Sam Winchester

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sam Winchester
Luoja(t) Eric Kripke
Näyttelijä(t) Jared Padalecki
Kesto Supernaturalin tuotantokaudet 1–15
Ensi-
esiintyminen
Kausi 1: ”Isää etsimässä” (Pilot)
Viimeinen
esiintyminen
Kausi 15: Carry On
Henkilötiedot
Koko nimi Samuel Winchester
Ammatti metsästäjä
Sukupuoli mies
Kotipaikka Lawrence, Kansas, Yhdysvallat
Asuinpaikka Lebanon, Kansas, Yhdysvallat
Suhteet
Vanhemmat John Winchester
Mary Winchester
Sisarukset Dean Winchester
Adam Milligan (velipuoli)
Isovanhemmat Samuel Campbell (äidinisä)
Deanna Campbell (äidinäiti)
Henry Winchester (isänisä)
Millie Winchester (isänäiti)
Sisarusten lapset Emma
Tutut Bobby Singer
Jessica Moore (tyttöystävä, kuollut)
Jo Harvelle
Ellen Harvelle
Ruby
Ash
Castiel

Samuel ”Sam” Winchester (s. 2. toukokuuta 1983) on kuvitteellinen hahmo ja toinen päähenkilö yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa Supernatural. Häntä esittää näyttelijä Jared Padalecki.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sam Winchester syntyi 2. toukokuuta 1983 Lawrencessa, Kansasissa. Hän on John ja Mary Winchesterin toinen poika, ja hänellä on neljä vuotta vanhempi isoveli, Dean. Hänet on nimetty isoisänsä Samuel Campbellin mukaan.

Mary kuoli oudossa tulipalossa Samin ollessa kuuden kuukauden ikäinen, minkä jälkeen Johnille tuli pakkomielle löytää vaimonsa kuoleman aiheuttanut olento, joka myöhemmin paljastui demoniksi nimeltä Azazel. Tämän seurauksena Sam vietti lapsuutensa muuttaen kaupungista toiseen isänsä metsästyksen takia ja vuoteen 1997 mennessä hän oli vaihtanut yläastetta neljä kertaa. Dean oli jättänyt Samin nuorena monta kertaa pizzeriaan nimeltään Plucky's. Sam oli sieltä saanut suuren klovnikammon, ja pelkää klovneja. Sam oppi jo nuorena puolustamaan itseään erilaisten elämäntapojen tuomia kanssakäymisiä vastaan. Nuorena, kun Sam kertoi isälleen pelkäävänsä pimeää, hänen isänsä antoi hänelle aseen. Toisin kuin veljensä Dean, Sam ei tahtonut tulevaisuutta metsästäen yliluonnollisia olentoja, joten hän päätti aloittaa oman elämänsä ja suuntasi lukemaan lakia Stanfordin yliopistoon, missä hän tapasi tyttöystävänsä Jessica Mooren. Jessica kuitenkin kuoli samalla tavalla kuin Mary Winchester, mikä sai Samin lähtemään Deanin mukaan ja jatkamaan metsästäjäelämää.

Hahmon tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alussa Sam opiskelee lakitiedettä Stanfordissa ja elää yhdessä tyttöystävänsä Jessica Mooren kanssa. Eräänä yönä Dean tulee kertomaan Samille, että heidän isänsä on kadonnut metsästysreissullaan ja pyytää apua veljeltään. Sam ei enää halua sekaantua yliluonnollisiin asioihin, mutta kun Jessica murhataan, hän päättää lähteä veljensä mukaan.

Kauden aikana veljekset etsivät isäänsä ja metsästävät urbaanilegendoiksi nimettyjä paranormaaleja olentoja, joita ovat muun muassa Wendigo, Verinen Mary ja muodonmuuttajat. Toisistaan vieraantuneiden veljien suhde muotoutuu jälleen läheisemmäksi tarinan edetessä. Myöhemmin Sam huomaa omaavansa kyvyn nähdä unissaan tulevia tapahtumia. Myöhemmin sarjassa paljastuu, että ennen Maryn surmaamista, Azazel oli juottanut Samille omaa vertaan, mikä selittää hänen yliluonnollisen taitonsa.

Perhetuttunsa Bobby Singerin avulla veljekset lopulta löytävät isänsä demonien käsistä. He pelastavat hänet, mutta saavat tietää tämän olevan Azazelin vallassa. John ottaa hetkeksi ruumiinsa hallinnan ja anelee Samia tappamaan tämän, mutta Sam ei kykene tähän ja Azazel pakenee Johnista. Kun kolmikko on ajamassa demonin perässä, rekka törmää heihin ja he loukkaantuvat vakavasti.

Tuotantokausi 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sam ja John selviävät vakavimmitta vammoitta kolarista, mutta Deanin tila on kriittinen. Kun mitään ei tunnu olevan tehtävissä, päättää John tehdä sopimuksen tienristeysdemonin kanssa ja vaihtaa oman henkensä poikansa henkeen. Dean paranee vammoistaan ja John kuolee, mikä kasvattaa veljien kostonhalua. Johnin kuoleman jälkeen Sam ei enää halua palata opiskelemaan vaikka Azazel kuolisi. Hän haluaa jatkaa isän uraa.

