Söderkulla

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Söderkulla on taajama Etelä-Sipoossa Uudellamaalla. Söderkulla on Etelä-Sipoon asutuskeskus uuden Porvoontien ja Porvoonväylän varrella. Söderkullasta noin 10 kilometriä pohjoiseen sijaitsee Sipoon kunnan keskustaajama Nikkilä. Helsingin keskustaan Söderkullasta on matkaa noin 30 kilometriä.

Söderkulla on yksi Sipoon keskeisistä kasvukeskuksista Nikkilän ohella. Asukkaita Söderkullassa oli vuoden 2014 lopussa 2 764[1]. Kaavoituksessa kunnan rakentamista on painotettu tulevaisuudessakin näille alueille. Söderkullan keskustan tuntumaan on hyväksytty muun muassa 3 000 neliömetrin liikekeskuksen rakentaminen.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Söderkullassa on kattavat peruspalvelut. Muutaman sadan metrin päässä toisistaan sijaitsevat terveysasema, hammashoitola, Alko, apteekki, vanhusten palvelukeskus Linda, R-kioski, 3 kampaamoa, kirjasto, kaksi päivittäistavarakauppaa, päiväkoti sekä Etelä-Sipoon ala-aste. Ala-asteen yhteydessä on myös ruotsinkielinen Söderkulla skolan.

Kolmen kilometrin päässä Söderkullasta sijaitsee Pilvijärven suosittu uimaranta. Vuonna 2003 valmistui Söderkullaan Ingman Areena -salibandyhalli.

Söderkullassa sijaitsee Söderkullan kartano, joka on perustettu vuonna 1557. Kartanon omistaa Sipoon kunta, ja sen päärakennus on aiemmin ollut vuokrattu tilausravintolayrittäjälle. Kunta kaavaili keväällä 2011 kartanon myyntiä, mitä paheksuttiin.[2] Myyntiaikeet peruttiin, ja kartanosta tulee kulttuuripalvelujen keskus, johon suunnitellaan nyt piharakennuksissa toimivia kunnan toimintoja.[3]

Helsingin Itäkeskuksesta kulkee HSL:n liityntälinja 841 Östersundomin kautta Söderkullaan. U-linja 848 kulkee Söderkullaan suoraan Helsingistä, Pasilan ja Porvoonväylän kautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avainluvut - Sipoo www.sipoo.fi. Viitattu 19.4.2016.
  2. Esa Juntunen, Sipoo pistää kartanon rahoiksi, Helsingin Sanomat 25.2.2011 sivu A 11
  3. Söderkullan kartanosta kulttuurikeskus, viitattu 30.8.2011