Samir Azzouz

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Samir Azzouz (s. 27. kesäkuuta 1986) on marokkolais-hollantilainen terroristiepäilty. Azzouz kuuluu terroristijärjestöksi luokiteltuun Hofstad Networkiin, jonka jäsenet ovat alankomaalaisia, yleisesti syntyperältään pohjoisafrikkalaisia miehiä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azzouz syntyi Amsterdamissa ja kasvoi köyhässä siirtolaiskorttelissa. Azzouz menestyi opiskelussa ja kirjoitti VWO:n (Hollannin korkein aste toisen asteen koulutuksessa). Näinä aikoina Azzouzin radikalisoituminen islamiin alkoi.

Rikollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2003 Azzouz pidätettiin Ukrainassa. Hän oli menossa ystävineen Tšetšeniaan taistelemaan sissien puolelle Venäjää vastaan. Azzour käännytettiin ja passitettiin takaisin Alankomaihin.

Lokakuussa 2003 Azzouz ja neljä muuta pidätettiin taas Alankomaissa. Heitä epäiltiin terrorismikytkennöistä, mutta ilman pitäviä todisteita heidät päästettiin vapaaksi.

Azzouz pidätettiin 30. kesäkuuta 2004 supermarketin aseelliseen ryöstöön osallistumisesta. Poliisi teki myöhemmin kotietsinnän Azzouzin asuntoon viranomaisten epäillessä sieltä löytyvän todisteita Azzouzin suunnitelmista iskeä kumppaneineen Amsterdamin Schipholin lentoasemalle ja Borsselen ydinvoimalaan. Poliisi löysi kotietsinnässä karttoja ja kemikaaleja, joilla olisi ollut mahdollista iskeä kohteisiin. Oikeus hylkäsi myöhemmin syytteet iskujen suunnittelusta, mutta antoi tuomion laittomien kemikaalien hallussapidosta. Azzouz sai kolmen kuukauden ehdollisen tuomion.

Uusi pidätys tehtiin 15. lokakuuta 2005, tällä kertaa laittomien tuliaseiden hallussapidosta ja uhkauksista, joita hän oli kohdistanut alankomaalaisiin poliitikkoihin. Lisäksi Azzouz oli uhannut pommi-iskulla Alankomaiden turvallisuuspalvelun päämajaa, joka sijaitsee Leidschendamissa. Azzouzin juristina toimi saksalainen Britta Böhler, joka on tullut tunnetuksi terrorismiepäiltyjen puolustajana. Puolustuksen mukaan Samir Azzouz kärsii kroonisesta suolistosairaudesta (colitis ulcerosa), mikä estää vankilaan tuomitsemisen.

Azzouzilla on väitetty myös olleen yhteyksiä Mohammed Bouyeriin, joka tuomittiin elinkautiseen vankeuteen alankomaalaisen elokuvaohjaajan Theo van Goghin murhasta.