Kauden lopulla Azazelin suunnitelma paljastuu; hän on valikoinut joukon Samin ikäisiä henkilöitä ja sieppaa heidät hylättyyn kylään, missä heidän tulee taistella toisiaan vastaan ja voittaja päätyisi Azazelin joukkojen johtajaksi. Yksitellen mukaan joutuneet menettävät henkensä ja lopulta Jake Talley puukottaa Samin kuoliaaksi. Hänestä tulee Azazelin soturi ja hän onnistuu avaamaan helvetin portin päästäen satoja demoneita vapaaksi. Dean päättää tehdä sopimuksen tienristeyksen demonin kanssa, ja saa vuoden elinaikaa. Sam herää henkiin, ja yhdessä Deanin kanssa he saavat vihdoin kukistettua Azazelin.

Tuotantokausi 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sam yrittää epätoivoisesti keksiä keinon, jolla saada Dean irti sopimuksestaan. Hänestä ilmenee myös kylmempiä luonteenpiirteitä, hänen ollessa esimerkiksi valmis uhraamaan viattoman ihmisen hengen lukuisten muiden pelastamiseksi, toisin kuin aiemmilla kausilla, jolloin hän oli jyrkästi tätä vastaan.

Veljekset tapaavat demoni Rubyn, joka kertoo, että Deanin sopimus on demoni Lilithin hallussa. Ruby kertoo myös, että hän on kiinnostunut Samista ja tämän voimista. Hänellä on demoneiden tappamiseen luotu veitsi, jota he voivat käyttää taistelussa Lilithiä vastaan. Kauden lopulla, kun Sam ei monien yritysten jälkeen ole onnistunut kiertämään Deania ulos sopimuksestaan, koittaa Deanin viimeinen päivä. Lilith ottaa Rubyn valtaansa ja lähettää helvetinkoirat Deanin kimppuun. Sillä väliin hän yrittää tappaa Samin, mutta tähän hänen voimansa eivät toimi. Tämän jälkeen hän pakenee Rubyn ruumiista ja Sam kävelee kuolleeksi raadellun Deanin luokse puhjeten itkuun.

Tuotantokausi 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On kulunut neljä kuukautta Deanin kuolemasta. Dean herää naarmuitta haudassaan ilman tietoa henkiinheräämisestään. Hän löytää Samin ja Bobbyn ja veljekset kokevat onnellisen jälleennäkemisen. Deanin kuoleman jälkeen Ruby oli ottanut yhteyttä Samiin ja kouluttanut tätä käyttämään voimiaan demonien manaamiseen. Sam ei kuitenkaan kerro tästä Deanille, koska tämän viimeinen toive oli, että Sam ei käyttäisi enää voimiaan.

Selviää, että enkeli Castiel on palauttanut Deanin, jotta tämä voisi auttaa estämään Luciferia käynnistämästä maailmanloppua rikkomalla 66 sinettiä. Kun Dean saa tietää Samin voimista, hän on raivoissaan ja käskee veljeään pysymään erossa Rubystä. Sam myöhemmin lupaa olla käyttämättä voimiaan, mutta rikkoo lupauksen pian. Sam ja Dean saavat myöhemmin tietää, että heillä on velipuoli Adam, joka kuitenkin saa surmansa ennen kuin he ehtivät tavata.

Myöhemmin paljastuu, että Sam on juonut demonien verta tullakseen vahvemmaksi Lilithiä vastaan. Manaamisen sijaan hän pystyy suoraan tappamaan demonin, mikä pelottaa Deania. Dean ja Bobby lukitsevat Samin Bobbyn turvahuoneeseen, josta mikään yliluonnollinen ei pääse läpi. Sam kärsii vakavia vieroitusoireita, esimerkiksi hallusinaatioita muun muassa äidistään, mutta myöhemmin Castiel vapauttaa hänet. Sam menee Rubyn luokse ja juo hänen vertaan. Dean jäljittää Samin ja riitelee hänen kanssaan maailmanlopun estämisen keinosta. Veljekset ajautuvat tappeluun, minkä päätteeksi heidän tiensä eroavat.

Kauden lopussa Dean saa tietää, että enkelit ovat käyttäneet heitä hyväkseen, ja että he haluavat Luciferin vapaaksi tuhotakseen tämän saadakseen paratiisin maailmaan. Lilithin kuolema rikkoo viimeisen sinetin, mitä Sam ei tiedä, vaan luulee, että Lilith on vastuussa viimeisen sinetin rikkomisesta. Sam alkaa katua tekojaan, mutta Ruby manipuloi hänet jatkamaan tehtäväänsä. He löytävät Lilithin ja Sam onnistuu tappamaan hänet kuluttaen voimansa samalla loppuun. Ruby paljastaa, että hän on ollut alusta alkaen Luciferin vapautumisen kannalla. Sam järkyttyy, ja kun Dean tulee paikalle, veljet tappavat Rubyn tämän omalla veitsellä. Sam pyytää veljeltään anteeksi, samalla kun lattiaan muodostuu portaali, josta Lucifer pääsee ulos.

