Saarivaaran tsasouna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saarivaaran Kristuksen kirkastumisen tsasouna
Saarivaara Orthodox Chapel.JPG
Sijainti Joensuu, Saarivaara
Seurakunta Joensuun ortodoksinen seurakunta
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Saarivaaran Kristuksen kirkastumisen tsasouna on yksi Joensuun ortodoksisen seurakunnan tsasounista ja se sijaitsee Joensuun kaupungin itäosassa Saarivaaran kylässä lähellä Venäjän rajaa. Tsasounan suunnitteli Laatokan Karjalan Nuorisoseurojen Liiton puheenjohtaja Seppo Latvala ja hän käytti sen esikuvana luovutetulle alueelle jäänyttä Tolvajärven tsasounaa.[1] Tsasounan rakensivat Laatokan Karjalan Nuorisoseurojen liitto ja Saarivaaran Nuorisoseura Sarastus, jotka lahjoittivat tsasounan Ilomantsin ortodoksiselle seurakunnalle.[2] Sittemmin tsasouna on seurakuntajärjestelyissä siirtynyt Joensuun seurakunnalle. Arkkipiispa Paavali vihki tsasounan vuonna 1976 ja se pyhitettiin Kriskuksen kirkastumisen muistolle.[1] Tsasounassa on deisis-aiheinen ikonirivi.[2] Saarivaaran tsasounan temppelijuhlaa vietetään 6. elokuuta.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tynkä-Korpiselkä Karjalan Liitto ry. Viitattu 6.12.2010.
  2. a b Kristuksen kirkastumisen tsasouna, Saarivaara Joensuun kaupungin verkkosivusto. Joensuun kaupunki. Viitattu 6.12.2010.
  3. Joensuun seurakunnan alueella olevat pyhäköt (Pyhän Nikolaoksen kirkko, Hoilola) Suomen ortodoksisen kirkon verkkosivu. Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 6.12.2010.