SS-divisioona Nibelungen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SS-divisioona Nibelungen
Divisioonan tunnus
Divisioonan tunnus
Toiminnassa 1945–1945
Valtio Natsi-Saksan vuosina 1935–1945 käytössä ollut lippu. Saksa
Puolustushaarat Flag of the Schutzstaffel.svg Waffen-SS
Komentajat
Tunnettuja komentajia Richard Schulze-Kossens
Martin Stange

SS-divisioona Nibelungen tai 38. SS-krenatööridivisioona "Nibelungen" (saks. 38. SS-Grenadier-Division „Nibelungen“) oli 38. ja viimeinen natsi-Saksan muodostamista SS-divisioonista. Nimensä muinaissaksalaisesta tarustosta saanut Nibelungen muodostettiin 27. maaliskuuta 1945, vain alle kuusi viikkoa ennen Saksan antautumista toisessa maailmansodassa. Divisioona koostettiin Bad Tölzissa sijainneen SS-sotilasakatemian oppilaista ja henkilöstöstä. Divisioona oli vajaakokoinen ja sen riveissä palveli arviolta vain 6 000 miestä.

Yksikön ensimmäinen komentaja oli Bad Tölzin SS-sotilasakatemian johtaja, SS-Obersturmbannführer Richard Schulze-Kossens, joka toimi virassa vain kolme päivää; häntä seurasi SS-Standartenführer Martin Stange.

Divisioona osallistui ensimmäistä kertaa taisteluihin yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan Tonavan rannoille perustetulla puolustuslinjalla 24. huhtikuuta 1945. Se vetäytyi useita kertoja yhdysvaltalaisten edetessä, kunnes tulitauko alkoi 5. toukokuuta. Suuria tappioita kärsinyt divisioona antautui 8. toukokuuta 1945.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.