Sam Winchester

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sam Winchester
Luoja(t) Eric Kripke
Näyttelijä(t) Jared Padalecki
Kesto Supernaturalin tuotantokaudet 1–13
Ensiesiintyminen Kausi 1: ”Isää etsimässä” (Pilot)
Henkilötiedot
Koko nimi Sammy ”Sam” Winchester
Sukupuoli mies
Ikä s. 2. toukokuuta 1983
Kotipaikka Lawrence, Kansas, Yhdysvallat
Suhteet
Vanhemmat John Winchester
Mary Winchester
Sisarukset Dean Winchester
Adam Milligan (velipuoli)
Isovanhemmat Samuel Campbell (äidin isä)
Deanna Campbell (äidin äiti)
Henry Winchester (isän isä)
Tutut Robert ”Bobby” Singer
Jessica Moore (tyttöystävä)
Joanna Beth ”Jo” Harvelle
Ellen Harvelle
Ruby
Ash
Castiel

Samuel ”Sam” Winchester on kuvitteellinen hahmo ja toinen päähenkilö yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa Supernatural. Häntä esittää näyttelijä Jared Padalecki.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sam Winchester syntyi 2. toukokuuta 1983 Lawrencessa, Kansasissa. Hän on John ja Mary Winchesterin toinen poika. Hänellä on vanhempi veli, Dean.

Mary kuoli Samin ollessa kuuden kuukauden ikäinen, minkä jälkeen Johnille tuli pakkomielle löytää vaimonsa murhaaja, demoni nimeltä Azazel. Tämän seurauksena Sam vietti lapsuutensa muuttaen kaupungista toiseen isänsä metsästyksen takia ja vuoteen 1997 mennessä hän oli vaihtanut yläastetta neljä kertaa. Dean oli jättänyt Samin nuorena monta kertaa pizzeriaan nimeltään Plucky's. Sam oli sieltä saanut suuren klovnikammon, ja pelkää kloveneja. Sam oppi jo nuorena puolustamaan itseään erilaisten elämäntapojen tuomia kanssakäymisiä vastaan. Nuorena, kun Sam kertoi isälleen pelkäävänsä pimeää, hänen isänsä antoi hänelle aseen. Toisin kuin veljensä Dean, Sam ei tahtonut tulevaisuutta metsästäen yliluonnollisia olentoja, joten hän päätti aloittaa oman elämänsä ja suuntasi lukemaan lakia Stanfordin yliopistoon, missä hän tapasi tulevan tyttöystävänsä Jessica Mooren. Jessican murhasi Azazel, ja Sam jatkoi demonien jahtaamista Deanin kanssa.

Hahmon tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alussa Sam opiskelee lakitieteitä Stanfordissa ja elää yhdessä Jessica Mooren kanssa. Eräänä yönä Dean tulee kertomaan Samille, että heidän isänsä on kadonnut metsästysreissullaan ja pyytää apua veljeltään. Sam ei enää halua sekaantua yliluonnollisiin asioihin, mutta kun Azazel murhaa Jessican, hän murtuu täysin ja päättää lähteä veljensä mukaan.

Kauden aikana veljekset etsivät isäänsä ja metsästävät urbaanilegendoiksi nimettyjä paranormaaleja olentoja, joita ovat muun muassa Wendigo, Verinen Mary ja muodonmuuttajat. Toisistaan vieraantuneiden veljien side muotoutuu jälleen läheisemmäksi kauden edetessä. Myöhemmin Sam huomaa omaavansa kyvyn nähdä unissaan tulevia tapahtumia. Myöhemmin paljastuu, että ennen Maryn surmaamista, Azazel oli juottanut Samille omaa vertaan, mikä selittää hänen yliluonnollisen taitonsa.

Perhetuttunsa Bobby Singerin avulla veljekset lopulta löytävät isänsä demonien käsistä. He pelastavat hänet, mutta saavat tietää tämän olevan Azazelin vallassa. John ottaa hetkeksi ruumiinsa hallinnan ja anelee Samia tappamaan tämän, mutta Sam ei kykene tähän ja Azazel pakenee Johnista. Kun kolmikko on ajamassa demonin perässä, rekka törmää heihin ja he loukkaantuvat vakavasti.

Tuotantokausi 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sam ja John selviävät vakavimmitta vammoitta kolarista, mutta Deanin tila on kriittinen. Kun mitään ei tunnu olevan tehtävissä, päättää John tehdä sopimuksen tienristeyksen demonin kanssa ja vaihtaa oman henkensä poikansa henkeen. Dean paranee vammoistaan ja John kuolee, mikä kasvattaa veljien kostonhalua. Johnin kuoleman jälkeen Sam ei enää halua palata opiskelemaan vaikka Azazel kuolisi. Hän haluaa jatkaa isän uraa.

