SS South American

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SS South American oli Yhdysvaltain ja Kanadan välisillä suurilla järvillä liikennöinyt matkustajahöyrylaiva. Aluksen oli tilannut detroitilainen Chicago, Duluth & Georgian Bay Transit Company ja se rakennettiin Great Lakes Engineering Worksin telakalla Ecorsessa Michiganissä vuosina 19131914 runkonumerolla 1133.

Aluksen pituus oli 88,54 metriä, leveys 14,35 metriä ja syväys 5,6 metriä. 2 662 bruttorekisteritonnin aluksessa oli telakan rakentama nelipaisuntahöyrykone, jonka teho oli 2 500 indikoitua hevosvoimaa. Höyrykoneen tarvitsema höyrynpaine kehitettiin kolmessa höyrykattilassa, jotka toimitti Toledossa, Ohiossa, toiminut Marine Boiler Works. Alus laskettiin vesille 21. helmikuuta 1914.

Aluksella raivosi tulipalo sen ollessa laiturissa 9. syyskuuta 1924. Tuli tuhosi suuren osan aluksen kansirakenteista ja sisustuksesta. Kannet ja hytit rakennettiin uudelleen, ja töiden yhteydessä alukseen lisättiin toinen savupiippu.

Alus myytiin Seafarer's International Unionille syksyllä 1967 asuntolalaivaksi Atlantilla uponneen SS North Americanin tilalle, ja se hinattiin Montréalista Newport Newsiin 27. lokakuuta9. marraskuuta 1967. Newport Newsissä alus sisutettiin kelluvaksi asuntolaksi ja sen koneisto purettiin, jonka jälkeen se siirrettiin Piney Pointiin Marylandiin.

Huhtikuussa 1974 alus myytiin Ships, Inc.:lle romutettavaksi, ja se hinattiin Camdeniin New Jerseyhin. Aluksen pelastamista suunniteltiin muuttamalla se ravintola- tai museoalukseksi, mutta tuloksetta. Lopulta erittäin huonoon kuntoon päässyt alus romutettiin vuonna 1992.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]