SNCC

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kongon rautateitä. Lyhenne SNCC voi tarkoittaa myös Yhdysvalloissa 1960-luvulla toiminutta Student Nonviolent Coordinating Committee -kansalaisoikeusjärjestöä.
Ensimmäinen juna saapuu Kinduun 2004 radan uudelleen avaamisen jälkeen.

SNCC (Société nationale des chemins de fer du Congo) on Kongon demokraattisen tasavallan kansallinen rautatieyhtiö. Sisällissodan vuoksi maan rautatiet eivät olleet toiminnassa vuoden 1998 ja 29. kesäkuuta 2004 välisenä aikana. Sodan aikana tuhottiin 500 kilometriä rautateitä Manieman ja Katangan maakunnissa. Yhdysvallat on rahoittanut radan korjaustöitä. Avustusjärjestöt käyttävät usein rautateitä ruoan ja tarvikkeiden jakelussa.

Rautatieverkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Matadi–Kinshasa-rautatietä liikennöi ONATRA, joka on sopinut asiasta SNCC:n kanssa. Rata alkaa Matadin satamasta ja kulkee Songolon, Kimpesen, Mbanza-Ngungun ja Kasangulun kautta Kinshasaan. Raideleveys on 3,5 jalkaa eli 1 067 mm.; alkuperäinen raideleveys oli 765 mm. Rautatiellä kulkee kolme junaa viikossa. Tämä rautatie kulkee Kongojoessa olevien Livingstonen putousten ohi. Jokien yläjuoksuilla Kinshasasta lähtien vesiliikennereitit saavuttavat kaksi kolmannesta maasta. Rautatie on menettänyt liikennettään Matadi–Kinshasa-maantielle sen jälkeen kun tie avattiin uudelleen vuonna 2000. Nyt on suunniteltu rautatien uudistamista kiinalaisten avulla. Sopimus solmittiin heinäkuussa 2006 ONATRA:n ja kiinalaisen CMIC-yhtiön välillä. Sopimuksen mukaan rata, junat, viestintä- ja opastinjärjestelmät sekä sähkönsaanti uusitaan.
 • Vicicongo-rata kulkee reittiä BumbaAketiButaLikatiIsiroMungbere ja sillä on sivuradat Bondoon ja Tituleen. Radan raideleveys on 600 mm. Rata ei ole käytössä ja Yhdistyneiden kansakuntien logistiikkakeskus kuvasi sitä 2006 erittäin huonokuntoiseksi. Joitakin junia kulki radalla 2002–2003. Radan kapearaiteisuuden ja huonon kunnon vuoksi rata on ehdotettu hylättäväksi.
 • Suurten järvien radan ensimmäinen osa kulkee Kisanganissa olevasta Kongojoen satamasta ylempänä Ubundussa olevaan Kongojoen satamaan. Tämä rata ohittaa Kongojoessa olevat Boyoman putoukset. Juna kulkee Kinshasasta Kisanganiin tulevan laivan saapumisen jälkeen ja ennen Kinshasaan lähtevän laivan lähtöä. Juna kulkee 2–3 kuukauden välein ilman kiinteää aikataulua. Ubundusta Kinduun ei ole junan kulkuun sidottua veneellä tapahtuvaa jatkoyhteyttä. Radan raideleveys on 1 000 mm eli tasan yksi metri.
 • Suurten järvien radan toinen osa alkaa Kindussa olevasta Lualabajoen satamasta ja kulkee reittiä KibomboKongoloKabaloNyunzuNiembaKalemie. Kalemiessa on Tanganjikajärven rannalla oleva satama. Kabalossa on Lualabajoen satama ja Kabalo on Katanga-radan risteysasema. Raideleveys on 1 067 mm. Radan raideleveys oli ensimmäisen osan tapaan 1 000 mm vuoteen 1955, jolloin raideleveyttä vaihdettiin, jotta se olisi sama kuin Katanga-radalla. Lualabajoki on Kongolon pohjoispuolella kulkukelvoton, koska joessa on putous, jota kutsutaan nimellä Portes D'Enfer (Helvetin portit). YK:n logistiikkakeskus kuvasi 2006 Kalemien ja Niemban välistä rataosaa erittäin huonokuntoiseksi ja rataosa ei ilmeisesti ole käytössä. Kalemiesta on veneyhteys Tanganjikajärveä pitkin Mobaan ja Kalundu-Uviraan. Vuonna 1917 esiteltiin järvellä toimiva junalautta, joka lähti Kalemiesta, mutta se on poistunut käytöstä aikoja sitten.
 • Katanga-rata alkaa Kabalosta, jossa on jokisatama ja Suurten järvien radan risteysasema. Rata kulkee reittiä KamunguKatumbaKabongoKamina (jossa rata risteää Kasia-radan kanssa)–Bukama (jossa on Lualabajoen satama)–Tenke (jossa rata risteää Katanga–Benguela-radan kanssa)–LikasiLubumbashiSakaniaSambia. Radan raideleveys on 1 067 mm. Tenken ja Kolwezin välillä on paljon sivuratoja seudulla olevien kaivosten vuoksi. YK:n logistiikkakeskus kuvasi 2006 Kabongon ja Kaminan välistä rataosaa erittäin huonokuntoiseksi.
 • Kasai-rata kulkee reittiä Ilebo (jossa on Kasaijoen satama)–KanangaMwene DituKaniamaKamina (joka on Katanga-radan risteysasema). Radan raideleveys on 1 067 mm. Ilebosta on veneyhteys Kinshasaan. Rahtia kuljetetaan jokiproomuilla, mutta YK:n logistiikkakeskuksen mukaan liikenne toimi epäsäännöllisesti vuonna 2006. Matkustajajuna karkasi hallinnasta 1. elokuuta 2007 Kanangasta 170 kilometriä luoteeseen, jolloin seitsemän vaunua meni kumoon ja noin sata ihmistä sai surmansa.
 • Katanga–Benguela-rata on Katanga-radan sivurata, joka alkaa Tenkesta ja kulkee Kolwezin kautta Diloloon. Radan raideleveys on 1 067 mm. Dilolo on Angolan rajalla ja sieltä on yhteys Lobitoon, joka on Atlantin rannalla oleva satamakaupunki. Ratayhteys mahdollistaa matkustajajunien kulun Lubumbashista Lobitoon ja tavarajunat voivat kuljettaa kuparia Sambiasta ja Katangasta Atlantin rannalla olevaan satamaan. Tässä tarkoituksessa ratayhteys Angolan poikki rakennettiinkin, mutta se ei ole ollut Angolan sisällissodan vuoksi käytössä. Kolwezin ja Dilolon välistä rataosaa YK:n logistiikkakeskus kuvasi 2006 erittäin huonokuntoiseksi.
 • Mayumbe-rata oli käytössä 1889–1984. Radan raideleveys oli 2 jalkaa eli 610 mm ja rata kulki Bomasta Tshelaan.
 • Kivu-rautatie kulki reittiä KalunduKamaniolaBukavu vuosina 1931–1958. Radan raideleveys oli 1 067 mm.

Rataverkon pituus vuonna 2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 3 621 km rataa, jonka raideleveys on 1 067 mm, ja josta 858 km on sähköistetty
 • 125 km rataa, jonka raideleveys on 1 000 mm
 • 1 026 km rataa, jonka raideleveys on 600 mm
 • yhteensä 4 772 km; vuonna 1995 rataa oli yhteensä 5 138 km.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Société nationale des Chemins de fer du Congo