Kauden lopulla Azazelin suunnitelma paljastuu; hän on valikoinut joukon Samin ikäisiä henkilöitä ja sieppaa heidät hylättyyn kylään, missä heidän tulee taistella toisiaan vastaan ja voittaja päätyisi Azazelin joukkoihin. Yksitellen mukaan joutuneet menettävät henkensä ja lopulta Jake Talley puukottaa Samin kuoliaaksi. Hänestä tulee Azazelin soturi ja hän onnistuu avamaan helvetin portin päästäen satoja demoneita vapaaksi. Dean päättää tehdä sopimuksen tienristeyksen demonin kanssa, ja saa vuoden elinaikaa. Sam herää henkiin, ja yhdessä Deanin kanssa he saavat vihdoin kukistettua Azazelin.

Tuotantokausi 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sam yrittää epätoivoisesti keksiä keinon, jolla saada Dean irti sopimuksestaan. Hänestä ilmenee myös kylmempiä luonteenpiirteitä, hänen ollessa esimerkiksi valmis uhraamaan viattoman ihmisen hengen lukuisten muiden pelastamiseksi, toisin kuin aiemmilla kausilla, jolloin hän oli jyrkästi tätä vastaan.

Veljekset tapaavat demoni Rubyn, joka kertoo, että Deanin sopimus on demoni Lilithin hallussa. Ruby kertoo myös, että hän on kiinnostunut Samista ja tämän voimista. Hänellä on demoneiden tappamiseen luotu veitsi, jota he voivat käyttää taistelussa Lilithiä vastaan. Kauden lopulla, kun Sam ei monien yritysten jälkeen ole onnistunut kiertämään Deania ulos sopimuksestaan, koittaa Deanin viimeinen päivä. Lilith ottaa Rubyn valtaansa ja lähettää helvetin koirat Deanin kimppuun. Sillä väliin hän yrittää tappaa Samin, mutta tähän hänen voimansa eivät toimi, minkä jälkeen hän pakenee Rubyn ruumiista. Sam kävelee kuolleeksi raadeltun Deanin luokse puhjeten itkuun, Deanin huutaessa helvetissä apua.

Tuotantokausi 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On kulunut neljä kuukautta Deanin kuolemasta. Dean herää naarmuitta arkussa ilman tietoa henkiinheräämisestään. Hän löytää Samin ja Bobbyn ja veljekset kokevat onnellisen jälleennäkemisen. Deanin kuoleman jälkeen Ruby oli ottanut yhteyttä Samiin ja kouluttanut tätä käyttämään voimiaan demonien manaamiseen. He myöhemmin rakastuvat toisiinsa ja metsästävät demoneita yhdessä.

Selviää, että enkeli Castiel oli palauttanut Deanin, jotta tämä voisi auttaa estämään Luciferia käynnistämästä maailmanloppua rikkomalla 66 sinettiä. Kun Dean saa tietää Samin voimista, hän on raivoissaan ja käskee veljeään pysymään erossa Rubystä. Sam myöhemmin lupaa olla käyttämättä voimiaan, mutta rikkoo lupauksen pian. Sam ja Dean saavat myöhemmin tietää, että heillä on velipuoli Adam, joka kuitenkin saa surmansa.

Myöhemmin paljastuu, että Sam on juonut Rubyn verta kasvattaakseen voimiaan tullakseen vahvemmaksi Lilithiä vastaan. Manaamisen sijaan hän pystyy suoraan tappamaan demonin, mikä pelottaa Deania. Dean ja Bobby lukitsevat Samin Bobbyn turvahuoneeseen, josta mikään yliluonnollinen ei pääse läpi. Sam näkee vieroitusoireidensa huumassa hallusinaatioita muun muassa äidistään, ja myöhemmin Castiel vapauttaa hänet. Sam menee Rubyn luokse ja juo hänen vertansa. Dean jäljittää Samin ja väittelee hänen kanssaan maailmanlopun estämisen keinosta. Veljekset ajautuvat tappeluun, minkä päätteeksi heidän tiensä eroavat.

Kauden lopussa Dean saa tietää, että enkelit ovat käyttäneet heitä hyväkseen, ja että he haluavat Luciferin vapaaksi tuhotakseen tämän saadakseen paratiisin maailmaan. Lilithin kuolema rikkoo viimeisen sinetin, joten Deanin täytyy estää Samia tappamasta tätä. Sam alkaa katua tekojaan, mutta Ruby manipuloi hänet jatkamaan tehtäväänsä. He löytävät Lilithin ja Sam onnistuu tappamaan hänet. Ruby paljastaa, että hän on ollut alusta alkaen maailmanlopun kannalla. Sam järkyttyy, ja kun Dean tulee paikalle, veljet tappavat Rubyn tämän omalla veitsellä. Sam pyytää veljeltään anteeksi, samalla kun lattiaan muodostuu portaali, josta Lucifer pääsee ulos.

