Salme Vuorinen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Salme Ingegerd Vuorinen (s. 1913-2012lähde?) oli pitkäaikainen vasemmiston kannattaja, joka julkaisi ensimmäisen kirjansa 94-vuotiaana ja oli siten vanhimpia suomalaisia esikoiskirjailijoita. Hänen aviomiehensä oli Harry Vuorinen.

Vuorisen isä kaatui sisällissodassa huhtikuussa 1918. Salme itse teki pitkään maanalaista työtä SKP:ssä ja joutui myös pidätetyksi 1930-luvun alussa. Myöhemmin hän eli Tampereella hienostorouvana, työskenteli Helsingissä taksinkuljettajana ja päätyi lopulta toimimaan vammautuneen aviomiehensä omaishoitajana. Miehensä kuoleman jälkeen Salme Vuorinen sai käsiinsä tämän kirjoittamat päiväkirjat, joissa tuotiin esille monia Suomen historian vähän tunnettuja yksityiskohtia. Niissä kerrottiin muun muassa vuosista 1941–1944, joina Harry Vuorinen oli vangittuna usean muun suomalaisten kommunistin tavoin Koveron keskitysleirillä. Päiväkirjoihin pohjautuva Salme Vuorisen teos Eloni kirja ilmestyi vuonna 2006. Salme Vuorinen kuoli 2012.lähde?

Vuonna 2003 julkaistulta KOM-teatterin joulualbumilta KOM-teatterin joulu löytyy Vuorisen sanoittama joululaulu Se lapsi jos juhlaan tulisi.[1]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.