Söderkulla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Söderkulla on taajama Etelä-Sipoossa Uudellamaalla. Söderkulla on Etelä-Sipoon asutuskeskus uuden Porvoontien ja Porvoonväylän varrella. Söderkullasta noin 10 kilometriä pohjoiseen sijaitsee Sipoon kuntakeskus Nikkilä. Helsingin keskustaan Söderkullasta on matkaa noin 30 kilometriä ja Porvoon keskustaan noin 24 kilometriä.

Söderkulla on yksi Sipoon keskeisistä kasvukeskuksista Nikkilän ohella. Asukkaita Söderkullassa oli vuoden 2017 lopussa 3 782.[1] Kaavoituksessa kunnan rakentamista on painotettu tulevaisuudessakin näille alueille. Söderkullan keskustan tuntumaan on hyväksytty muun muassa 3 000 neliömetrin liikekeskuksen rakentaminen.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Söderkullassa on kattavat peruspalvelut. Muutaman sadan metrin päässä toisistaan sijaitsevat terveysasema, hammashoitola, Alko, apteekki, vanhusten palvelukeskus Linda, R-kioski, kirjasto, kolme päivittäistavarakauppaa, päiväkoti sekä Etelä-Sipoon ala-aste. Ala-asteen yhteydessä on myös ruotsinkielinen Söderkulla skolan.

Kolmen kilometrin päässä Söderkullasta sijaitsee Pilvijärven suosittu uimaranta. Vuonna 2003 valmistui Söderkullaan Ingman Areena -salibandyhalli.

Söderkullassa sijaitsee Söderkullan kartano, joka on perustettu vuonna 1557. Kartanon omistaa Sipoon kunta, ja sen päärakennus on aiemmin ollut vuokrattu tilausravintolayrittäjälle. Kunta kaavaili keväällä 2011 kartanon myyntiä, mitä paheksuttiin.[2] Myyntiaikeet peruttiin, ja kartanosta tulee kulttuuripalvelujen keskus, johon suunnitellaan nyt piharakennuksissa toimivia kunnan toimintoja.[3]

Vuonna 2018 Söderkullaan valmistui Söderkullan kirkko ja seurakuntakeskus.[4]

Helsingin Itäkeskuksesta kulkee HSL:n liityntälinja 841 Östersundomin kautta Söderkullaan. U-linja 848 kulkee Söderkullaan suoraan Helsingistä, Pasilan ja Porvoonväylän kautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Osa-alueiden väkiluku Sipoossa 31.12.2017 (PDF) sipoo.fi. Viitattu 26.6.2018.
  2. Esa Juntunen, Sipoo pistää kartanon rahoiksi, Helsingin Sanomat 25.2.2011 sivu A 11
  3. Söderkullan kartanosta kulttuurikeskus, viitattu 30.8.2011
  4. Sipoossa on kirkko vihkimistä vaille valmis Sipoon Sanomat. Viitattu 11.3.2019.