Ryhmä 27

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Don Luis de Góngora, Diego Velázquezin maalaama muotokuva vuodelta 1632.

Ryhmä 27 eli sukupolvi 27 (esp. Generación del 27) oli espanjalaisten runoilijoiden seura, joka nousi maan kirjallisuuspiireistä vuosina 1923–1927.

Ensimmäinen varsinainen kokoontuminen järjestettiin Sevillassa runoilija Luis de Góngoran kuolinpäivän 300-vuotismuiston kunniaksi. Kirjoittajat ja älymystö kerääntyivät Ateneo de Sevillaan, ja osallistujien joukossa olivat muun muassa Rafael Alberti ja Federico Garcia Lorca. Ryhmä 27 vaikutti mullistavalla tavalla Espanjan sekä espanjankielisten maitten kulttuuriin ja kirjallisuuteen. Esimerkiksi chileläinen Pablo Neruda sai ryhmältä paljon vaikutteita.[1]

Tyylilaji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä 27:n jäsenten taiteellisessa tuotannossa vaikuttivat tyylisuunnista lähinnä avantgarde, johon kuuluivat muun muassa ultraismi ja surrealismi. Muita keskeisiä piirteitä olivat perinnetietous, kuvakielen rikas käyttö, vapaa runomitta ja jopa naiivikin spontaanius sekä luonnonläheiset teemat. Näihin yhdisteltiin aimo ripaus vastakkainasettelua ja yhteiskunnallisuutta. Erilaisia marginaali-ilmiöitä saatettiin kuvata runsaasti. Yhtä, selkeää tyylisuuntaa ryhmälle ei kuitenkaan voida määritellä, sillä sen taiteilijat edustivat useita erilaisia aloja ja näkemyksiä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rafael Alberti: Neljästä Totuudesta (teoksen alkusanat, suom. Tarja Roinila 1993