S/S Urania

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanhempi S/S Urania satamassa vuodelta 1893. Kyydissä 509 siirtolaista.

Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiöllä oli kaksi S/S Urania -nimistä matkustaja-alusta, jotka molemmat menettettiin niiden upottua.

Vanhempi S/S Urania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä matkustajahöyrylaiva liikennöi vuodesta 1891 pääasiassa Suomi – KööpenhaminaHull-linjalla, ja se upposi 3. helmikuuta 1913 Kattegatissa Kullenin luoteispuolella törmättyään sumussa yhteen norjalaisen S/S Fancy -laivan kanssa. Urania oli tällöin matkalla Hullista kohti Kööpenhaminaa. Uranian matkustajat ja miehistö saatiin pelastettua pahoja vaurioita saaneeseen S/S Fancyyn, joka vei heidät Tanskan Elsinoreen.

Urania oli rakennettu vuonna 1891 Wigham Richardson & Co:n telakalla Newcastlessa. Laivan pituus oli 68,6 metriä, leveys 10,11 metriä, nopeus 12 solmua ja vetoisuus 1 136 bruttorekisteritonnia. Kolmisylinterisen trippelihöyrykoneen teho oli 1 600 hevosvoimaa. Laivassa oli 22 I luokan, 34 II luokan ja 186 III luokan matkustajapaikkaa.

Uudempi S/S Urania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1893

Tämä alus ostettiin Kattegatissa uponneen S/S Uranian tilalle. Se kunnostettiin Earle's Shipbuilding & Engineering Co. Ltd:n telakalla Hullissa ja asetettiin liikenteeseen joulukuussa 1913 Suomi – Kööpenhamina – Hull-linjalle. Ensimmäisen maailmansodan puhjettua laiva jäi Hullin satamaan, ja se vuokrattiin vuonna 1915 Venäjän laivaston käyttöön. S/S Urania törmäsi miinaan ja upposi Kuolan niemimaan pohjoisrannikolla lähellä Kap Gorodetskiä 12. heinäkuuta 1915. Laiva oli tällöin matkalla Liverpoolista Arkangeliin. Alus upposi minuutissa, mutta miehistö onnistui pelastautumaan.

Uudempi S/S Urania oli rakennettu vuonna 1897 Sunderland Shipbuilding Co.:n telakalla Sunderlandissa. Se liikennöi ennen Suomeen ostoa S/S Russie -nimisenä Marseillessa toimineen Societé Generale des Transports Maritimes à Vapeur -varustamon omistuksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]