Louis Couperin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Louis Couperin, tuntemattoman taiteilijan maalaus.

Louis Couperin (noin 1626 Chaumes, Brie, Ranska1661 Pariisi, Ranska) oli ranskalainen säveltäjä ja cembalisti. Couperin on jäänyt kuuluisamman veljenpoikansa François Couperinin varjoon osaksi siitä syystä, että suurin osa hänen tuotannostaan on kadonnut. Hänet tunnetaan erityisesti preludi-muodon uudistajana.

Couperinin 25 ensimmäisestä ikävuodesta tiedetään varsin vähän. Hän syntyi Chaumesin kaupungissa Brien alueella Koillis-Ranskassa. Hänen nuoruudestaan kerrotaan tarinaa, että hän oli kävellyt veljiensä kanssa 15 kilometrin matkan kotoaan Monsieur Chambonniéresin chateauhon ja esittänyt omia sävellyksiään. Vanha cembalisti Chambonniéres oli nuorukaisen soitosta niin vaikuttunut, että hän ylipuhui Louisin isän päästämään poikansa hänen kanssaan Pariisiin kuninkaan hoviin, missä nuori Louis saisi suurta huomiota osakseen. Näin Louis Couperin sai ammattimuusikon paikan Ranskan hovista.

Louis Couperinin säilynyt tuotanto, 250 teosta, koostuu pääasiassa cembalomusiikista, vaikka joitakin teoksia tunnetaan muun muassa uruille ja viulistiryhmälle. Louis Couperin korvasi aikaisemmin soittajan improvisoiman preludin cembalosarjojensa alusta nuotitetuilla, läpisävelletyillä prélude non mesuréilla ('vapaamittainen preludi'[1]). Niiden muoto oli hyvin vapaa ja tahtiviivat puuttuivat niistä kokonaan, mikä antoi esittäjälle edelleen laajan tulkintavapauden.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]