Sabbath Bloody Sabbath (kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Sabbath Bloody Sabbath”
Black Sabbath
Singlen ”Sabbath Bloody Sabbath” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Sabbath Bloody Sabbath
 Julkaistu 1973
 Tyylilaji heavy metal
 Kesto 03.31 (singleversio)
 Levy-yhtiö WWA Records (UK)
Vertigo Records (EU)
Black Sabbathin muut singlet
Tomorrow's Dream
1972
”Sabbath Bloody Sabbath”
1973
Am I Going Insane (Radio)
1975

Sabbath Bloody Sabbath on brittiläisen heavy metal -yhtyeen Black Sabbathin kappale samannimiseltä studioalbumilta. Kappale on hyvin tunnettu, etenkin sen riffi, joka on hyvin raskas. Sitä onkin kutsuttu "riffiksi, joka pelasti Black Sabbathin", koska yhtye ja musiikillinen johtohahmo, kitaristi Tony Iommi, kärsivät inspiraation puutteesta albumin sävellystyön alkaessa. Laulaja Ozzy Osbournen mukaan riffi syntyi, kun yhtye kuunteli Golden Earring-yhtyeen Moontan-albumia.[1] Kappale julkaistiin editoituna singlenä Britanniassa, Euroopassa ja Aasiassakin. Se ei saanut listamenestystä, mikä ei kuitenkaan ollut yllättävää, sillä Black Sabbathia ei tunnettu ns. "single-yhtyeenä" ja pääpaino oli varsinaisissa albumi-kokonaisuuksissa. Kappaleesta tehtiin myös promovideo mainostamista varten.

Kappale on yhtyeen tyyliin moniosainen, sisältäen kevyempiä ja raskaampia osioita. Kappaleen ensimmäiset säkeistöt ja soolo menevät varsinaisen riffin myötä, sisältäen pari kevyempää välisoittoa. Soolon jälkeisen välisoiton jälkeen kappaleen kaksi viimeistä säkeistöä menevät erilaisen, hyvin raskaan riffin ja rumpali Bill Wardin perkussioita hyödyntävän kompin myötä. Kappaleen lopussa riffi ja rytmi muuttuvat jälleen ja kappale "feidautuu" Iommin sooloilun myötä. Basisti ja pääsanoittaja Geezer Butlerin mukaan kappaleen sanat kertovat "Sabbath-kokemuksista ja musiikki-bisneksen nurjasta puolesta yleisesti".[2]

Huolimatta kappaleen klassikko-statuksesta, on sitä harvoin esitetty konserteissa. Kappaleen studio-versio on laulettu hyvin korkealta, ja näin ollen sen esittäminen livenä on haastavaa laulajalle. Yhtye on soittanut kappaleesta joillain kiertueilla lyhennetyn instrumentaali-version linkitettynä johonkin toiseen kappaleeseen. Kokonaisuudessaan kappale on kuultu 1990-luvulla Tony Martinin toimiessa yhtyeen vokalistina ja myös 1990-luvun lopun vuosina, jolloin alkuperäinen kokoonpano palasi yhteen. Ozzy Osbourne on versioinut kappaleen vuoden 1982 live-albumilleen Speak of the Devil.

Bruce Dickinson esitti kappaleen Godspeedin kanssa Nativity in Black -tribuuttialbumille sekä soitti sitä livenä Iron Maidenin kanssa. Anthrax versioi kappaleen EP:lleen I'm the Man, ja ruotsalainen The Cardigans levylleen Emmerdale. Myös suomalainen Tarot-yhtye on tehnyt kappaleesta oman versionsa.

Kappaleet singlellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-puoli

  1. Sabbath Bloody Sabbath (edit) – 3.31

B-puoli

  1. Changes – 4.41 (albumilta Vol. 4)

Lähde:[3]

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1973: WWA Records (WWS 002), 7", UK
  • 1973: Vertigo Records (6165 001), 7", EU

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ozzy Osbourne ja Chris Ayres: Minä Ozzy, Like Kustannus, 2009
  2. Haastattelu Black Box-kokoelman kansilehdessä
  3. Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath - austriancharts.at austriancharts.at. Viitattu 2.8.2010. (saksaksi)


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath YouTubessa