Sale el Sol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sale el Sol
Shakira
Studioalbumin Sale el Sol kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  20082010
 Julkaistu 15. lokakuuta 2010
 Tuottaja(t) Shakira, Josh Abraham, Lukas Burton, Edward Bello, Gustavo Cerati, John Hill, Lester Mendez, Albert Menéndez, Luis Fernando Ochoa, Oligee, René Pérez
 Tyylilaji Pop, Latino, Rock
 Levy-yhtiö Epic Records, Sony Music Latin
Shakiran muut julkaisut
She Wolf
2009
Sale el Sol
2010
Live from Paris
2011

Sale el Sol (suom. auringonnousu, englanninkieliseltä nimeltään The Sun Comes Out) on Shakiran yhdeksäs studioalbumi. Se julkaistiin 19. lokakuuta 2010.[1]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shakira äänitti vuosina 2008–2010 yli 60 kappaletta materiaaliksi kahdelle vuoden välein julkaistavalle albumilleen. Vuonna 2009 levy-yhtiö julkaisi niistä ensimmäisen, kriitikoiden ylistämän She Wolf-albumin, jolla Shakira kokeili elektronista musiikkia. Albumi menestyi nykypäivän mittapuussa hyvin, ja Shakira sai paljon uusia kuuntelijoita. Toisaalta jotkut pitkäaikaiset fanit eivät pitäneet uudesta ja yllättävästä linjasta.

Sale el Sol palasi jälleen Shakiralle tuttuihin musiikkisuuntauksiin. Kappaleet lauletaan pääosin espanjaksi, mutta joukossa on myös neljä englanninkielistä laulua.

Levyn musiikkityylit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levyn musiikilliset suuntaukset voi jaotella kolmeen ryhmään:kenen mukaan?

Latino- ja tanssimusiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latinomusiikkikappaleet sisältävät Shakiralle tunnuksenomaisia aurinkoisia, rytmikkäitä ja tanssittavia kappaleita. Uutta näkökulmaa tuovat karibialaiset merengue-rytmit kappaleissa ”Loca” (englanniksi Dizzee Rascalin kanssa, espanjaksi El Catan), ”Rabiosa” (englanniksi Pitbullin kanssa, espanjaksi El Catan) sekä ”Addicted to You”. Viidakkomaisessa ”Gorditassa” Shakira laulaa duettona Calle 13:n kanssa.

”Waka Waka” oli jalkapallon MM-kisojen 2010 tunnuskappale, josta on levyllä mukana hieman rokkaavampi ja elektronisempi K-Mix sekä englanniksi että espanjaksi.

Balladit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumilla on monia tunteellisia balladeja, kuten itäaasialaisvaikutteinen ”Antes de la Seis”, haikea ja pianovetoinen ”Lo Que Mas” ja versio The XX -yhtyeen hitistä ”Islands”, ensimmäinen koskaan Shakiran albumilla julkaistu cover-kappale. ”Mariposas” on iloisesti rakkautta huokuva rockpop-kappale.

Rock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin nimikappale ”Sale el Sol” muistuttaa levyjen Pies Descalzos ja Donde Estan los Ladrones pop-rock-kappaleita ja sisältää lohduttavan sanoman: ”aurinko nousee myrskyn jälkeen”. Shakira omisti kappaleen koomassa makaavalle ystävälleen, Gustavo Ceratille. ”Devocion” on emotionaalista stadion-rockia, jossa Gustavo Cerati soittaa kitarasoolot ja John Hillin luo elektronisia mausteita. ”Tu Boca” on revittelevää ja viettelevää rockia.

Shakiran mukaan albumi on saanut vaikkutteita koko hänen 20-vuotiselta uraltaan musiikkimaailmassa.

Menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sun Comes Out sai monet arvostelijat lukemaan sen vuoden parhaimpiin albumeihin. Albumia myytiin yli miljoona kappaletta kuudessa viikossa, mikä on nykyaikana paljon etenkin espanjankieliselle albumille. Listaykkösen paikan se saavutti muun muassa Belgiassa, Ranskassa, Kreikassa, Italiassa, Meksikossa, Portugalissa, Espanjassa, Sveitsissä ja USA:n latinoalbumilistalla.

Singlejulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumilta julkaistiin 1. syyskuuta 2010 single Loca, johon Shakira on sämplännyt El Catan kappaletta ”Loca Con Su Tiguere”. Se soi usein myös suomalaisilla radiokanavilla. Kappaleen musiikkivideo kuvattiin elokuussa 2010 Espanjan Barcelonassa. Siinä Shakira nähdään rullaluistelemassa, tanssimmassa rantabaarin pöydällä ja suihkulähteessä, hyppäämässä tuntemattoman moottoripyöräilijän selkään ja uimassa fanien kanssa öisellä rannalla.

Toinen singlejulkaisu on albumin nimikkokappale ”Sale el Sol”, joka oli ensimmäinen poprock-single Shakiralta sitten vuoden 2005. Kuohuviinimerkki Freixenet kustansi kappaleen musiikkivideon ja dokumentin Shakiran hyväntekeväisyystyöstä. Kauniilla ja talvisella videolla Shakira nähdään muun muassa lumisessa maisemassa bändinsä kanssa sekä kuljeskelemassa labyrintissä. Video julkaistiin joulukuussa 2010 ja osaa siitä käytettiin Freixenetin perinteisessä joulumainoksessa.

Maailmankiertue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin julkistamiskiertue The Sun Comes Out World Tour alkoi syyskuussa 2010 Pohjois-Amerikasta ja siirtyi sitten Eurooppaan, jossa se viipyi joulukuun loppuun asti. Helmikuusta toukokuuhun 2011 kestänyt Shakiran maailmankiertue oli osa hänen Latinalaisessa Amerikassa järjestämäänsä kiertävää The Pop Festivalia.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shakira on itse säveltänyt, sanoittanut ja tuottanut kaikki kappaleet. Alla muut kappaleiden tekoon osallistuneet.

NroNimiSäv&sanTuottaja(t)Kesto
1.Sale El SolLuis OchoaOchoa3:21
2.Loca (Spanish Version) (featuring El Cata) Edward Bello, PitbullEl Cata, Pitbull3:05
3.Antes de la SeisLester MendezLester Mendez2:56
4.Gordita (featuring Residente of Calle 13) Réne PérezCalle 133:26
5.Addicted to YouBello, John Hill, OchoaEl Cata, John Hill, Luis Ochoa2:28
6.Lo Que MásAlbert MenéndezLester Mendez, Albert Menéndez2:29
7.MariposasMenéndezAlbert Menéndez3:47
8.Rabiosa (Spanish Version) (featuring El Cata) Bello, PérezEl Cata, Pitbull, Jim Jonsin2:52
9.DevociónSam Endicott, Gustavo Cerati, Jorge Drexler, HillJohn Hill3:31
10.Islands (Original Song by The xx) Romy Madley Croft, Oliver Sim, Jamie SmithLukas Burton2:45
11.Tu BocaTim Mitchell, Cerati, Menéndez, DrexlerJohn Hill3:27
12.Waka Waka (Esto es África) (K-Mix) Drexler, Hill, Emile Kojidie, Jean Paul Ze Belle, Eugene Victor Dooh BellyJohn Hill3:07
13.Loca (English Version) (featuring Dizzee Rascal) Bello, Dylan Mills, PérezEl Cata, Pitbull3:13
14.Rabiosa (English Version) (featuring Pitbull) Bello, PérezEl Cata, Pitbull, Jim Jonsin2:52
15.Waka Waka (This Time for Africa) (K-Mix) Hill, Kojidie, Paul, VictorJohn Hill3:07
46:04

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. > News > Single and album announcement! Shakira.com. Arkistoitu 4.9.2010. Viitattu 5.9.2010. (englanniksi)