Samir Azzouz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Samir Azzouz (s. 27. kesäkuuta 1986) on marokkolais-hollantilainen rikollinen. Azzouz kuuluu terroristijärjestöksi luokiteltuun Hofstad Networkiin, jonka jäsenet ovat alankomaalaisia, yleisesti syntyperältään pohjoisafrikkalaisia miehiä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azzouz syntyi Amsterdamissa ja kasvoi köyhässä siirtolaiskorttelissa. Azzouz menestyi opiskelussa ja suoritti kuusivuotisen tutkinnon toisen asteen koulutuksessa. Näinä aikoina Azzouzin radikalisoituminen islamiin alkoi.

Rikollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2003 Azzouz pidätettiin Ukrainassa. Hän oli menossa ystävineen Tšetšeniaan taistelemaan sissien puolelle Venäjää vastaan. Azzour käännytettiin takaisin Alankomaihin. Saman vuoden lokakuussa Azzouz ja neljä muuta pidätettiin Alankomaissa. Heitä epäiltiin terrorismikytkennöistä, mutta ilman pitäviä todisteita heidät päästettiin vapaaksi.

Azzouz pidätettiin 30. kesäkuuta 2004 supermarketin aseelliseen ryöstöön osallistumisesta. Poliisi sai myöhemmin vihjeitä, joiden mukaan Azzouz suunnittelee kumppaneineen iskua Amsterdamin Schipholin lentoasemalle ja Borsselen ydinvoimalaan. Azzouzin asuntoon tehdyssä kotietsinnässä poliisi löysi karttoja ja kemikaaleja, joilla olisi ollut mahdollista iskeä kohteisiin. Seuranneessa oikeudenkäynnissä syytteet iskujen suunnittelusta hylättiin, mutta laittomien kemikaalien hallussapidosta Azzouz sai kolmen kuukauden ehdollisen tuomion.

Uusi pidätys tehtiin 15. lokakuuta 2005, tällä kertaa laittomien tuliaseiden hallussapidosta ja uhkauksista, joita hän oli kohdistanut alankomaalaisiin poliitikkoihin. Azzouz oli lisäksi uhannut pommi-iskulla Alankomaiden turvallisuuspalvelun päämajaa, joka sijaitsee Leidschendamissa. Azzouzin juristina toimi saksalainen Britta Böhler, joka on tullut tunnetuksi terrorismiepäiltyjen puolustajana. Puolustuksen mukaan Samir Azzouz kärsii kroonisesta suolistosairaudesta (colitis ulcerosa), mikä estää vankilaan tuomitsemisen.

Azzouzilla on väitetty myös olleen yhteyksiä Mohammed Bouyeriin, joka tuomittiin elinkautiseen vankeuteen alankomaalaisen elokuvaohjaajan Theo van Goghin murhasta.