SMERŠ

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SMERŠ (СМЕРШ; lyhenne sanoista Смерть шпионам, smert špionam; suom. kuolema vakoojille) oli Neuvostoliiton sisäministeriön alainen salainen järjestö toisen maailmansodan aikana. SMERŠ perustettiin Saksan tiedustelu- ja vakoilujärjestö Abwehrin vastustajaksi 19. huhtikuuta 1943.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SMERŠ oli NKVD:stä omaksi yksikökseen eriytetty itsenäinen, valtion salainen poliisijärjestö. Sen johtaja Viktor Abakumov raportoi toiminnasta suoraan Josif Stalinille.lähde?

SMERŠin tehtävänä oli etsiä, pidättää ja teloittaa kaikki epäilyttävät henkilöt puna-armeijassa. Rintamakarkurien lisäksi se kuulusteli ja teloitti tai lähetti pakkotyöhön sotavangit. SMERŠin tehtävänä oli myös sodanjälkeisen Itä-Euroopan väestön seulonta, näytösoikeudenkäyntien järjestäminen ja teloitukset.lähde?

SMERŠin erityistehtävänä oli Adolf Hitlerin löytäminen, jos mahdollista elävänä vangitseminen tai ruumiin löytäminen. Hitlerin kuoltua puna-armeijan upseerit ja SMERŠ:n agentit löysivät tämän osittain palaneen ruumiin läheltä Hitlerin bunkkeria.lähde?

Myöhemmin, KGB:n alaisuudessa SMERŠ etsi ”kansanvihollisia” Neuvostoliiton ulkopuolelta.lähde?

SMERŠ muutettiin Sotavoimien Kansankomissariaattiksi maaliskuussa 1946. Saman vuoden toukokuussa se muutettiin Sotavoimien ministeriöksi.lähde?

Järjestö fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija Ian Fleming käytti kuvitteellista versiotaan SMERŠistä neljässä ensimmäisessä James Bond -kirjassaan Bondin päävastustajana.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.