SMERŠ

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SMERŠ (СМЕРШ; lyhenne sanoista Смерть шпионам, smert špionam; suom. kuolema vakoojille) oli Neuvostoliiton sisäministeriön alainen salainen järjestö toisen maailmansodan aikana. SMERŠ perustettiin Saksan tiedustelu- ja vakoilujärjestö Abwehrin vastustajaksi 19. huhtikuuta 1943.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SMERŠ oli NKVD:stä omaksi yksikökseen eriytetty itsenäinen, valtion salainen poliisijärjestö. Sen johtaja Viktor Abakumov raportoi toiminnasta suoraan Josif Stalinille.lähde?

SMERŠin tehtävänä oli etsiä, pidättää ja teloittaa kaikki epäilyttävät henkilöt puna-armeijassa. Rintamakarkurien lisäksi se kuulusteli ja teloitti tai lähetti pakkotyöhön sotavangit. SMERŠin tehtävänä oli myös sodanjälkeisen Itä-Euroopan väestön seulonta, näytösoikeudenkäyntien järjestäminen ja teloitukset.lähde?

SMERŠin erityistehtävänä oli Adolf Hitlerin löytäminen, jos mahdollista elävänä vangitseminen tai ruumiin löytäminen. Hitlerin kuoltua puna-armeijan upseerit ja SMERŠ:n agentit löysivät tämän osittain palaneen ruumiin läheltä Hitlerin bunkkeria.lähde?

Myöhemmin, KGB:n alaisuudessa SMERŠ etsi ”kansanvihollisia” Neuvostoliiton ulkopuolelta.lähde?

SMERŠ muutettiin Sotavoimien Kansankomissariaattiksi helmikuussa 1946. Saman vuoden maaliskuussa se muutettiin Sotavoimien ministeriöksi.[1]

Järjestö fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija Ian Fleming käytti kuvitteellista versiotaan SMERŠistä neljässä ensimmäisessä James Bond -kirjassaan Bondin päävastustajana.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Виктор Шунков (Viktor Shunkov): Боевая мощь СССР, s. 7. Litres, 2017-12-15. ISBN 978-5-04-094768-3. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.6.2020). (venäjäksi)
  2. http://www.mi6.co.uk/sections/articles/history_007_vs_smersh.php3?t=&s=articles&id=01827
  3. http://jeremyduns.blogspot.com/2010/05/smersh-v-smersh.html
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.