Tuotantokausi 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portaalin auetessa Sam ja Dean siirretään turvaan tuntemattoman tahon toimesta. Sam tuntee syyllisyyttä käynnistettyään maailmanlopun. Sam ja Dean päättävät lähteä omille teilleen Samin uskoessa olevansa liian vaarallinen. Sam näkee myöhemmin unen Jessicasta, joka kysyy Samin tulevaisuuden suunnitelmista. Äkkiä Jessica muuttuu Luciferiksi, joka kertoo Samin olevan hänen "välikappaleensa", eli Sam on oikea henkilö antamaan ruumiinsa Luciferin valtaan, ja että ajan tullen Sam suostuisi tähän.

Dean joutuu vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen vuoteen 2014, jolloin Sam on suostunut Luciferin välikappaleeksi. Palattuaan omaan aikaansa hän yhdistää voimansa Samin kanssa, jotta he voisivat auttaa toisiaan pysymään ihmisinä. Dean saa myös tietää, että hän on arkkienkeli Mikaelin välikappale, jonka tulisi taistella Luciferia vastaan. Enkelit yrittävät manipuloida eri keinoin veljeksiä suostumaan välikappaleeksi esimerkiksi luomalla erilaisia maailmoja, mutta Sam ja Dean eivät suostu taipumaan.

Myöhemmin veljekset saavat tietää, että Neljän ratsumiehen sormuksilla kykenee avaamaan Luciferin häkin portin. Samille paljastuu, että Ruton demoniavustaja on hänen Stanfordin aikainen ystävänsä Brady, joka oli osallisena Jessican kuolemassa. Katkera Sam janoaa kostoa ja saatuaan tietää Ruton olinpaikan, hän murhaa Bradyn.

Kun todennäköisyydet Luciferin sieppaamiseen käyvät vähiin, Sam päättää suostua Luciferin välikappaleeksi. Saatuaan kaikki neljä sormusta, Dean päättää hyväksyä Samin päätöksen. Sam saa Deanin lupaamaan, ettei tämä yritä pelastaa häntä ja käskee hänen palata entisen tyttöystävänsä Lisan luokse. Dean ja Bobby juottavat Samille demoniverta, jotta hän olisi tarpeeksi voimakas vastustamaan Luciferia ollessaan tämän vallassa. Adam herätetään henkiin ja Mikael ottaa hänet valtaansa. Sam ja Dean menevät Luciferin luo ja Sam suostuu hänen välikappaleekseen. Sam menee tajuttomaksi Luciferin siirtyessä häneen, minkä jälkeen Dean avaa sormuksilla Luciferin häkin. Sam herää ja sanoo kykenevänsä pitämään Luciferia hallinnassaan, mutta todellisuudessa hän onkin Lucifer, joka sieppaa sormukset ja katoaa paikalta.

Luciferin piilopaikassa Sam yrittää peilin kautta taistella Luciferia vastaan. Lucifer kuitenkin väittää haluavansa Samin parasta ja paljastaa, että tärkeät henkilöt Samin menneisyydessä, kuten hänen tanssijaisparinsa ja opettajansa, ovat olleet Azazelin demoneita. Kun Lucifer ja Dean myöhemmin ottavat yhteen, Dean jää alakynteen. Kun Lucifer huomaa lelusotilaan Deanin autossa, tämä laukaisee Samin muistot ja hän kykenee ottamaan vallan ruumiistaan. Mikael ilmestyy paikalle pysäyttääkseen Samin, mutta Sam avaa Luciferin häkin ja hyppää sisään vetäen Mikaelin mukanaan. Murtunut Dean palaa Lisan luokse ja eräänä iltana heidän syödessään keittiössä Samin nähdään katselevan heitä ulkona.

Tuotantokausi 6[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On kulunut vuosi, minkä jälkeen Sam ja Dean kohtaavat jälleen. Sam on ollut tuntemattomasta syystä elossa koko ajan, mutta ei halunnut ottaa yhteyttä Deaniin ja pilata tämän uutta elämää. Samin henkiin herättänyt on palauttanut myös veljesten isoisän, Samuelin. Metsästäessään yhdessä, Dean huomaa Samissa entistä kylmemmän ja välinpitämättömän puolen, ja lopulta paljastuu, että Sam ei omistaa enää sielua. Selviää, että hänen sielunsa on Luciferin häkissä. Demoni Crowley kykenee auttamaan heitä palauttamaan Samin sielun, mutta vastapalvelukseksi he joutuvat tekemään yhteistyötä hänen kanssaan. Crowley kuitenkin on huijannut veljeksiä, joten veljekset tappavat hänet Castielin avustuksella. Sam saa kuitenkin sielunsa takaisin vaurioituneena Kuoleman avustuksella, mutta Kuolema on onnistunut parantamaan Samin sielun ainakin vähäksi aikaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.