Rudolf Diesel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rudolf Diesel
Diesel 1883.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 18. maaliskuuta 1858
Pariisi, Ranska
Kuollut 29. syyskuuta 1913 (55 vuotta)
Englannin kanaali
Kansalaisuus Saksa
Insinööri
Koulutus Technische Universität München
Merkittävät työt dieselmoottori
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Rudolf Dieselille 1893 myönnetty dieselmoottorin patentti

Rudolf Diesel (18. maaliskuuta 1858 Pariisi29.[1] tai 30. syyskuuta 1913) oli saksalainen keksijä, joka tunnetaan dieselmoottorin keksimisestä.

Diesel syntyi Pariisissa Baijerin saksalaisille vanhemmille. Ranskan ja Preussin välisen sodan sytyttyä perhe karkotettiin Ranskasta ja muutti Lontooseen. Isä lähetti Rudolfin jatkamaan Pariisissa aloitettuja opintoja Saksaan. Rudolf Diesel valmistui Münchenin teknillisestä opistosta huippuarvosanoin.[2]

1800-luvun viimeisellä vuosikymmenellä Rudolf Diesel kehitti ajatuksen painesytytysmoottorista. Hänen haaveenaan oli rakentaa kone, joka vetäisi vertoja Carnot'n ideaalikoneen hyötysuhteelle.[3] Hän sai patentin laitteeseensa 23. helmikuuta 1893 ja rakensi toimivan prototyypin vuoden 1897 alussa työskennellessään Maschinenfabrik MAN AG Augsburg -yhtiön (myöhemmin MAN AG) tehtaalla Augsburgissa Saksassa. Tämä dieselmoottori nimettiin hänen mukaansa.[4] Alun perin se tunnettiin "öljymoottorina".

Diesel oli ollut Belgiassa Antwerpenissä, ja 29. syyskuuta 1913 hän nousi SS Dresdeniin, jolla hänen piti matkustaa Englannin kanaalin yli Ipswichiin Consolidated Diesel Manufacturing -yhtiöön,[1] jossa hänen oli määrä avata uusi Carels-tehdas. Illalla kello 22.00 hän vetäytyi hyttiinsä. Seuraavana aamuna stuertti havaitsi, että Dieselin hytti oli tyhjä. Kymmenen päivää myöhemmin hollantilaiset kalastajat löysivät Englannin kanaalista ruumiin ja ottivat siitä talteen henkilökohtaiset esineet. Hajoamistilassa ollut ruumis jäi kovassa merenkäynnissä mereen. Dieselin perhe vahvisti esineiden kuuluneen Rudolf Dieselille.[5][1]

Dieselin on väitetty olleen menossa tapaamaan Roverin edustajia. Koska hän päätti myydä lisenssin moottoripatentteihinsa kaikille halukkaille, epäillään, että saksalaiset agentit murhasivat hänet estääkseen häntä paljastamasta keksintönsä yksityiskohtia Saksan vihollisille tulevassa sodassa. Toinen salaliittoteoria uskoo öljyteollisuuden murhaneen Dieselin, koska hän oli suunnitellut moottorin toimivan bioöljyllä, mikä olisi voinut viedä markkinat bensiiniä myyviltä yrityksiltä. Dieselin elämäkerran kirjoittaja arvelee, että Diesel oli ylirasittunut ja tehnyt itsemurhan. Patenttiriidat olivat heikentäneet hänen terveyttään. Kun todisteita sadan vuoden jälkeen salaliitoista ei ole löytynyt, on todennäköisin kuoleman syy itsemurha.[1][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chaline, Eric: 50 konetta, jotka muuttivat maailmaa (50 Machines that Changed the Course of History). Suomentanut Veli-Pekka Ketola. Moreeni, 2013. ISBN 978-952-254-160-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Ziemann, Marcus: Rudolf Dieselin hämärästä kuolemasta 100 vuotta – moottori voi edelleen hyvin Yle - Uutiset. 29.9.2013. Viitattu 30.9.2018.
  2. Rudolf Christian Karl Diesel Germany Country Information, Famous People in Germany. Viitattu 30.9.2018 (englanniksi).
  3. Chaline, Eric, s. 81
  4. Auer, Georg: Renaissance man set the automobile industry on fire European Automotive Hall Of Fame. Viitattu 30.9.2018 (englanniksi).
  5. Chaline, Eric, s. 80
  6. Chaline, Eric, s. 80

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Rudolf Diesel.