Tuotantokausi 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portaalin auetessa Sam ja Dean teleportataan lentokoneeseen tuntemattomasta tahosta ja samalla Samin voimat katoavat hänestä. Sam tuntee syyllisyyttä käynnistettyään maailmanlopun. Sam ja Dean päättävät lähteä omille teilleen Samin uskoessa olevansa liian vaarallinen. Sam näkee myöhemmin unen Jessicasta, joka kysyy Samin tulevaisuuden suunnitelmista. Äkkiä Jessica muuttuu Luciferiksi, joka kertoo Samin olevan hänen "välikappaleensa", eli Sam on oikea henkilö antamaan ruumiinsa Luciferin valtaan, ja että ajan tullen Sam suostuisi tähän.

Dean joutuu vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen vuoteen 2014, jolloin Sam on suostunut Luciferin välikappaleeksi. Palattuaan omaan aikaansa hän yhdistää voimansa Samin kanssa, jotta he voisivat auttaa toisiaan pysymään ihmisinä. Dean saa myös tietää, että hän on arkkienkeli Mikaelin välikappale, jonka tulisi taistella Luciferia vastaan. Enkelit yrittävät manipuloida eri keinoin veljeksiä suostumaan välikappaleeksi esimerkiksi luomalla erilaisia maailmoja, mutta Sam ja Dean eivät suostu taipumaan.

Myöhemmin veljekset saavat tietää, että Neljän ratsumiehen sormuksilla kykenee avamaan Luciferin häkin portin. Samille paljastuu, että Ruton demoniavustaja on hänen Stanfordin aikainen ystävänsä Brady, joka oli osallisena Jessican kuolemassa. Katkera Sam janoaa kostoa ja saatuaan tietää Ruton olinpaikan, hän murhaa Bradyn.

Kun todennäköisyydet Luciferin sieppaamiseen käyvät vähiin, Sam päättää suostua Luciferin välikappaleeksi. Saatuaan kaikki neljä sormusta, Dean päättää hyväksyä Samin päätöksen. Sam saa Deanin lupaamaan, ettei tämä yritä pelastaa häntä ja käskee hänen palata entisen tyttöystävänsä Lisan luokse. Dean ja Bobby juottavat Samille demoniverta, jotta hän olisi tarpeeksi voimakas vastustamaan Luciferia ollessaan tämän vallassa. Adam herätetään henkiin ja Mikael ottaa hänet valtaansa. Sam ja Dean menevät Luciferin luo ja Sam suostuu hänen välikappaleekseen. Sam menee tajuttomaksi Luciferin siirtyessä häneen, minkä jälkeen Dean avaa sormuksilla Luciferin häkin. Sam herää ja sanoo kykenevänsä pitämään Luciferia hallinnassaan, mutta todellisuudessa hän onkin Lucifer, joka sieppaa sormukset ja katoaa paikalta.

Luciferin piilopaikassa Sam yrittää peilin kautta taistella Luciferia vastaan. Lucifer kuitenkin väittää haluavansa Samin parasta ja paljastaa, että tärkeät henkilöt Samin menneisyydessä, kuten hänen tanssijaisparinsa ja opettajansa, ovat olleet Azazelin demoneita. Kun Lucifer ja Dean myöhemmin ottavat yhteen, Dean jää alakynteen. Kun Lucifer huomaa lelusotilaan Deanin autossa, tämä laukaisee Samin muistot ja hän kykenee ottamaan vallan ruumiistaan. Mikael ilmestyy paikalle pysäyttääkseen Samin, mutta Sam avaa Luciferin häkin ja hyppää sisään vetäen Mikaelin mukanaan. Murtunut Dean palaa Lisan luokse ja illallisella ollessaan Samin hahmo nähdään tarkkailevan heitä ulkona.

Tuotantokausi 6[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On kulunut vuosi, minkä jälkeen Sam ja Dean kohtaavat jälleen. Sam on ollut tuntemattomasta syystä elossa koko ajan, mutta ei halunnut ottaa yhteyttä Deaniin ja pilata tämän uutta elämää. Samin henkiin herättänyt on palauttanut myös veljesten isoisän, Samuelin. Metsästäessään yhdessä, Dean huomaa Samissa entistä kylmemmän ja väliinpitämättömän puolen, ja lopulta paljastuu, että Sam ei omistaa enää sielua. Selviää, että hänen sielunsa on Luciferin häkissä. Demoni Crowley kykenee auttamaan heitä palauttamaan Samin sielun, mutta vastapalvelukseksi he joutuvat tekemään yhteistyötä hänen kanssaan. Crowley kuitenkin on huijannut veljeksiä, joten veljekset tappavat hänet Castielin avustuksella. Sam saa kuitenkin sielunsa takaisin vaurioituneena Kuoleman avustuksella, mutta Kuolema on onnistunut parantamaan Samin sielun ainakin vähäksi aikaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.