddin vierailusta alueella vähän ennen kuolemaansa. Marshall esiintyi Sandman Mystery Theatre: Sleep of Reason minisarjassa helmikuussa 2007.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sandmaniin pohjautuva hahmo nimeltä Dr. Somnambular esiintyi 1960-luvun Batman televisiosarjan jaksoissa "The Sandman Cometh" ja "The Catwoman Goeth", joissa häntä esitti Michael Rennie. Tämä versio on kansainvälinen rikollinen, joka käyttää erityistä hypnoottista hiekkaa hallitakseen unissakävelijöitä tekemään mitä hän pyytää.
  • Sandmaniin pohjautuva hahmo nimeltä Nightshade esiintyi vuoden 1990 Flash -televisiosarjassa, jossa häntä esitti Jason Bernard. Tämä versio on tohtori Desmond Powell, 1950-luvun vartija, joka vangitsi rikollisia käyttämällä tyrmäyspistoolia ja rauhoittavia nuolia. Voitettuaan "The Ghostin" vuonna 1955 ja jäätyään eläkkeelle supersankarityöstä, hänestä tuli lääkäri ja keskussairaalan esikuntapäällikkö Central Cityssä.
  • Wesley Doddsin versio Sandmanista esiintyi Smallville -televisiosarjan jaksossa "Absolute Justice", jossa häntä esitti Ken Lawson.
  • Wesley Doddsin versio Sandmanista esiintyi cameo-roolissa Stargirl -televisiosarjan pilottijaksossa.
  • Hector Hallin ja Dreamin versiot Sandmanista esiintyivät The Sandman televisiosarjassa, jossa heitä esittivät Lloyd Everitt ja Tom Sturridge.

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]