SOL

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee suomalaista palvelualan yritystä. Muita merkityksiä täsmennyssivulla.
SOL Palvelut Oy
Sol Logo.png
Omistaja SOLEMO -konserni
Kotisivu www.sol.fi

SOL on suomalainen palveluyritys, jonka toimialoja ovat siivous, turvallisuuspalvelu, kiinteistöhuolto ja henkilöstön vuokraus. Yritys toimii Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Baltiassa ja Venäjällä. SOL työllistää yli 14 000 henkilöä.

SOL on palkittu Suomen Laatupalkinnolla vuonna 1991 ja 1993.[1]

Yritysrakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SOL Palvelut Oy, SOL Pesulapalvelut Oy, SOL Henkilöstöpalvelut Oy sekä tytäryhtiöt Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Venäjällä kuuluvat SOLEMO-konserniin.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SOLin juuret ovat Lindström Oy:ssä, joka on vanhimpia Suomessa yhä toimivia liikeyrityksiä. Vuonna 1848 värjärimestari C. A. Lindström perusti kaunovärjäämön nykyisen eduskuntatalon paikalle. Vuonna 1922 Lindströmin osti nykyisen omistajasuvun kantaisä yli-insinööri Johan Roiha, joka oli vuonna 1913 perustanut valkopesulan.

Vuonna 1991 Johan Roihan pojantytär Liisa Joronen osti perheyrityksestä siivous- ja jätepalvelut, jotka vuoden 1992 alussa saivat uuden ilmeen ja nimen SOL Siivouspalvelu Oy emonaan SOL Jätepalvelu Oy. Nimi valittiin henkilöstön nimiehdotusten perusteella.

Liisa Joronen väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 1993 aiheella "Ammatillisen kasvun edellytykset organisaatiossa". Kasvatustieteen ja sosiologian opiskelun tutkimuskohteena ja koekenttänä toimi oma yritys.

Vuosina 1991 ja 1993 SOL voitti Suomen Laatupalkinnon, sai vuorineuvosten Nestor Partners Oy:n Tiennäyttäjän lyhdyn sekä vuonna 1992 Vuoden tuloksentekijä -palkinnon.

SOL Jätepalvelu Oy:hyn ostettiin vuonna 1996 Helsingin kaupungin yhtiöittämä Rikaton Oy, josta muodostettiin SOL Ympäristöpalvelut Oy. Tämä yritys myytiin vuonna 1999 saksalaiselle toimijalle. Vuosina 1999-2001 SOL toimi myös tekstiilien ja mattojen vuokraajana. SOL Tekstiilipalvelut Oy:n myytiin Lindströmille. Lindströmille jääneet kuluttajapesulapalvelut ovat kuuluneet SOL-konserniin vuodesta 2001 lähtien ja toimivat SOL Pesulapalvelut Oy:nä. Kiinteistöpalveluita SOL on tarjonnut 1990-luvulta lähtien.

SOLin liikevaihto vuonna 1993 oli noin 30 milj. euroa ja henkilöstömäärä noin 2 300. SOLin alusta lähtien hallituksen puheenjohtajana on toiminut Liisa Joronen ja toimitusjohtajana Anu Eronen.

Toiminnan monipuolistuttua siivous-, toimitila- ja kiinteistöpalveluissa toimivan yrityksen nimi muutettiin SOL Palvelut Oy:ksi, jonka emoyhtiönä vuoden 2008 alusta lähtien on toiminut SOLEMO Oy. SOLin kansainvälinen toiminta käynnistyi Virossa vuonna 2001 ja on laajentunut Baltian maihin, Tanskaan, Ruotsiin ja Venäjälle, joissa kaikissa on oma tytäryhtiö.

Linnan Vartijat Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SOL Palvelut Oy osti Linnan Vartijat Oy:n osakekannan vuoden 2014 vaihteessa. SOL vahvisti kaupan myötä asemiaan Hämeenlinnan, Riihimäen, Forssan ja Hyvinkään alueella.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]