Salama Moussa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salama Moussa

Salama Moussa (arab. سلامه موسى‎) (1887–1958) oli egyptiläinen journalisti. Hän syntyi Zagazigissä koptilaiseen perheeseen. Moussa oli tunnettu laajasta kiinnostuksestaan kulttuuriin ja tieteeseen. Hän myös katsoi ihmisälyn takaavan kehityksen ja vaurauden. Vuonna 1908 Moussa matkusti Eurooppaan opiskelemaan kirjallisuutta, filosofiaə ja luonnontieteitä. Hän jatkoi opiskelua koko elämänsä ajan.

Moussa kuului arabian ja sen kieliopin yksinkertaistamista vaatineeseen intellektuellien ryhmään. Ryhmä myös vaati Egyptinarabian tunnustamista modernin Egyptin kielenä. Standardiarabia oli säilynyt muuttumattomana sukupolvien ajan ja suurin osa egyptiläisistä oli lukutaidottomia. Tämän johdosta Moussa kannatti kirjoittamista lukijoiden äidinkielellä. Kielen yksinkertaistaminen on yhä ajankohtainen puheenaihe Egyptissä.

Moussa toimi Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittajan Naguib Mahfouzin mentorina. Moussan kerrotaan sanoneen Mahfouzille: "sinä olet lahjakas, mutta esseesi ovat huonoja". Tämän jälkeen Mahfouz valitsi aiheensa huolellisemmin.

Salama Moussa sairastui vakavasti ja kuoli Kairossa 4. elokuuta 1958.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Salama Moussa