Rudolf Diesel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rudolf Diesel
Rudolf Diesel2.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt18. maaliskuuta 1858
Pariisi, Ranska
Kuollut29. syyskuuta 1913 (55 vuotta)
Englannin kanaali
Kansalaisuus Saksa
Insinööri
Koulutus Technische Universität München ja Ludwig-Maximilians-Universität München
Merkittävät työt dieselmoottori
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Rudolf Dieselille 1893 myönnetty dieselmoottorin patentti

Rudolf Diesel (18. maaliskuuta 1858 Pariisi29.[1] tai 30. syyskuuta 1913) oli saksalainen keksijä, joka tunnetaan dieselmoottorin keksimisestä.

Varhainen elämä ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diesel syntyi Pariisissa vuonna 1858[2] Elise (o.s. Strobel) ja Theodor Dieselin kolmantena lapsena. Perhe oli baijerilaisia maahanmuuttajia jotka asuivat Pariisissa Rue Notre Dame de Nazarethin kadulla talossa numero 38.[3][4] Hänen isänsä, kirjansitoja Theodor Diesel oli lähtenyt kotikaupungistaan Augsburgista vuonna 1848. Vuonna 1855 Theodor tapasi Pariisissa tulevan puolisonsa, nürnbergiläisen kauppiaan tyttären Elise Strobelin. Sittemmin hänestä tuli nahkatuotteiden valmistaja.[5]

Vain muutama viikko Rudolfin syntymästä hänet vietiin Vincennesissä asuvan maanviljelijäperheen luokse, jossa hän vietti ensimmäiset yhdeksän kuukautta elämästään. Kun hän palasi takaisin perheensä luokse hän muutti heidän kanssa Rue Fontaineau-Roilin kadulle, taloon numero 49. Dieselin perhe kärsi taloudellisista vaikeuksista, joten nuori Rudolf Diesel joutui työskentelemään isänsä työpajassa ja toimittamaan nahkatuotteita asiakkaille kottikärryillä. Rudolf kävi protestanttis-ranskalaista koulua ja kiinnostui pian sosiaalisista kysymyksistä ja tekniikasta[5]. Erittäin hyvänä oppilaana 12-vuotias Diesel sai Alkeisopetuksen seuran pronssimitalin ja hänellä oli aikomus hakeutua Ecole Primaire Supérieuren kouluun vuonna 1870[5].

Ranskan ja Preussin sodan puhkeamisen yhteydessä samana vuonna hänen perheensä, kuten monet muut saksalaiset, pakotettiinkin lähtemään Ranskasta. Perhe asettui Lontooseen, Englantiin, missä Rudolf kävi englantilaista koulua. Ennen sodan päättymistä Dieselin äiti lähetti 12-vuotiaan Rudolfin Augsburgiin asumaan tämän tädin ja sedän Barbaran ja Christoph Barnickelin luo, jotta Rudolf oppisi puhumaan sujuvasti saksaa ja kävi myös Königliche Kreis-Gewerbeschulen koulua, jossa hänen setänsä opetti matematiikkaa.

14-vuotiaana Diesel vanhemmilleen kirjeen, jossa kertoi haluavansa insinööriksi. Saatuaan peruskoulutuksen vuonna 1873 hän ilmoittautui äskettäin perustettuun Augsburgin teollisuuskouluun. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai Baijerin kuninkaalliselta polyteknillisestä ansiostipendin, jonka hän hyväksyi vanhempiensa toiveiden vastaisesti; nämä olisivat mieluummin nähneet hänen aloittavan työnteon.[6]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvun viimeisellä vuosikymmenellä Diesel kehitti ajatuksen painesytytysmoottorista. Hänen haaveenaan oli rakentaa kone, joka vetäisi vertoja Carnot'n ideaalikoneen hyötysuhteelle. Hän sai patentin laitteeseensa[7] 23. helmikuuta 1893 na rakensi toimivan prototyypin vuoden 1897 alussa työskennellessään Maschinenfabrik MAN AG Augsburg -yhtiön (myöhemmin MAN AG) tehtaalla Augsburgissa Saksassa. Tämä dieselmoottori nimettiin hänen mukaansa.[8] Alun perin se tunnettiin "öljymoottorina".

Katoaminen ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

29. syyskuuta 1913 Diesel nousi Antwerpenissä olevaan SS Dresden höyrylaivaan, joka oli matkalla Lontooseen Englantiin, jossa hänen oli tarkoitus osallistua Lontoon konsolidoidun dieselinvalmistusyhtiön kokoukseen. Rudolf Diesel nautti illallisen laivalla ja vetäytyi hyttiinsä noin klo 22.00 jätettyään sanan, että hänen pitäisi saada herätys seuraavana aamuna kello 06.15; mutta häntä ei nähty enää elossa sen jälkeen kun hän oli mennyt hyttiinsä. Aamulla hytti havaittiin tyhjäksi, eikä vuoteessa ollut nukuttu vaikka yöasu oli aseteltu vuoteelle ja kello oli jätetty siihen mistä hän olisi nähnyt sen helposti vuoteesta. Hattu ja siististi taitettu päällystakki löydettiin kannella olevalta kaiteelta.[9]

