SS Mont Blanc

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SS Mont Blanc
Tyyppi rahtialus
Lippuvaltio  Ranska
Kotipaikka Saint-Nazaire
Omistaja Compagnie Générale Transatlantique
Rakennustelakka Sir Raylton Dixon and Company, Middlesborough
Vesillelasku 1899
Status tuhoutunut räjähdyksessä 6. joulukuuta 1917
Tekniset tiedot
Pituus 98 m
Leveys 13,7 m
Syväys 4,7 m
Bruttovetoisuus (GT) 3121
Koneteho 184 kW

SS Mont Blanc oli ranskalainen Compagne Générale Transatlantique -yhtiön omistama vuonna 1899 rakennettu höyrylaiva. Räjähdysainelastissa ollut Mont Blanc tuhoutui räjähdyksessä Halifaxin satamassa 6. joulukuuta 1917 törmättyään yhteen norjalaisen rahtialuksen SS Imon kanssa.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kello 7.30 onnettomuusaamuna Mont Blanc lähti Halifaxin satamasta liittyäkseen Eurooppaan matkalla olleeseen saattueeseen. Aluksen lastina oli 4.5 tonnia bentseeniä, 300 raskasta ammusta, 55,77 tonnia nitroselluloosaa, 2 090 tonnia TNP:tä sekä 2 114,554 tonnia TNT:tä. Alusta ei ollut varustettu räjähdysainelastista kertovalla merkinantolipulla.

Matkalla ulos satamasta se kohtasi satamaan saapuvan SS Imon, ja viestitti sille käyttävänsä oikeanpuoleista väylää, jota myös Imo käytti. Imolta vastattiin että alus kulkisi samaa väylää. Tämän jälkeen Mont Blanc ilmoitti Imolle kääntyvänsä tyyrpuuriin sivuuttaakseen norjalaisaluksen jättämällä sen paapuurin puolelle ja odotti tämän sen vuoksi kääntyvän kohti Halifaxia. Imo ei kuitenkaan muuttanut kurssiaan, joten Mont Blancin päällikkö määräsi ruorin tyyrpuuriin päästäkseen Imon ohitse jättäen sen tyyrpuurin puolelle.

Kun yhteentörmäyksen vaara oli ilmeinen, molemmat alukset käskivät koneensa täysillä taakse, ja sen seurauksena Imo kääntyi oikealle, iskeytyen Mont Blancin kylkeen. Törmäys ei ollut kova, mutta aiheutti tulipalon Mont Blancilla; ainakin yksi bentseenitynnyri särkyi ja todennäköisesti samalla katkennut sähköjohto aiheutti kipinöintiä joka sytytti aineen. Paloa ei saatu sammumaan vaan se levisi ja pakokauhun vallassa useat merimiehistä hyppäsivät Mont Blancin kannelta satama-altaaseen ja uivat henkensä edestä.

Onnettomuus oli herättänyt ihmetystä kaupungilla, ja useita satoja ihmisiä oli kerääntynyt seuraamaan tapahtumia satamaan. Mont Blancin ranskalaiset merimiehet yrittivät varoittaa heitä uhkaavasta vaarasta, mutta kukaan ei ymmärtänyt tilanteen todellista uhkaa. Mont Blancin koko miehistö jätti palavan laivan ja pakeni henkensä edestä.

Noin kello 9.05 laivan ammuslasti räjähti. Räjähdyksen voimasta alus tuhoutui täydellisesti, ja paikalta kohosi tulipatsas, joka kohosi satojen metrien korkeuteen. Räjähdyksen aiheuttaman paineaallon voimasta satama-altaan pohja paljastui hetkeksi, ja tätä seurasi suuri hyökyaalto.

Paineaallon aiheuttama tuho oli valtava, ja yli puolet kaupungista luhistui hetkessä maan tasalle. Ikkunoita rikkoutui jopa 80 kilometrin päässä räjähdyspaikalta. Räjähdys kuultiin jopa 330 kilometrin päässä Cape Bretonissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]