Romanianpaimenkoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Romanianpaimenkoira
Mioritic.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Romanian lippu Romania
Määrä Suomessa rekisteröity 13[1]
Alkuperäinen käyttö paimen- ja vahtikoira
Nykyinen käyttö paimen- ja vahtikoira
FCI-luokitus ryhmä 1 jaos 1 #349
Ulkonäkö
Paino 50–60 kg
Säkäkorkeus ihannekorkeus: uros 75 cm, narttu 70 cm
Väritys kirjava tai yksivärinen

Romanianpaimenkoira (Ciobănesc românesc mioritic) on kotoisin Romaniassa sijaitsevilta Karpaateilta. Rotu kuuluu FCI:n roturyhmään 1.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romanianpaimenkoira on kookas, voimakas ja näyttävä rotu. Nartut eivät ole yhtä suuria ja voimakkaita kuin urokset. Pää on kohtalaisen leveä ja niskakyhmy on havaittavissa. Silmät ovat keskikokoiset ja hieman vinossa - väriltään hasselpähkinänruskeat, tummanruskeat tai hieman vaaleammat. Ilmeen tulisi olla älykäs ja rauhallinen. Korvat ovat V-muotoiset ja noin 10-15 cm pitkät. Romanianpaimenkoiran karva on suoraa, karheaa ja ainakin 10 cm pitkää. Väritykseltään rodun edustajat ovat kirjavia tai yksivärisiä (harmaa/valkoinen). Uroksen säkäkorkeuden täytyy olla vähintään 70 cm ja nartun 65 cm.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romanianpaimenkoira on erinomainen paimentaja ja vahtikoira. Rotu sopii hyvin myös seurakoiraksi. Luonteenpiirteisiin kuuluvat myös rauhallisuus ja tasapainoisuus. Vieraita kohtaan se saattaa olla varautunut, mutta lapsia kohtaan rotu on hyvin ystävällinen. Omaa perhettään se suojelee tehokkaasti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]