Wanda Landowska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wanda Landowska

Wanda Landowska (5. heinäkuuta 1879 Varsova, Puola16. elokuuta 1959 Connecticut, Yhdysvallat) oli puolalainen cembalisti, pedagogi ja musiikkitieteilijä, joka vaikutti voimakkaasti 1900-luvun alkupuolella siihen, että kiinnostus cembaloa kohtaan heräsi uudelleen. Hän oli ensimmäinen, joka levytti Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat cembalolla. Wanda Landowska on erityisen tunnettu Bachin, Louis Couperinin ja Jean-Philippe Rameaun tulkitsijana. Landowskalle sävellettiin hänen uransa aikana monia merkittäviä uusia cembaloteoksia, kuten Manuel de Fallan El retablo de maese Pedro ja cembalokonsertto sekä Francis Poulencin Concert champêtre.

Landowskan isä oli lakimies ja äiti kielitieteilijä, joka käänsi Mark Twainin tuotantoa puolaksi. Hän aloitti piano-opinnot nelivuotiaana ja opiskeli myöhemmin Varsovan konservatoriossa Jan Kleczynskin ja Alexander Michalowskin johdolla. Hän opiskeli myös sävellystä Berliinissä opettajanaan Heinrich Urban. Vuonna 1900 hän muutti Pariisiin, jossa toimi vuoteen 1912 asti Schola Cantorumin opettajana. Vuosina 1912–1919 Landowska toimi cembalo-opettajana Berliinin Hochschule für Musikissä.

Landowska perusti Pariisiin vuonna 1927 École de Musique Anciennen ja eli Ranskassa vuoteen 1940 asti, jolloin saksalaisten miehittäessä maan hän joutui juutalaisena pakenemaan Portugalin kautta Yhdysvaltoihin. Elämänsä loppuvuodet hän asui Lakevillessä, Connecticutissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Wanda Landowska.