Smerš

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Smerš (СМЕРШ; lyhenne sanoista Смерть шпионам, smert špionam; suom. kuolema vakoojille) oli Neuvostoliiton sisäministeriön alainen salainen järjestö toisen maailmansodan aikana. Smerš perustettiin Saksan tiedustelu- ja vakoilujärjestö Abwehrin vastustajaksi 19. huhtikuuta 1943.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smerš oli NKVD:stä omaksi yksikökseen eriytetty itsenäinen, valtion salainen poliisijärjestö. Sen johtaja Viktor Abakumov raportoi toiminnasta suoraan Josif Stalinille.lähde?

Smeršin tehtävänä oli etsiä, pidättää ja teloittaa kaikki epäilyttävät henkilöt puna-armeijassa. Rintamakarkurien lisäksi se kuulusteli ja teloitti tai lähetti pakkotyöhön sotavangit. Smeršin tehtävänä oli myös sodanjälkeisen Itä-Euroopan väestön seulonta, näytösoikeudenkäyntien järjestäminen ja teloitukset.lähde?

Smeršin erityistehtävänä oli Adolf Hitlerin löytäminen, jos mahdollista elävänä vangitseminen tai ruumiin löytäminen. Hitlerin kuoltua puna-armeijan upseerit ja Smeršin agentit löysivät Hitlerin osittain palaneen ruumiin läheltä tämän bunkkeria.lähde? Myöhemmin, KGB:n alaisuudessa, Smerš etsi ”kansanvihollisia” Neuvostoliiton ulkopuolelta.lähde?

Smerš muutettiin Sotavoimien kansankomissariaatiksi helmikuussa 1946. Saman vuoden maaliskuussa se muutettiin Sotavoimien ministeriöksi.[1]

Järjestö kaunokirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija Ian Fleming käytti kuvitteellista versiotaan Smeršistä neljässä ensimmäisessä James Bond -kirjassaan Bondin päävastustajana.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Виктор Шунков (Viktor Shunkov): Боевая мощь СССР, s. 7. Litres, 2017-12-15. ISBN 978-5-04-094768-3. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.6.2020). (venäjäksi)
  2. MI6.co.uk
  3. Jeremy Duns: Smerš vs Smerš Blogi (archive.org)