SOS (Rihannan kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”SOS”
Rihanna
Singlen ”SOS” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta A Girl Like Me
 Nauhoitettu  Barmitzvah Hall Studios (Century City), The Loft Recording Studios (Bronxville)
 Julkaistu 14. helmikuuta 2006
 Formaatti CD single, digitaalinen lataus, 12"
 Tuottaja(t) Jonathan "J.R." Rotem, Evan Rogers, Carl Sturken
 Tyylilaji dancepop, R&B
 Kesto 03.58
 Levy-yhtiö Def Jam, SRP
Rihannan muut singlet
If It's Lovin' that You Want
2005
”SOS”
2006
Unfaithful
2006

SOS on barbadoslaislaulaja Rihannan kappale hänen toiselta, A Girl Like Me-studioalbumilta. Sen sanoittivat Jonathan "J.R." Rotem, E. Kidd Bogart ja Ed Cobb. Tuotannosta vastasivat puolestaan Jonathan "J.R." Rotem, Evan Rogers ja Carl Sturken. Se julkaistiin albumin johdantosinglenä 14. helmikuuta 2006. "SOS" on dancepop- ja R&B-kappale, jossa on elementtejä myös dancemusiikista. Kappale sisältää samplen Cobbin vuonna 1965 julkaistusta sekä Soft Cellin vuonna 1981 tunnetuksi nostattamasta kappaleesta "Tainted Love". Kappale sai pääosin positiivisia vastaanottoja, monien musiikkikriitikkojen yllättyessä "Tainted Loven" samplaamisesta. Jotkut kriitikot vertasivat kappaletta Rihannan debyyttisingleen "Pon de Replay" (Music of the Sun, 2005).

"SOS" oli kaupallinen menestys. Yhdysvalloissa se pääsi Billboard Hot 100-listan ensimmäiselle sijalle kolmeksi peräkkäiseksi viikoksi, muodostuen Rihannan ensimmäiseksi kyseisen sijan saavuttaneeksi singleksi kyseisellä listalla. "SOS" pääsi listan kärkeen myös Yhdysvaltain Hot Dance Club Songs ja Pop Songs-listoilla. Yhdysvalloissa RIAA palkitsi kappaleen platinalevyllä yli miljoonan kopion myynnistä. Kappale oli menestys myös Euroopassa ja Australiassa, joista jälkimmäisessä se vietti kahdeksan peräkkäistä viikkoa listan kärjessä.

Kappaletta varten kuvattiin yhteensä kolme erilaista musiikkivideota; Virallisen, Chris Applebaumin ohjaaman musiikkivideon lisäksi kuvattiin kaksi kamanjavideota Agent Provocateurille ja Nikelle. "SOS" esitettiin livenä vuoden 2006 MTV EMA-gaalassa Tanskan Kööpenhaminassa.[1] "SOS" oli myös osana Good Girl Gone Bad Tourin (2007-09) sekä Last Girl on Earth Tourin settilistaa, joista jälkimmäisessä Rihanna esitti kappaleesta rock-inspiroidun version.[2] Chipetit coveroivat kappaleen vuoden 2011 elokuvaa Alvin ja pikkuoravat 3 ja sen soundtrack-levyä varten.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:SOS (Rihanna song)
Tämä musiikkisingleen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.