Kymmenen päivää myöhemmin hollantilaisen Coertzen-laivan miehistö löysi Norjan rannikon läheltä Pohjanmereltä kelluvan miehen ruumiin, joka oli hajoamistilassa, niin että se oli tunnistamaton, ja laivan miehistö ei nostanut sitä laivaan. Sen sijaan miehistö poimi kuolleen miehen vaatteista henkilökohtaiset esineet (lääkelaukku, lompakko, henkilökortti, taskuveitsi, silmälasikotelo) ja jätti ruumiin merelle. Rudolfin poika, Eugen Diesel, tunnisti 13. lokakuuta esineet isänsä omistamiksi. Eräs soutaja löysi 14. lokakuuta 1913 Rudolf Dieselin ruumiin Scheldejoen suulta mutta hän joutui heittämään sen yli laidan huonon sään vuoksi.[10]

Useita teorioita katoamisesta ja kuolemasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dieselin kuoleman selittämiseksi on olemassa useita teorioita. Morton Grosser väitti vuonna 1978 [4] kirjoittamassaan Dieselin elämäkerrassa, että Diesel olisi tehnyt itsemurhan. Toisen teorian mukaan hänet surmattiin, koska hän kieltäytyi myöntämästä saksalaisjoukoille yksinoikeuksia käyttää keksintöä. Diesel nousi todennäköisesti SS Dresdeniin aikeenaan matkustaa Englantiin tapaamaan Britannian kuninkaallisen laivaston edustajia keskustellakseen mahdollisuudesta saada brittiläisille sukellusveneille dieselmoottoreita.[11] Diesel ei koskaan päässyt perille Englantiin. Kaikille selityksille hänen kuolemastaan on kuitenkin todisteita rajoitetusti, ja hänen katoamisensa ja kuolemansa ovat edelleen ratkaisematta.

Pian Dieselin katoamisen jälkeen hänen vaimonsa Martha avasi pussin, jonka Rudolf oli antanut hänelle juuri ennen matkaa, ohjeineen, että sitä ei pidä avata kuin vasta viikon päästä. Martha löysi pussista 200 000 Saksan markkaa käteistä ja useita tiliotteita, jotka osoittavat heidän pankkitilinsä olleen lähes tyhjä[12] Päiväkirjassa, joka oli Dieselin mukana SS Dresden laivassa, oli merkitty päivämäärän 29. syyskuuta 1913 kohdalle risti, joka mahdollisesti osoitti kuoleman ajankohdan[9].

Dieselin on myös väitetty olleen menossa tapaamaan Roverin edustajia. Koska hän päätti myydä lisenssin moottoripatentteihinsa kaikille halukkaille, epäillään, että saksalaiset agentit surmasivat hänet estääkseen häntä paljastamasta keksintönsä yksityiskohtia Saksan vihollisille tulevassa sodassa. Toinen salaliittoteoria uskoo öljyteollisuuden surmanneen Dieselin, koska hän oli suunnitellut moottorin toimivan bioöljyllä, mikä olisi voinut viedä markkinat bensiiniä myyviltä yrityksiltä. Dieselin elämäkerran kirjoittaja arvelee, että Diesel oli ylirasittunut ja tehnyt itsemurhan. Patenttiriidat olivat heikentäneet hänen terveyttään. Kun todisteita sadan vuoden jälkeen salaliitoista ei ole löytynyt, on todennäköisin kuoleman syy itsemurha.[1][7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Ziemann, Marcus: Rudolf Dieselin hämärästä kuolemasta 100 vuotta – moottori voi edelleen hyvin Yle - Uutiset. 29.9.2013. Viitattu 30.9.2018.
 2. Herring, Peter (2000). Ultimate Train (2000 ed.). London: Dorling Kindersley. ISBN 0-7513-0698-3., s. 148.
 3. Rudolf Diesel and the Diesel Engine Priory Press. .
 4. a b Grosser, Morton (1978), Diesel: The Man and the Engine, New York: Atheneum, ISBN 978-0-689-30652-5.
 5. a b c Sittauer, Hans L. (1990), Biographien hervorragender Naturwissenschaftler, Techniker und Mediziner, issue 32: Nicolaus August Otto Rudolf Diesel, Leipzig, DDR: Springer (BSB Teubner), ISBN 978-3-322-00762-9
 6. Rudolf Christian Karl Diesel Germany Country Information, Famous People in Germany. Arkistoitu 28.3.2012. Viitattu 30.9.2018 (englanniksi).
 7. a b Chaline, Eric: 50 konetta, jotka muuttivat maailmaa (50 Machines that Changed the Course of History). Suomentanut Veli-Pekka Ketola. Moreeni, 2013. ISBN 978-952-254-160-4.
 8. Auer, Georg: Renaissance man set the automobile industry on fire European Automotive Hall Of Fame. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 30.9.2018 (englanniksi).
 9. a b Greg Pahl, "Biodiesel: Growing a New Energy Economy", Chelsea Green Publishing, 2008.  ISBN 978-1-933392-96-7
 10. "Diesel's Fate Learned", The Evening News Star, 14 October 1913, p. 13. 
 11. "The tumultuous history of the diesel engine", Autoblog. (en) 
 12. Josef Luecke. "Rudolf Diesel – A tragic end", Manila Standard, Sep 22, 1988, p. 24. “It is alleged the cause of the loss of his fortune was due to unsuccessful stock market speculations and poor real estate deals.” 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rudolf Diesel.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Rudolf Diesel.