Rosalyn Tureck

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rosalyn Tureckin erään Goldberg-muunnelma-äänityksen kansikuva

Rosalyn Tureck (14. joulukuuta 1914 Chicago17. heinäkuuta 2003 New York) oli yhdysvaltalainen pianisti, cembalisti ja kapellimestari, joka tunnetaan erityisesti Johann Sebastian Bachin tuotannon tulkitsijana.

Rosalyn Tureck syntyi Chicagossa vuonna 1914 ja aloitti pianotunnit jo nuorena konsertoiden ensimmäistä kertaa julkisesti vain yhdeksänvuotiaana. Chicagossa hänen opettajinaan toimivat Jan Chiapusso ja Sophia Brilliant-Liven, joka itse oli ollut Anton Rubinsteinin oppilas. Vuonna 1931 hän aloitti opinnot Juilliard School of Musicissa opettajanaan Olga Samaroff. 18-vuotiaana Tureck opetteli Bachin Goldberg-muunnelmat viidessä viikossa ja esitti ne ulkomuistista. 23-vuotiaana hän piti viikoittaisten resitaalien sarjan, jossa hän tulkitsi Bachin Das Wohltemperierte Klavierin kaikki fuugat, Goldberg-muunnelmat, Italialaisen ja Englantilaisen sarjan, Partitat sekä Italialaisen konserton vain kuuden viikon sisällä. Tureck debytoi Carnegie Hallissa vuonna 1935 soittamalla thereminiä, esitti Johannes Brahmsin b-molli-pianokonserton Philadelphian orkesterin kanssa vuonna 1936 ja teki Euroopan-kiertueen jo vuonna 1947.

Tureck vastusti jyrkästi ajatusta, että Bachin musiikkia tulisi soittaa vain niin sanotuilla autenttisilla soittimilla, ja kerrotaankin hänen vastanneen cembalisti Wanda Landowskalle aiheesta käydyssä keskustelussa: ”Sinä soitat sen omalla tavallasi, minä Bachin tavalla”. Vuonna 1997 Tureck Bach Research Foundation piti symposiumin, jossa haastettiin musiikkimaailmaa edellisen neljännesvuosisadan hallinnut ajatus musiikin esittämisen historiallisesta autenttisuudesta, näkemys, joka Tureckin mukaan oli pohjimmiltaan virheellinen.

Tureck aloitti kapellimestarina vuonna 1956 ja johti uransa aikana muun muassa Lontoon filharmonista orkesteria, New Yorkin filharmonikkoja sekä omaa orkesteriaan Tureck Bach Playersiä. Hän julkaisi lukuisia artikkeleita ja kirjoja, kuten kolmiosaisen teoksen An Introduction to the Performance of Bach. Hän perusti kansainvälisen Bach-instituutin vuonna 1966 ja myöhemmin Tureck-Bach-instituutin ja sen seuraajan Tureck Bach Research Foundationin.

Rosalyn Tureck toimi opettajana Philadelphian konservatoriossa (1935–1942), Juilliardissa (1943–1955) ja Columbia Universityssä (1953–1955). Hänestä tuli St. Hilda’s Collegen elinikäinen fellow 1970 ja vieraileva fellow Wolfson Collegeen 1973.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]