Smerš

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SMERŠ (СМЕРШ; lyhenne sanoista Смерть шпионам, smert špionam; suom. kuolema vakoojille) oli Neuvostoliiton sisäministeriön alainen salainen järjestö toisen maailmansodan aikana. SMERŠ perustettiin Saksan tiedustelu- ja vakoilujärjestö Abwehrin vastustajaksi 19. huhtikuuta 1943.

SMERŠ oli Neuvostoliiton sisäasiainkansankomissariaatista (NKVD:stä) omaksi yksikökseen eriytetty itsenäinen, salainen valtion poliisijärjestö. Sen johtaja Viktor Abakumov raportoi toiminnasta suoraan Josif Stalinille. lähde?

SMERŠin tehtävänä oli etsiä, pidättää ja teloittaa kaikki puna-armeijassa olevat epäilyttävät henkilöt. Rintamakarkurien lisäksi se kuulusteli ja teloitti tai lähetti pakkotyöhön sotavangit. SMERŠin tehtävänä oli myös sodanjälkeisen Itä-Euroopan väestön seulonta, näytösoikeudenkäyntien järjestäminen ja teloitukset. lähde? SMERŠin erityistehtävänä oli Adolf Hitlerin löytäminen, ja jos mahdollista, elävänä vangitseminen tai ruumiin löytäminen. Hitlerin kuoltua puna-armeijan upseerit ja SMERŠ:n agentit löysivät tämän osittain palaneen ruumiin läheltä Hitlerin bunkkeria. lähde?

Myöhemmin, turvallisuuspoliisi KGB:n alaisuudessa SMERŠ etsi ”kansanvihollisia” Neuvostoliiton ulkopuolelta. lähde?

SMERŠ muutettiin Sotavoimien Kansankomissariaattiksi helmikuussa 1946 ja seuraavassa kuussa se muutettiin Sotavoimien ministeriöksi.[1]

Fiktiivinen järjestö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija Ian Flemingin neljässä ensimmäisessä James Bond -kirjasa Bondin päävastustajana oli järjestö nimeltään SMERSH. Sen nimi viittaa SMERŠ:iin. lähde?[2][vanhentunut linkki][3]

  1. Виктор Шунков (Viktor Shunkov): Боевая мощь СССР, s. 7. Litres, 2017-12-15. ISBN 978-5-04-094768-3. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.6.2020). (venäjäksi)
  2. http://www.mi6.co.uk/sections/articles/history_007_vs_smersh.php3?t=&s=articles&id=01827
  3. http://jeremyduns.blogspot.com/2010/05/smersh-v-smersh.html